Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Ligboxenstal in eigen beheer gebouwd

Familie Lamers in Beugen (N.-Br.) nam in juni dit jaar een nieuwe ligboxenstal voor 140 koeien in gebruik.

Foto

 • Familie Lamers in Beugen (N.-Br.) nam op 7 juni de nieuwe ligboxenstal in gebruik. Op de foto poseren Ton (57) en Sander (25) Lamers. Vader en zoon ontwierpen en bouwden de stal in eigen beheer. „We hebben veel rondgekeken op andere bedrijven en hadden ook onze eigen ideeën. Deze stal is het gevolg daarvan.” Sander werkt twee dagen per week als foktechnisch adviseur voor KI Samen. In die hoedanigheid komt hij op veel melkveebedrijven. Hij gaf er zijn ogen goed de kost. „Ik heb gezien hoe het wel en niet moet.”
  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Bouke Poelsma • De stal is 37 meter breed, 47 meter lang en 11 meter hoog. De bouwkosten – inclusief robots – zijn €5.000 per koe. Vader en zoon Lamers discussieerden voor de bouw volop over de indeling van de stal. De toekomstvisie van Sander in combinatie met de ervaring van Ton leidde tot een 0 + 6 + 0-rijige stal, met diepstrooiselboxen. „We wilden korte looplijnen, zowel voor de koeien als voor ons”, vertelt Sander Lamers.

 • Familie Lamers melkt op dit moment 75 koeien. Doel is om eerst door te groeien naar 90 koeien, om na 2015 de stal vol te krijgen. Bij het bedrijf hoort in totaal 75 hectare grond. Het rollendjaargemiddelde is 9.817 kilo melk per koe, met een vetpercentage van 4,14 en een eiwitpercentage van 3,46. Vanwege de drukte rond de bouw en de verhuizing van de koeien zijn de dieren dit jaar niet buiten geweest. In de toekomst willen de melkveehouders wel weer gaan weiden. De helft van de grond ligt bij het bedrijf.

 • Hoewel de stal nog maar enkele maanden in gebruik is, ziet de familie Lamers al een enorme vooruitgang als het gaat om dierenwelzijn. Daar liggen verschillende factoren aan ten grondslag, zo zegt Sander Lamers. „In de vorige stal was sprake van overbezetting, terwijl de koeien hier alle ruimte hebben. Ook zie ik de voordelen van de diepstrooiselboxen en de comfortvloer. Voorheen leden we productieverlies door pootproblemen. Dat probleem hebben we in de nieuwe stal getackeld.”

 • De klauwbekapbox staat naast de robots. De melkveehouders kozen voor een separatieruimte met een groot strohok voor kalfkoeien en aandachtsdieren. Het kostte enige tijd en moeite voordat de juiste indeling was gemaakt.

 • De boxen zijn 1,10 meter breed en 2,50 meter lang. De stal is ingedeeld met drie dubbele rijen boxen, waarbij de dieren kop aan kop liggen. Eens in de twee weken wordt het strooisel ververst. In de boxen ligt een mengsel van stro, water en kalk. „Met zaagsel krijg je geen goede bedding”, stelt Sander Lamers. De dieren krijgen een rantsoen van gras, mais, hooi, bierbostel en soja. Bij de robots krijgen ze opstart- en productiebrok. „Een goede voerstructuur is bij robotmelken van groot belang. De dieren moeten actief blijven”, aldus Sander Lamers.

 • Het strohok – met afkalfruimte – bevindt zich in de voorzijde van de stal. Wanneer de melkveehouders de stal inlopen, zien ze meteen de dieren die extra aandacht verdienen.

 • Met de nieuwe stal kan familie Lamers de arbeid op het bedrijf een stuk flexibeler inpassen. In de oude situatie werden de 75 koeien gemolken in een 2x5 visgraat. Nu staan er twee robots op het bedrijf. Sander geeft toe dat hij in de eerste weken moest wennen aan het werken in de nieuwe stal. „Je werkritme is compleet anders. Voorheen waren we dagelijks 6 uur bezig met melken.” • Het jarenlange melken in de 2x5 visgraat is Ton Lamers niet in de koude kleren gaan zitten. De robots zorgen voor de welkome arbeidsverlichting. „We hebben bewust voor robots gekozen. In een 2x12 ren je je ook rot”, zegt Sander Lamers.

 • De mestrobot in actie. De stal is volledig onderkelderd. De melkveehouders kunnen 3.400 kuub mest opslaan onder de stal.

 • Close-up van de G2-comfortvloer. In de vloer zitten ammoniakreductiekleppen. „Een vloer moet vlak zijn. Een slechte vloer kost je koeien, daar ben ik van overtuigd”, zegt Sander Lamers, die het aantal klauwbeschadigingen in de veestapel flink zag teruglopen.

 • Een handigheidje: de Agrilight-lampen zijn in hoogte verstelbaar.

 • De stalgordijnen worden aangestuurd door het weerstation…

 • …dat bovenop de nok is gevestigd.  Familie Lamers houdt vrijdagmiddag 4 november open dag. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.30 uur welkom aan het Hoog Werveld 2 in Beugen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herbert

  Prachtige stal, optimaal diercomfort.

  Mestscheiding toepassen, droge mest in de boxen is een hele goede optie voor optimaal diercomfort.

 • no-profile-image

  Joan Verbeek

  Gefeliciteerd met de mooie stal en de keuze voor Agrilight Stalverlichting met Agriled techniek ! Heel veel plezier ermee, groeten Joan Verbeek namens Agrilight b.v.

Of registreer je om te kunnen reageren.