Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Proef met koolzaadstro onder snijmais

Stro onder maiskuil absorbeert perssapppen en voorkomt verlies van voedingswaarde. Een proef op 13 melkveebedrijven moet uitwijzen wat het rendement is.

Foto

 • 13 snijmaiskuilen worden dit najaar als proef ingekuild met koolzaadstro als absorberende onderlaag. Het stro moet verlies van perssappen met voedingswaarde tegengaan.
  De proef is een initiatief van adviesbureau Broos Water en wordt gefinancierd wordt door 13 waterschappen en Fondsen LTO Noord.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Nicolo Plomp (47) heeft samen met zijn broer Bert een gemengd bedrijf in Rutten (Fl.). De vof bestaat uit een akkerbouwtak met pootgoed en melkkoeien. Plomp is een van de melkveehouders die deelneemt aan de proef. Als LTO-bestuurder van de afdeling Noordoostpolder vindt hij het belangrijk om van deze materie op de hoogte te zijn. „Daarbij is het gewoon belangrijk om voedingstoffen in je kuil te houden.”

 • Jouke Baarda is werkzaam bij Broos Water. Samen met enkele studenten van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten (Fl.) voerde hij de proef uit op het bedrijf van Plomp. „Voor de veehouder is het van belang de voedingswaarde van de kuil te behouden. De waterschappen ondersteunen de proef. Voor hen is het van belang dat de schadelijke perssappen niet in het oppervlaktewater terechtkomen.”

 • Voordat het inkuilen begint, wordt een dikke laag gehakseld koolzaadstro aangebracht in de sleufsilo. In totaal gaat het om een krappe ton koolzaadstro. Droge producten met een holle structuur hebben een hoog absorberend vermogen, zo bleek ook uit een test van de CAH.

 • Nadat het stro goed is verdeeld over de sleufsilo kan de eerste vracht worden gelost. Baarda instrueert de chauffeurs vooraf. „De eerste vracht wordt verdeeld over de sleufsilo. Vervolgens werken we van achter naar voren.”

 • Close-up van de mais en het koolzaadstro. De deelnemende bedrijven krijgen het gebruikte stro vergoed.

 • In totaal gaat er 145 ton mais de sleufsilo in. „De mais is erg droog. Ik schat het droge stofpercentage op 35 procent. Ook zonder het stro waren er volgens mij maar weinig perssappen verloren gegaan”, zegt Plomp, die vooral benieuwd is naar de resultaten met minder droge mais.

 • In een andere voersilo hanteert Plomp een vergelijkbare werkwijze. Onder de 35 ton bierbostel ligt een 10 centimeter dikke laag pulp. „Ik zie af en toe wat vocht uit de bierbostel komen. Misschien had ik achteraf gezien toch wat meer pulp nodig gehad.”

 • Tijdens het inkuilen worden verdeeld over de kuil netzakken aangebracht. Zowel bij het inkuilen als bij het uitkuilen bepalen de onderzoekers van de gecodeerde netzakken het gewicht, het droge stofgehalte en de voerderwaarde. Door de sapstromen te volgen, kunnen ze aantonen in hoeverre de voederwaarde behouden blijft en de perssappen geabsorbeerd worden. Op de foto is Baarda bezig met het vullen van de zakken.

 • Een student van de CAH noteert de gegevens van de zakken. In totaal worden per kuil 18 netzakken geplaatst.

 • Hier is te zien hoe Baarda een van de netzakken in de kuil plaatst. In het voorjaar van 2012 worden de resultaten van de proef gepresenteerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  als de mais voldoende droge stof heeft komen er toch geen perssappen vrij !!??

 • no-profile-image

  Willem

  Is krulletjes pulp geen veel mooier produkt

Of registreer je om te kunnen reageren.