Rundveehouderij

Foto & video

Agribex; de melktechniek

Een greep uit de noviteiten bij de melkmachines in Brussel. Op de Agribex was onder andere de opvolger van de Fullwood Merlin 255, de Pro-versie te zien.

Foto

  • Behalve de Space zijn er dit jaar amper internationale beurzen met melktechniek. Zowel Eurotier en Agromek worden eind volgend jaar gehouden. Op de Agribex was het nieuws voor melkwinning wel te zien. Zoals de opvolger van de Fullwood Merlin 255, de Pro-versie. De melkgift en pulsatiesensoren zijn uit de RT-arm gehaald, waardoor deze lichter is, minder perslucht nodig is en de robot zo efficiënter zou werken. De arm kan ook hogere uiers aansluiten. Bovendien zijn de melkslangen hierdoor korter geworden, voor een zuiniger reiniging. Standaard heeft de Merlin Pro bij Packo Fulwood in België een CrystaLab analyse-sensor en Crysta Act+-stappenteller. Ook is een nieuwe frequentiegestuurde vacuümpomp geplaatst.    Tekst: Frits Huiden, foto’s: Peter Roek

  • De Fullwood Crysta Act +-stappenteller, die in samenwerking met het Israëlische SAE Afikim is gemaakt, kijkt niet alleen naar het aantal stappen dat een koe zet. De Crysta Act+ houdt ook bij hoeveel een koe rust/ligt en hoeveel ligmomenten een koe heeft. Hiermee zegt Fullwood kreupelheid, stress en eventueel afkalfmoment beter te kunnen detecteren. Het is een aanvulling op het Crystal Heat tochtigheidssysteem.

  • Boumatic komt met een activiteitsmeter en identificatiesensor ineen. De Smart Dairy Heat Seeker II is daarmee behalve voor het bepalen van het juiste inseminatiemoment ook bruikbaar voor de koeherkenning. De activiteit wordt telkens als de koe langs de antenne komt, doorgestuurd naar de Smart Dairy-managmentsoftware.

  • Lawrence Bouma bouwde in 1939 zijn eerste pulsator. Deze is nu doorgeëvolueerd tot de Boumatic HiFlo Evolution-pulsator. Hier als levensgroot beursdisplay te zien. De HiFlo bestaat uit slechts acht delen en moet het hebben van een eenvoudige installatie, -onderhoud, -reiniging en –demontage.

  • Icontrol-tanksturing van Fullwood heeft de tanksturing en tankwacht, robotmelkmodule, volumemeting en elektronische injectie van koelmiddel ineen. Het geheel is te besturen via een touchscreen. De techniek is in grote mate zelfdenkend. Zo kiest de Icontrol in het geval van ijsbankkoeling zelf hoeveel ijs hij aanmaakt, afhankelijk van de tankvulling van de afgelopen periode. Communicatie met de buitenwereld gaat via internet of een SD-kaart.

  • GEA verving al eerder de infrarood 3D-cameratechniek op de Mione-robot voor ultraviolet. Deze is minder afhankelijk van warmte en kan ook in koude periodes de spenen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.