Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Kalk houdt ligbox bacteriearm

Kalk wordt gepromoot als een methode om in ligboxen de bacteriedruk rond de uier te verlagen. Lenard van Stiphout strooit kalk in zijn ligboxen. Een kijkje in de stal.

Foto

 • Lenard van Stiphout houdt in Nieuwe Pekela (Gr.) 220 melkkoeien met jongvee op 112 hectare. Dagelijks krijgen de koeien kalkpoeder in de ligboxen. Een voorlichter vertelde Van Stiphout jaren geleden over de remmende werking van kalk op bacteriegroei. De melkveehouder wilde dat wel eens uitproberen. “Door de kalk gaat de pH omhoog. Zo wordt de omgeving neutraler en is er minder bacteriegroei waar de uiers het koematras raken.” De boxen ogen inderdaad droog en de koeien aan het voerhek zijn schoon.  Foto’s: Dennis F. Beek, tekst: Evelien Kamphuis

 • Bij binnenkomst op het bedrijf valt meteen een muur aan big bags op: de jaarvoorraad kalk in 12 grote zakken. Zo tegen de muur staan ze niet in de weg en zijn ze makkelijk te transporteren.

 • Van Stiphout plaatst de aangebroken zak met 'werkvoorraad' kalk altijd in het vak met zaagsel, makkelijk direct na elkaar te pakken. “Ik kwam er na een dag al achter dat het niet alleen bacterieremmend werkt, maar dat het ook een derde aan zaagselverbruik scheelt, terwijl de boxen veel droger blijven.”

 • Tijdens de schoonmaakronde van de boxen vervoert Van Stiphout het zaagsel en de kalk tot aan de roosters in een oude bolderkar uit de tijd dat zijn kinderen klein waren. Hij mengt kalk en zaagsel niet, het gaat in twee emmers los mee. “Ik gebruik alleen eersteklas zaagsel. Dat kost me op dit moment €180 per ton, bij een verbruik van zo'n 20 ton per jaar. Voor de kalk betaalde ik bij de laatste levering €150 per ton en ik gebruik er in verhouding minder van dan van het zaagsel. Het kan dus zeker uit, al was het alleen al om kosten van het zaagselverbruik.”

 • Het kalk strooien kost de veehouder amper extra tijd. “Eén extra gang langs de boxen voor elke melkronde, dat is maar een paar minuten.”

 • Van Stiphout stapte anderhalf jaar geleden over van zijn oude merk kalk op kalk van Miramag. Hij noemt als reden vooral de extra fijnheid van het poeder. Hierdoor worden de uiers volgens hem niet noemenswaardig schraal en is het makkelijk strooien. Bij de iets grovere kalk die hij eerst gebruikte, merkte hij toch iets schralere uiers dan voorheen.

 • De kalk komt natuurlijk met de mest en het zaagsel in de mestput. “In de nieuwe kalk zitten meer sporenelementen. In mijn ogen is dat een pré voor de bemesting. Dat is een belangrijke bijkomstigheid. Elke dag 25 kilo kalk is op jaarbasis toch zo’n 9 ton kalk die in de mest verdwijnt en op het land terechtkomt.” Door de fijne structuur blijft de kalk volgens de veehouder goed in de mest hangen en zakt niet als een klont naar de bodem van de kelder.

 • Van Stiphout benadrukt dat hij de kalk ziet als een belangrijk hulpmiddel. “De druk van de omgevingsbacteriën gaat omlaag, maar je moet niet verwachten dat daarmee het algehele celgetal automatisch daalt. Daarvoor zijn meer gerichte maatregelen nodig.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  wij gebruiken ook dagelijks kalk in de boxen en hebben een jerrycan van 10 liter vol gaatjes geboord . Aan de zijkant en onderkant.
  Hiermee voorkom je schrale handen, een betere verdeling en lager gebruik van de kalk door met de jerrycan al schuddend langs de boxen te lopen

 • no-profile-image

  pieter p

  Ik doe al jaren kalk in de boxen met gehakseld stro, werkt zeer goed en goedkoop. Wel een goede dip gebruiken

 • no-profile-image

  Diest

  Welke kalk gebruik je dan? geblust, ongeblust, bouwkalk, schelpjeskalk, voerkalk?

 • no-profile-image

  pieter p

  Gebruik de gewone kalk waar ook 5% mg. inzit.
  Deze kalk wordt hier in bretagne gewoon gestrooid voor landbekalking. De commerciele naam weet ik zo niet, en de ph is boven de 12,5. Hoe hoger hoe beter. Ik betaal er ongeveer 70€ per ton voor.

 • no-profile-image

  Achterhoeker

  Hier al enkele jaren kalk in de boxen, eerst gewoon landbouwkalk van de loonwerker maar sinds een paar maanden Miramag. Meng het met het zaagsel en het is gewoon ideaal, 2 kruiwagens zaagsel/Miramag daags op 110 boxen. Nu Miramag aan het proberen ivm het hogere pH en het is echt een stuk minder grof. Zaagsel wordt een stuk zwaarder en blijft dus veel beter liggen en heb je dus minder nodig. Boxen en klauwen zijn veel droger maar nog nooit last gehad van schrale spenen of iets dergelijks. Gewoon mooi werk! Ik betaal er alleen €61/ton voor, wel een heel verschil met de €150/ton in de reportage...?

 • no-profile-image

  klaas

  kalk en mest gaan toch niet samen breken elkaar af dus koimt kalk niet aan op het land

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.