Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Eerste boogstal in Oost-Nederland

De familie Vulink in Raalte liet in 2010/2011 een boogstal bouwen. De stal heeft een capaciteit voor 150 melkkoeien. De ‘boog’ staat stevig met behulp van 12 spanten.

Foto

 • Hans (46) en Agnes (45) Vulink zitten in maatschap en hebben een melkveebedrijf met 80 melkkoeien, 45 stuks jongvee, 570.000 kilo quotum en 27 hectare land. April dit jaar was de bouw van hun nieuwe stal afgerond. Een zogenoemde boogstal, de eerste in Oost-Nederland. Ze hadden het concept in 2008 voor het eerst in Limburg gezien. Het vele licht in de stal, de ventilatie en de rust onder de koeien sprak ze vooral aan. Nu zijn ze een half jaar verder en het stalconcept bevalt ze nog altijd prima.

  Foto's: Joris Telders, tekst: Theo Brummelaar.

 • De voorkant van de boogstal. Hier zijn van links naar rechts de kantine, het kantoor, de ‘machinekamer’ en de melkstal gevestigd. De stal is van voren dicht. Het antracietgrijze zeil is voorzien van wit, ondoorzichtig folie. Dit is vanwege de zon. Aan de achterkant van de stal is de folie wel doorzichtig.

 • Hier is het principe van de boogstal goed te zien. De stal is 33 meter breed, de boog 40 meter. Die overspanning zit met 12 spanten stevig in de grond verankerd. De nok van de stal bevindt zich op 10 meter hoogte.

 • Een detail van de overspanning. Onder het spant, dat 85 centimeter hoog is, zit een grijs zeil, dat waterdicht is en de zon voldoende tegenhoudt. Boven het spant zit een antracietgrijs doek dat hetzelfde bijvoorbeeld met sneeuw doet. Het doek moet dus wel wat kunnen hebben en is daarom extra verstevigd met teflondraad.

 • Een overzicht van de boogstal. De stal draait nu een halfjaar, maar wordt nog niet volledig benut. Rechtsvoor bevindt zich het separatiehok, rechtsachter is ruimte voor 95 melkkoeien. Links van de voergang zijn twee strohokken. Daarachter komt nog een ruimte voor 55 melkkoeien. Het jongvee staat in de oude stal. De stal kostte oorspronkelijk €6.000 per koeplaats, maar als het deel voor de 55 koeien is ingevuld, is het reële bedrag €4.500 per koeplaats. Daarmee zijn de bouwkosten relatief laag.

 • Hier is goed te zien dat er voldoende ventilatie in de stal is. De lucht komt via beide zijkanten van de stal binnen en gaat door de nok weer naar buiten. Er is een thermische trek in de stal. Dat maakt het fris, maar het ruikt ook nauwelijks in de stal.

 • Tussen de spanten zit 5,75 meter ruimte. Aan de spanten hangen verschillende Agrilights.

 • De koeien lopen niet op roosters, maar op een sleuvenvloer. De mest wordt verwijderd door een JOZ-vingerschuif. Die maakt elke drie uur een ronde door de stal. Op de achtergrond liggen de koeien in boxen op een latex matras met een 4 millimeter dikke rubber toplaag. Daar ligt zaagsel overheen. De boxafscheidingen zijn van kunststof. Opvallend is dat zowel boxonderlaag als de sleuvenvloer prefab is. “Als de regelgeving verandert, op welk terrein dan ook, kan ik daar altijd op inspelen”, licht Vulink toe.

 • Een detail van de sleuvenvloer. Vulink wilde geen roostervloer, omdat hij in zijn oude stal soms last had van de ammoniaklucht. Dat wilde hij niet nog een keer. Bovendien denkt hij dat ook voor zijn koeien slecht kan zijn.

 • Het stalgedeelte met 95 koeplaatsen telt drie doorsteken. Die zijn vier meter breed en ruim opgezet om het koeverkeer vlot te laten verlopen. Deze middelste doorsteek is smaller, omdat daar ook twee van de drie krachtvoerboxen staan.

 • Vulink melkt in een 2x20 swingover Dairymaster. Zijn huidige 80 koeien melkt hij in 45 minuten. Een 2x10-melkstal wilde hij niet. Dan staat de apparatuur te vaak stil en is het rendement te laag. Een melkrobot zag hij ook niet zitten. Die past niet bij hem, bij zijn aantal koeien en ook al niet bij zijn stalcapaciteit.

 • Aan de voorkant van de melkstal bevindt zich een voorkoeler. Die brengt de melktemperatuur terug naar 18 graden. Op de melkpomp zit daarnaast nog een frequentieregelaar. Op termijn wil Vulink investeren in een warmteterugwinningssysteem.

 • De terugloopgang naast de melkstal. Aan het eind van de gang lopen de koeien door een drieweg-selectiepoort. Die stuurt de dieren nu alleen nog terug naar de ruimte voor 95 melkkoeien of naar de separatieruimte. De derde optie is straks het stalgedeelte links van de voergang. De plek waar in een later stadium 55 koeien gehuisvest kunnen worden.

 • Het separatiehok is ruim opgezet en is voorzien van tien ligboxen.

 • Links van de voergang is nog veel werk in aanbouw. Op de voorgrond het eerste strohok van 12 x 6 meter. Daarachter bevindt zich een tweede, even groot strohok. Dat hok is nog niet af. Het gedeelte daar weer achter is dus bestemd voor de eerder genoemde 55 melkkoeien. Omdat Vulink nu nog maar 80 melkkoeien heeft, heeft dat echter geen haast.

 • Vulink heeft een voorzichtige groeistrategie. Hij wil op korte termijn de rechterkant van de stal volzetten. Dat betekent dat hij in dat geval doorgroeit tot 95 melkkoeien. Vulink heeft berekend dat hij dan nog ongeveer 130.000 kilo quotum nodig heeft. Maar dan moet het wel renderen.

 • De oude stal stamt uit 1965 en is in 1982 aangepast. In 1991 is er een deel bij aangebouwd. Het jongvee is hier sinds april gehuisvest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  En bij min 15 alles bevroren?

 • no-profile-image

  Agrarier

  Gert er is elke dag min 15 in Nederland.
  Daarnaast kan je waterleidingen en degelijk wel zo maken dat ze het tot -30 en meer nog steeds werken.
  Ik zit in een gebied waar -45 en al het water werkt nog steeds.

 • no-profile-image

  Rob

  Dag Hans en Agnes,

  Mooie stal! veel succes ermee!

  Groeten uit broekland!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Agrarier heb jij tips voor mij. Ik ben namelijk aan het bouwen en ik ben wel bang voor de vorst.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Wij hebben rondgaand systeem met daarom heen verhitting plus isolatie, vrij vors.
  http://superior.pardnerinc.com/2011/05/4-30d/#more-117
  Deze will ik komend jaar proberen in de nieuwe stal.
  Nu van die plastiq met bal erin. Water blijft mooi schoon, alleen ik hou van meer open.

 • no-profile-image

  henk

  even een opmerking voor de tekst schrijver onder de foto's. de lampen zijn niet van agrilight maar van Hagro. klein detail. Mooie stal verder!

 • no-profile-image

  Ben van de Weer

  Hans en Agnes,

  Zoals ik bij mijn bezoek aan jullie al heb aangegeven vind ik het een mooie stal waarbij rust, ruimte en licht opvallend zijn.

  Ben van de Weer
  ING / Mandema en Partners

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.