Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Bemesters weer naar het land

Het bemestingsseizoen is weer van start gegaan. Loonwerkers beginnen vaak bij boeren met volle kelders, zodat die weer even vooruit kunnen.

Foto

 • Het bemestingsseizoen is weer van start gegaan. De aftrap voor loonbedrijf Derks in Haps (N.-Br.) is bij veehouder Rikus Relou in Rijkevoort. Chauffeur Ronny Lange koppelt voor het eest in maanden de tank weer aan.  Foto's: Bart Nijs, tekst: Jacco Keuper

 • Voordat Lange vertrekt loopt hij de tank nog even na. De combinatie wordt daarom voor de werkplaats geparkeerd en de bemester uitgeklapt.

 • Voordat hij onder de bemester kruipt, zet Lange een kogelkraan om in de hydrauliekslang van de hefinrichting aan de tank. Deze kan daardoor niet meer zakken.

 • Nu kan hij onder de bemester door om de lagers van de schijven te smeren.

 • Aan de roest op de schijven is duidelijk te zien dat het seizoen nog moet beginnen. Als de bemester straks in gebruik is, is het beetje corrosie al na de eerste meters niet meer te zien.

 • Ook controleert Lange de bandenspanning. Hij voert spanning op tot 2 bar. ,,Het is een beetje aan de hoge kant, maar dat is nodig voor het behoud van de band." Voor de bodem is 1 bar beter, maar dat kan deze band niet aan. Eigenlijk moeten de banden van Russische makelij op nog hogere spanning staan voor de optimale levensduur, maar om de bodemdruk niet verder op te voeren stopt de chauffeur bij 2 bar.

 • Als monteur moet je soms ook lenig zijn. Om het volgende controlepunt te bereiken moet Lange op de bemester klimmen.

 • Voor hij de bemester in werking zet, checkt hij ook nog even of de verdeler niet vastgeroest zit. De schijf moet met de hand gewoon te draaien zijn. ,,Meestal is er niets aan de hand. Maar stel dat het niet goed is, als je daar tijdens het werk achter komt zit de hele verdeler al vol mest. Dan kijk ik dat liever voordien even na."

 • Als alles in orde is kan Ronny Lange naar zijn eerste klant, veehouder Rikus Relou in Rijkevoort (N.-Br.).

 • Lange komt er niet voor niets. De kelder is zelfs zo vol dat die niet meer gemixt kan worden. Lange zal er eerst een aantal tanken uit moeten halen.

 • Ook binnen in de stal is te zien hoe hoog het mestniveau staat. Het schuim staat al tussen de roosters.

 • Daar weet Lange wel raad mee; als de wijzer bovenin staat heeft hij de eerste 10 kuub al weer uit de kelder.

 • Dat is makkelijk van moderne trekkers; je hoeft niet steeds in en uit de cabine te sprinten als de tank vol is. Zodra Lange de klep dicht heeft gedaan, hoeft hij zich maar om te draaien en kan hij op het spatbord de aftakas uitschakelen.

 • Vervolgens hoeft hij maar een pas te lopen om de slang af te koppelen. Deze legt hij op een bokje, zodat er geen mest terugloopt. De emmer onder de koppeling aan de tank vangt de laatste druppels mest op die daaruit teruglopen. Zo blijft het erf mooi schoon.

 • Ondanks dat de mest niet gemixt is, loopt het bemesten vlotjes. Lange moest alleen een keer stoppen om een losgeschoten slang opnieuw te bevestigen. ,,Dat heb je als de slangen stug zijn door het koude weer en de bemester de hele winter opgeklapt heeft gestaan. Vooral de slangen bij het draaipunt willen dan in het begin nog wel eens losschieten. Maar dat is nu maar één keer gebeurd."

 • Loonbedrijf Derks bemest het grasland met een Roelama-bemester van 10 kuub. Voor het bouwland is er een 22 kuubs tank met bouwlandinjecteur.

 • Met een gift van 20 kuub per hectare over de eerste 7 hectare is er weer wat ruimte in de kelder. Binnenkort bemest de loonwerker de overige 10 hectare grasland van Relou.

 • Lange is voorstander van op tijd bemesten. ,,Je ziet dat die percelen toch eerder opleven dan percelen die pas in maart worden bemest.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  boeren

  Mooi "zandcombinatie", gelukkig niet mijn loonwerker, met 2bar in z'n banden en grote zware trekker op fietsbanden. Als je toch een loonwerker moet bellen laat je toch gewoon een sleepslangcombi komen?

Of registreer je om te kunnen reageren.