Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Demo mestinjecteren op zandgrond

Een demonstratie mestinjecteren op zandgrond in Nijeholtwolde (Frl.) trok dinsdag 15 februari veel belangstelling. 250 mensen kwamen er volgens organisator Jelle Broersma van DLV opdagen.

Foto

 • Vijf combinaties van 12 meter breed werden bij de demo mestinjecteren op zandgrond getoond in Nijeholtwolde.

  Vanaf 2010 moet de mest worden geïnjecteerd. ”Hiervoor geldt dat de mest in strookjes van 5 centimeter breed mag liggen, met een ruimte van 15 centimeter ertussen. Ook mag er geen overlap zijn bij bijvoorbeeld de geren of het kopeind van het perceel. De machine moet dus een stop-startsysteem hebben", legt organisator Jelle Broersma uit.

  Conclusie van de dag is dat er al veel bereikt is, maar dat het nog te vaak voorkomt dat de mest niet goed genoeg in de grond komt, aldus Broersma.Hier een Agrometer in werking. De mest moet ongeveer 5 centimeter de grond in.

  foto’s: Alex de Haan, tekst: Mariska Vermaas en Johan Oppewal

 • Dezelfde machine van achteren gezien. Goed te zien is dat de sleufjes smal zijn, ze mogen niet breder zijn dan 5 centimeter. Loonwerker De Vries uit Hemelum (Frl.) levert het materiaal, als invaller, omdat een andere machine was uitgevallen.

 • Slangen schoonspoelen. In een sleepslang kunnen wel enkele kuubs mest opgehoopt zitten. Om te voorkomen dat dit wegspoelt, wordt de slang doorgespoeld met slootwater. Sommige loonwerkers doen dit met perslucht, bijvoorbeeld als er geen water beschikbaar is.

 • Loonwerker Geertsema uit Niekerk (Gr.) met een Roelama-bemester. Ook deze is 12 meter breed en ook deze brengt de mest 5 centimeter diep de grond in.

 • Zo hoort het. Smalle, diepe groeven. De mest moet ín de grond, niet erop. De bemester moet als het ware ruimte maken onder de oppervlakte. De sleuven hebben een onderlinge afstand van 15 centimeter.

 • Gastheer Van den Akker was de enige die met een mesttank het land op ging. Het insporen viel nog mee, aldus organisator Broersma. “En zodetechnisch was hij zelfs de beste.” De werkbreedte van deze machine is ‘slechts’ 7,35 meter. Hij heeft 42 elementen, tegenover de andere 60 stuks. Dus kan hij beter druk opbouwen om de mest de grond in te ‘duwen’.

 • De gekartelde stang boven is een geleiderail. Die maakt het mogelijk om haakse bochten te maken zonder in de knoop te komen met de slangen. Deze Agrometer-machine is van loonwerker Brak in Aldeboarn (Frl.).

 • Heel belangrijk: lage bandendruk. De op de achtergrond vaag zichtbare Trike heeft een superlage druk van 0,64 bar. Zulke machines hebben een drukwisselsysteem. Met een compressor is het mogelijk om de druk te verhogen voordat je de weg opgaat. Broersma tipt boeren dat ze op moeten letten of de loonwerker, als hij zo’n drukwisselsysteem heeft, wel daadwerkelijk de druk verlaagt, voor hij een perceel bewerkt.

 • Een rupstrekker met dubbellucht van loonwerker Brak. Volgens Broersma werkt het prima, met name op de kopakker is er minder insporing.

 • De injecteur van opzij. De bolle schijf moet de ruimte maken in de grond. Via een rubber uitloop komt de mest in de grond. Dit heeft voor- en nadelen. Een voordeel is flexibiliteit, een nadeel is dat de drukopbouw minder is, aldus Broersma. “Onderzoeksvraag is nog of die uitloop niet beter van staal kan zijn.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  karel

  het moet niet gekker worden, waar zijn ze hier in nederland mee bezig zeg. de mensen die dit verzonnen hebben snappen er echt niks van die sporen niet. als je het goed bekijkt zijn ze eigelijk gewoon het bodemleven aan het kapot maken. grtz karel

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Sleufvoetbemester? Sleufkouter en sleepvoet waren t toch?

 • no-profile-image

  Karel Buist

  Na zo'n demo zie ik toch graag de juiste commentaren bij de juiste foto's.
  En dan zijn de commentaren ook nog eens behoorlijk krom of onvolledig.
  Met name van de DLV had ik toch een wat terughoudender rapport van deze demo verwacht. De demonstratie is, zoals het was opgezet, beslist geen wetenschappelijk onderzoek. Doe dan achteraf ook niet of dat het wel zo is.
  En als de volgende keer iemand iets schrijft over een machine of de werkwijze van een machinist, vraag die mensen dan gewoon even wat ze aan het doen zijn en bedenk niet zelf maar wat.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Opvallend dat de tank-combinatie (foto 6) het beste werk leverde. Eigenlijk bewijst dat wel weer dat Vredo de enige echte zodebemester is en de rest is allemaal surrogaat, maakt niet uit hoe je die noemt, sleepvoet, sleufvoet, sleukouter, you name it. Overigens vreemd dat die regels voor zandgrond nu opeens weer aangescherpt zijn. Waarop is dat nu weer gebaseerd ? En dan die onzin over verplichte start/stop en geen overlap in geren e.d. Bureaucratische ambtelijke haarkloverij. Toekomstige standaaduitrusting voor iedere bemester: een a.i.d.-er!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Wij rijden bovengronds uit Jan. Dat gaat heel snel, neemt weinig pk's en bespaard daardoor brandstof. Meestal zo rond half oktober, (afgelopen jaar begin november) rijdt mijn loonwerker de lagoon leeg met twee goed onderhouden oude vrachtauto's uit de zeventiger jaren. Veel van mijn grond is aan de lage kant en in het najaar is doordat het dan droog de draagkracht veel beter. Daardoor geen insporing en structuurbederf. Bovendien denk ik dat het telkens "snijden" ook niet zo best is voor de zode en het bodemleven.

 • no-profile-image

  jos

  helemaal mee eens geverink
  grote trekkers veel trek werk en slecht bemestings werk kijk er naar uit weer bovengronds uit te rijden!!!!!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.