Rundveehouderij

Foto & video 5086 x bekeken 6 reactieslaatste update:15 feb 2012

Nieuwe stal zonder tierelantijn

Melkveebedrijf Buijs in Luijksgestel (N.-Br.) bouwde een nieuwe ligboxenstal op het bestaande bedrijf.

Foto

 • Antoon (55) en Wilma (55) Buijs-Jansen en Dries (34) en Angela (31) Adams-Buijs bouwden een nieuwe ligboxenstal op het bestaande bedrijf in Luijksgestel (N.-Br.). Dankzij een ruim bouwblok van 2,5 hectare was dat vergunningstechnisch mogelijk.


  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De nieuwe stal staat rechts van het bestaande bedrijf en telt 180 ligplaatsen.

 • Opvallend zijn de wolkengrijze golfplaten op het dak. Mooi of niet, feit is dat veel welstandscommissies er niet direct gelukkig van worden. De maatschap koos hiervoor vanwege de betere warmtereflectie ten opzichte van de standaard donkere platen.

 • Dat was belangrijk omdat de stal niet geïsoleerd is. Het budget van de isolatie besloten ze te investeren in de vloer. Daar heb je 365 dagen per jaar plezier van. Van isolatie is dat niet het geval.

 • Een kijkje in de 0 + 6 + 0 stal. Door te kiezen voor voergangen aan beide zijkanten staan de robots centraal. Bovendien is er nu geen last meer van inregenen in de boxen. De boxen zijn voorzien van 4,5 centimeter dikke Kraiburg-matten.


 • De boxrijen zijn voorzien van een betonnen knieboom en boxen van een gekartelde schoftboom.

 • De eerder genoemde vloer is volledig dicht en bestaat uit G2- en G3-vloerdelen van Swaans. De doorsteken en wachtruimtes voor de robot zijn voorzien van emissiearme G3-roosterplaten. Hierdoor kan de mestrobot zijn mest goed kwijt.

 • Het kenmerkende G2-profiel met afdekkleppen van de dichte vloer.

 • De JT200-mestrobot van JOZ wordt in bedrijf gesteld.

 • Rondom heeft de machine straks voldoende afstortmogelijkheden.

 • Het voerhek is met 1,07 meter vrij hoog. Dries: “Dat sluit beter, is sterker van constructie dan een standaard voerhek en geeft de koeien meer ruimte.”

 • Centraal in de stal staat de melkrobot. Er is nu een robot met twee boxen in gebruik. Daarmee kan het bedrijf vooruit. Als er duidelijkheid is rondom het melkquotum kan besloten worden om de tweede robot met een derde box te plaatsen. Die ruimte is nu al wel gerealiseerd.

 • De maatschap koos voor een SAC Futureline MAX melkrobot in spiegelopstelling.

 • “De industriële robotarm sprak ons aan.” Aldus Dries, die er eerlijkheidshalve bij vermeldt fulltime werkzaam te zijn als voorlichter bij de leverancier van de robot. “Maar ik zie oprecht meer in een elektrisch aangedreven robotarm dan in pneumatiek of hydrauliek bij een melkrobot.”

 • De robot is uitgerust met activiteitsmeting en kan aan beide zijden in drie richtingen separeren richting afkalfstal (strohok), separatieruimte met boxen of terug de groep in.

 • De klauwbekapbox staat nu nog wat ongelukkig achter een kolom. “Eigenlijk het enige foutje tijdens de bouw.”

 • Aan de linkerzijde is de stal voorzien van een uitbouw. De daklijn loopt hierin over.

 • In dit gebouw staat de 18.000 liter melktank. Ook is er plaats voor een wc/douche en kantoor.


 • Een buffertank zorgt ervoor dat de robot altijd door kan melken, ook wanneer de melk opgehaald wordt. Het schakelen tussen hoofdtank en buffertank gaat volautomatisch, evenals het reinigen ervan.

 • Omdat de stal niet voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is er geen automatische besturing van de windgordijnen noodzakelijk. “Met de handbediening worden ze minder vaak open en dicht gedaan. Minder beweging is minder slijtage en bovendien veiliger dan een automatisch gordijn, zeker met kinderen op het erf.” Op vrijdag 2 december is er een open dag -->
  Bekijk hier de uitnodiging.


  Wat is de huidige bedrijfsopzet? Hoe denken de ondernemers over weidegang? Wat is de exacte groeistrategie? Lees meer in Boerderij nummer 10, op dinsdag 6 december.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v.haveten@hotmail.com

  Kraggenburg-matten ja???

 • no-profile-image

  kobonde

  In Denemarken werden een 10 jaar geleden ook (door het idee van een voorlichter) betonnenkniebomen met en verhoging er ahter gemaakt (net als in deze stal) de meeste zijn er inmidels werr uitgehakt ondat de koeien er last van hebben bij het opstaan (ze moeten de kop te veel optillen) doe dit dus niet na.

 • no-profile-image

  A. Adriaensen

  Inderdaad een stal zonder overbodige tierlantijnen, maar met verstand gebouwd. Zo zie ik het graag. Proficiat, ziet er netjes uit!

 • no-profile-image

  Oos leen

  Mooi stalletje ga koekjes bakken. Ik zou wiilen weten wat zijn jullie krediet is.

 • no-profile-image

  Intense

  En wat voor genot beleven de dieren hieraan, kunt U me dat uitleggen?

 • no-profile-image

  boerke

  Ietwat misleidende titel ; stal zonder tierelantijn. Melkrobot, mestrobot, duur voerhek, dure vloeren, electronische bekapbox, duurdere kap door zijstuk , enz. Mooie stal, absoluut. Maar zonder tierelantijn ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.