Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Melkveehouder met 20 personeelsleden

Peter en Annigje Gille geven het begrip verbreding een overdonderende betekenis. In het Zuid-Hollandse Bergschenhoek is hun melkvee al lang niet meer de hoofdtak van hun bedrijf.

Foto

 • Annigje (33) en Peter Gille (36) hebben Boerderij het Lansingerland in Bergschenhoek (Z.-H.) een paar honderd meter verplaatst. Ze hebben aan het begrip verbreding een overdonderende betekenis gegeven. Tot ruim een jaar geleden hadden ze werk voor 2,5 fte. Inmiddels is het personeelsbestand gegroeid tot twintig mensen in vaste dienst.


  Foto’s en tekst: Engel Lameijer

 • Annigje en Peter hebben een boerderij met zestig koeien en veertig stuks jongvee. In de ruim gesorteerde winkel verkopen ze versproducten. De kinderopvang heeft 36 plaatsen. De buitenschoolse opvang heeft 40 plaatsen. Verder is er nog een restaurantgedeelte met vergaderfaciliteiten en is er de mogelijkheid om kookworkshops te organiseren.

 • Peter Gille heeft inmiddels de vergunningen binnen om het bedrijf verder uit te bouwen met een camping met 40 staanplaatsen, groepsaccommodatie met 36 tweepersoonskamers met douche en toilet en een uitbreiding van het restaurant.

 • ,,Mijn vader Arie (65) is zeker de sleutel tot succes geweest’’, zegt Peter Gille. „Hij heeft de afgelopen vier jaar de zaak draaiende gehouden wanneer ik als ondernemer op pad was om dingen te regelen.” Op de foto staat naast Arie Gille ook werknemer Peter Bogaards.

 • Peter Gille heeft samen met zijn vrouw Annigje, die zes jaar geleden met de kinderopvang op de oude locatie startte, gezocht naar voldoende verbreding. ,,Toen wij door de gemeente werden uitgekocht heb ik er bewust voor gekozen om niet een groot melkveebedrijf te beginnen in Zeeland of Noord-Brabant, maar gezocht naar grootte en volume om vreemde arbeid te kunnen inschakelen en daarmee de eigen vrijheid veilig te stellen”, zo vertelt ondernemer Peter Gille.

 • De routing in de moderne ligboxenstal is door het installeren van de hekken zo uitgevoerd, dat het stalgedeelte door één man kan worden gedaan. De koeien werden na de verhuizing in twee koppels ingedeeld om te wennen aan de melkrobot. Binnen één week waren ze gewend aan de overstap van de 2x4 visgraatmelkstal naar de robot, vertelt werknemer Peter.

 • De ligboxenstal is voorzien van een Lely A4 robot. Een Lely Discovery schuift de mest weg.

 • Peter Bogaards zet een koe in de klauwbekapbox.

 • De kalveren hebben een drink- en voerautomaat.

 • Dit is de kalverhuisvesting.

 • De droge koeien hebben droog strooisel en ook het afkalvergedeelte wordt zo aangenaam mogelijk gemaakt.

 • De koeien krijgen gras, soja en geplette tarwe als ruwvoer, aangevuld met krachtvoer Progressie met Dynamiek en gaan binnenkort over op gras met aangekochte mais. Het rollendjaargemiddelde per koe is 8.000 liter met 4,43 procent vet en 3,47 procent eiwit. Het celgetal is 148 en het kiemgetal is 3.

 • De melk, jaarlijks zo’n 500.000 liter, wordt aan FrieslandCampina geleverd. Peter Gille heeft 17,5 hectare grasland en huurt bij tot 42 bunder. Aan weidegang wordt gedaan, behalve dit jaar door de drukte van de verhuizing.

 • Drie keer per dag komt een groep kinderen van kinderopvang De Koeienwei een half uur onder begeleiding van de leidsters spelen in de nieuwe grote stal. De buitendeuren gaan dan dicht en ook de toegang tot melktank en machines is dan taboe. Het normale werk wordt dan even stilgelegd om de kinderen gelegenheid te geven om te kijken, te spelen en de koeien een handvol voer te geven.

 • Dit is de voorzijde van het kinderopvanggebouw. Het ziet er prachtig uit.

 • In de ruimte waar de kookworkshops worden georganiseerd, wordt nog druk gewerkt aan de laatste loodjes.

 • Deelnemers aan de workshops hebben zicht op de koeien in de stal.

 • De vergaderruimte is stijlvol ingericht.

 • Voor belangstellenden is het bedrijf op vrijdag 18 en zaterdag 19 november te bezichtigen tussen 10.00 uur en 15.30 uur. Op zaterdag zijn de deuren van kinderopvang De Koeienwei open. Het bedrijf ligt aan de Hoeksekade 146 in Bergschenhoek.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wg

  dit is nou mooi voor de kinderen

 • no-profile-image

  boerke

  verbreding ok, maar heb zo mijn twijfels of dit in het buitengebied thuis hoort.
  Veel succes met het bedrijf. Mooi stalgedeelte. Het personeel mag je van mij hebben.

 • no-profile-image

  kees

  @ boerke. Buitengebied? zoek het adres maar eens op, in google earth. Daar is weinig `` buiten`` aan. compleet ingebouwd tussen woningbouw, kassen, en recreatiegebied. Prachtig om te zien dat deze ondernemer (uiteraard geholpen door wat extra financien vd gemeente) op zeer profesionele manier van `n bedreiging een kans heeft gemaakt. Prachtig !

Of registreer je om te kunnen reageren.