Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Sjeiks terug in Schoonebeek

Het olieveld in het Drentse Schoonebeek wordt herontwikkeld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat betekent extra inkomen voor de boeren, maar ook een minder fraai uitzicht.

Foto

 • Landbouw en oliewinning gaan net zoals vroeger weer hand in hand in Schoonebeek. Tussen 1947 en 1996 haalde de NAM voor 250 miljoen vaten aan olie naar boven. Daar kwam een eind aan toen de olie taai en stroperig werd en oliewinning met de toenmalige technieken niet langer rendabel bleek. Nu de technieken verbeterd zijn, waagt de NAM een nieuwe poging. Het doel: 120 miljoen vaten in de komende 25 jaar.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Theo Brummelaar.

 • Een luchtfoto van de olievelden van Schoonebeek. Deze olie-installaties staan op relatief korte afstand van elkaar.

 • Henk Ensink is akkerbouwer in Schoonebeek en is voorzitter van de plaatselijke LTO. Een van de in totaal 18 olie-installaties in Schoonebeek staat op zijn grond. De NAM huurt deze grond van Ensink.

 • De olie-installatie staat op slechts 200 meter van het woonhuis van Ensink. De NAM heeft een afscheidingsscherm geplaatst, maar de installatie is desondanks niet te missen. De daadwerkelijke oliewinning is bij Ensink nog niet begonnen en hij weet dus ook nog niet wat de geluidsoverlast straks wordt.

 • De olieleidingen op het land van Ensink. Nog geen 15 boeren hebben een of meer olie-installaties op hun grond. Deze groep beurt het meeste geld van de NAM. Maar de leidingen lopen over de grond van bijna alle boeren. Deze groep ontvangt een kleinere vergoeding, want ook deze grond huurt de NAM.

 • Berend Jan Wilms is melkveehouder in Schoonebeek. Eén olie-installatie (achtergrond) staat voor de helft op zijn land. Er lopen wel meerdere bovengrondse olieleidingen over zijn land. Maar met dat uitzicht heeft hij geen probleem. De leidingen zijn volgens hem efficiënt en in goed overleg aangelegd.

 • De bekende jaknikkers zijn inmiddels vervangen door hoogrendementspompen. In de regio Schoonebeek staan 40 van deze pompen. Ze zijn efficiënter, maar maken ook meer lawaai.

 • De verschillende leidingen lopen over het algemeen vrij keurig langs de kavels.

 • Johan Harbers is melkveehouder in Nieuw-Schoonebeek, dat 10 kilometer ten oosten van Schoonebeek ligt. Harbers woont op een steenworp afstand van de Duitse grens. Onder zijn land loopt een olie-exportleiding. Die transporteert de olie naar de raffinaderij in het Duitse Lingen.

 • In het gebied staan veel van deze verkeersborden. De NAM is alom vertegenwoordigd.

 • De NAM is druk bezig met de bouw van een warmtekrachtcentrale in Schoonebeek. Die wordt het kloppend hart van de oliewinning.

 • In Nieuw-Amsterdam staat een puurwaterfabriek. Deze fabriek zuivert gezuiverd rioolwater verder tot ultrapuur water. In dit water zit bijna niets, zelfs geen mineralen. De NAM hervat met dit zeer schone water de oliewinning in Schoonebeek.

 • De jaknikker wordt in de praktijk niet meer gebruikt, maar is nog altijd een symbool van Schoonebeek. Deze jaknikker heeft een mooie plek in het dorpshart gekregen.

  Deze week staat een uitgebreide streekreportage over de Drentse olieboeren in Boerderij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  eddy kuik mark mijer

  mooie sijt een jo

Of registreer je om te kunnen reageren.