Rundveehouderij

Foto & video 796 x bekeken

Voorbeschouwing: veehouderijnieuws op Agritechnica

De Agritechnica komt er weer aan. In Boerderij van 1 november 2011 staat een vooruitblik op deze toonaangevende mechanisatieshow. Hier de highlights voor de veehouderij.

Foto

 • Uiteraard staan er op de beursvloer machines die de capaciteitsgrenzen oprekken. In het werk kunnen zij meer ‘meters maken’, maar in transport hebben deze machines dezelfde wettelijke begrenzingen. Vooral de grote dubbele en vier elements-harken klappen vaak hoger op dan 4 meter, net zoals grote gedragen schudders tegen de grenzen van de wet aanleunen. Meerdere fabrikanten vonden een oplossing. Zo voorzag Krone zijn 13,5 meter breed werkende Swadro 1400 Plus vierelements-hark van een hydraulische as, zodat deze zonder de tanden in te klappen onder de 4 meter blijft.

 • Vicon komt met een Compacte boerenopraapwagen. Het paste daarvoor de dubbeldoelwagen uit de fabriek van Veenhuis op diverse punten aan. De Rotex Combi 800-serie kreeg Isobus-aansturing, zwaardere ADR-assen, daarmee een betere beremming en een nieuw Y-subframe tussen dissel en onderstel. Hierdoor wordt nooit aan de bak getrokken, maar altijd aan het frame.

 • Het Duitse Strautmann komt net als Trioliet eerder deed, met een forse serie kuilsnijders. De Strautmann Hydrofox HQ-serie is te krijgen in drie types met blokgroottes van 3,0, 3,4 en 3,8 kuub. Het grootste model, de Hydrofox HQ 3800, is daarmee de grootste kuilsnijder ter wereld, zegt Strautmann zelf.

 • JF-Stoll komt met een nieuwe dubbele hark met middenafleg. De hark heeft typeaanduiding R+820. De werkbreedte van de hark is te varieren tot maximaal 8,2 m. Bijzonder is dat de rotoren van de hark in de smalste positie slechts 5 cm van elkaar kunnen draaien en elkaar dus bijna raken. Daarmee wordt vrijwel al het gras over de volle werkbreedte opgetild om te drogen.

 • De Giga-Trailer 5401 van Strautmann heeft een inhoud van 52 kuub, weegt zelf 10,5 ton en mag nog eens 24 ton laden. Voor comfort en veiligheid is het hydropneumatische Tridem-onderstel luxe uitgevoerd. De dissel is hydropneumatisch geveerd.

 • Krone komt met de Powerload-laadautomaat op zijn ZX-opraapwagens. De laadautomaat gebruikt niet één maar twee sensoren. Deze reageren op zowel druk als volume van het te laden gras.

 • Krone toont de EasyCut B 1000 CV-triplemaaier met een werkbreedte van 10,1 m voor trekkers van 130 tot 150 kW. In transport heeft de maaier een breedte van 2,95 m en een hoogte van 4 m. Bijzonder is de bodemdrukinstelling ConstantFloat. Deze is gekoppeld aan de loadsensinghydrauliek van de trekker.

 • Steunwielen onder een harkrotor moeten zo dicht mogelijk bij de tanden staan, zodat de kleine wielen de bodemaanpassing op de tanden kunnen overdragen en deze zo min mogelijk door de grond krassen. Lely heeft een steunwiel bedacht dat vrijwel tegen de tanden aan de voorkant van de rotor aan staat.

 • Een perfect gevormde ronde baal met hoekige kanten stapelt beter en net en plastic laten zich beter wikkelen. Ook bevat een goed gevormde baal meer gras. Daarvoor moet de chauffeur bij kleine zwaden tijdig meer links of rechts van een zwad rijden. Claas Agrosystems ontwikkelde een stuurautomaat die het stuurwerk van de chauffeur overneemt en tegelijk voor een perfecte baalvorm zorgt. Een camera voorop de trekker ‘leest’ het zwad en sensoren in de perskamer meten de vulgraad in de linkeren rechterkant van de perskamer.

  Dit zijn slechts highlights. Lees de complete voorbeschouwing op Agritechnica 2011 in Boerderij nr 5 van 1 november 2011.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.