Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Gecombineerde vleesveestal

Koningshoeve heeft sinds vijf jaar plannen om te groeien naar 600 vleesveedieren. Daarbij mag het stroverbruik niet groeien vanwege de kosten. Daarom is gekozen voor een bijzondere combinatie naar eigen idee: een helling-potstal.

Foto

 • Gertjan van Tunen (41) is bedrijfsleider van Koningshoeve, een biologisch zoogkoeienbedrijf met 430 ha land in beheer, waarvan 25 ha
  akkerbouw (granen, luzerne). Over drie locaties zijn 470 vleesveedieren gehuisvest, waarvan 175 moederdieren. Stichting Agrarische
  Bedrijven bezit de aandelen van Koningshoeve en biologische melkveehouderij De Ettingen. Het atuurbeheer is geregeld in een overeenkomst met recreatieschap Spaarnwoude.
  Foto's: Wick Natzijl, tekst: Monica van der Hall

 • Bij aankomst in Spaarnwoude (N.-H.) rijst een enorme stal op uit het landschap: 80 meter lang, 43 meter breed en de nok ligt op 12 meter hoogte.

 • De stal is een bijzonder ontwerp dat de voordelen van een helling- en potstal combineert. Hij is ontworpen door bedrijfsleider Gertjan van Tunen en zijn medewerkers. Al vijf jaar zijn zij bezig met plannen om van 470 naar 600 zoogkoeien te kunnen groeien. Daarbij staat voorop dat het stroverbruik, nu 500 ton per jaar, niet mag stijgen. De biologische onderneming koopt vrijwel alle stro aan.

 • Het gebruikte hekwerk is duur en van een goede kwaliteit. „We hebben dit hekwerk gekozen voor het arbeidsgemak’’, aldus Van Tunen. De hekken kunnen naar alle kanten open, zodat de koeien makkelijk door de stal kunnen worden verplaatst.

 • Een interessant detail tussen het pot- en hellinggedeelte van de stal is het kalverhek. Dat hek kan verticaal verplaatst worden om zo alleen doorgang te geven aan kalveren. Zodoende kunnen dieren naar wens bij moeder zijn of apart extra voer vreten in het potstalgedeelte. Daarbij raken de jonge dieren gewend aan het alleen staan en zijn ze makkelijker te spenen.

 • Nu het vee van de Koningshoeve binnen staat, wordt duidelijk of de dieren met de combinatie pot-/hellingstal uit de voetenkunnen. Volgens Van Tunen is er weinig bekend over de bouw van vleesveestallen. Op vragen over de juiste hellinghoek bij een hellingstal, de benodigde ruwheid van de vloeren en het aantal dieren per vierkante meter kreeg hij geen antwoorden van bouwadviseurs. Vandaar dat met spanning werd uitgekeken naar de dag dat de dieren op stal gingen.

 • Door schaarste aan stro in Nederland, komen de leveringen nu vanuit Engeland per boot en vrachtwagen naar Spaarnwoude.„Een grote kostenpost voor de onderneming’’, aldus Van Tunen. Toch wil het bedrijf niet helemaal van stro af. „Stro geeft een meerwaarde aan de grond. Wij zijn een extensief biologisch bedrijf, juist voor weidevogelbeheer. Met 1,5 GVE en het gebruik van vaste mest bereiken we een goede vruchtbaarheid van het land. Dat willen we graag zo goed mogelijk behouden.’’ Vandaar dat Van Tunen koos voor de bouw van een
  stal waarbij het stroverbruik zo minimaal mogelijk is.

 • Om de stal in te strooien is een stroverdeler aangeschaft. Hiermee moet het stroverbruik niet groter worden dan de 500 ton die ook op de voormalige grup gebruikt werd.

 • De mestschuif moet de ruimte achter het voerhek vrij van stro houden.

 • De schuif moet sterk genoeg zijn om de 80 meter lange stal te vegen.

 • De natte fractie loopt in de daarvoor bestemde kelder, waardoor de vloer voor het voerhek droog blijft.

 • Opvallend is ook dat er op veel plaatsen een aansluiting voor de aftap van water en ook stroom is gemaakt. Van Tunen legt uit dat medewerkers zo gemakkelijker kunnen schoonmaken of onthoornen.
  Benieuwd naar meer achtergronden, zoals de investering? Lees in Boerderij 7 een uitgebreide reportage over het bedrijf.
  De stal met eigen ogen bekijken kan ook. Op vrijdag 25 november is de stal van 14.00 en 17.00 uur open voor publiek. Op zaterdag 26 november zijn bezoekers welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Koningshoeve ligt aan de Kerkweg 33 in Spaarnwoude.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  mooie stal, benieuwd of alles wat bedacht is ook goed gaat werken. Zo wordt boeren wel leuk (arbeidstechnisch, het financiele is de vraag)

 • no-profile-image

  iemand

  Maar Boerke, wat vind jij belangrijker, het financiële dus!!

 • no-profile-image

  boerke

  Iemand, lutjebroek ; beide zijn belangrijk. Zonder een financieel kloppend plaatje zal de arbeidsvreugde van het werken in zo'n mooie stal snel vergaan.

 • no-profile-image

  kobonde

  Als je goed leest zie dat het en stichting is die natuurbeheer doet dus krijgen ze geld voor het afgrazen en maaien van natuurgebieden. het belangrijkste zal zijn de arbeidskosten laag te houden. omdat alles met personeel gaat.
  en als er verlies is zal erwel weer en potje gevonden worden omdat het natuur beheer veel te belangrijk is. Dit is puur hobby.


Of registreer je om te kunnen reageren.