Rundveehouderij

Foto & video

Belgisch Witblauw op NVM in Zwolle

Binnen het BWB-stamboek vinden velen Zwolle (vooral vanuit het Zuiden) toch wel erg ver om met de zware beesten naar toe te rijden. Toch brachten de leden rond 90 dieren bij elkaar in de keuringsring.

Foto

  • Spanning op de gezichten... Dit jaar zijn er naast de groene kontnummers van het BWB-stamboek ook hesjes met deze nummers voor de baasjes. Dat is veel beter leesbaar voor het publiek; een pluim voor de organisatie.

    Foto's: Koos Groenewold en Hans Prinsen, tekst: Eric Wientjes.

  • Hobbyfokker Frank van Hest uit Moergestel (N.-Br.) bracht uit zijn stal van vier Belgisch Witblauwen de dagkampioen mannelijk mee. Dragon van het Broek (v. Dartagnan du Castillon) oogstte alom bewondering bij de jury. Terwijl Frank de kop van Dragon laag houdt om hem op z'n mooist te tonen, bekommert vader Frans zich om de beker.

  • 'Grootverdiener' was Marc Versprille uit Groede (Zld.). Hier wordt hij met zijn Ymelde (v. Magistrat 7084 de Somme; winnaar rubriek 32 maand en ouder) algeheel kampioen bij het vrouwelijk BWB-vee. De Zeeuwse klei lijkt goede grond voor de BWB’s. De fokker werd in dezelfde leeftijdsgroep ook reservekampioen met Ivina Ût de Groe (v. Magnolia 0103 de Somme). Bovendien haalde hij het reservekampioenschap in de rubriek vrouwelijk 4 tot 10 maanden met Lieven Ût de Groe (v.Imperial de L'Ecluse) én het kampioenschap bij vrouwelijk 10 tot 20 maanden met Katy Ût de Groe (v. Germinal de Fooz).

  • De kwaliteit was zonder meer goed, zeker in de bovenste helft van de rubrieken. Toch slaagde de jury er meestentijds in de winnaar in unanimiteit aan te wijzen. Jurylid Edwin Ekkels: “Eén keer hebben we de arbiter de beslissing laten nemen. Die wees het dier aan dat de voorkeur had van mijn collega. En ik moet zeggen, toen ze de ring uitliepen dacht ik: ze hebben gelijk."

  • Zo'n bonk spieren kan bijzonder eigenwijs zijn. Zo had Ivina Ût de Groe wat andere gedachten over een goede show dan haar begeleider. Het resulteerde in een wedstrijdje kopworstelen. Afijn, later op de dag werd ze wat vermoeider en makkelijker in de omgang. Én reservekampioen bij de koeien ouder dan 32 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.