Rundveehouderij

Foto & video 15 reactieslaatste update:15 feb 2012

40-stands carrousel van Dairymaster

Oosterinks verplaatsen bedrijf van Velp (Gld.) naar Sint Annen (Gr.) en bouwen nieuw.

Foto

 • Sam (46) en Tineke (39) Oosterink verhuizen op 21 november met hun kinderen en veestapel van Velp (Gld.) naar Sint Annen (Gr.). In het hoge noorden kochten ze een bestaand bedrijf. Ze zetten er een nieuwe stal neer en bouwden de voormalige ligboxenstal om tot jongveehuisvesting. „Hier vonden we datgene waar we naar zochten: een bedrijf met goede grond en een goede verkaveling. Daarbij wilden we graag een nieuwe stal bouwen, zodat we die naar eigen wens kunnen inrichten”, vertelt Tineke Oosterink.

  Foto’s: Dennis F. Beek Fotografie, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het bedrijf. Op de foto is te zien dat de Oosterinks niet alleen een nieuwe stal bouwen, maar ook een nieuwe woning neerzetten. Bij het bedrijf hoort ruim 70 hectare kleigrond (50 procent afslibbaar).
  In het Gelderse Velp bestieren Sam en Tinke Oosterink een pachtbedrijf met 66 hectare, waarvan 28 in eigendom. Ze melken er 126 koeien en houden 139 stuks jongvee. Het quotum bedraagt ruim 1,2 miljoen kilo melk. Het rollend jaargemiddelde is 9.636 kilo melk, met een vetpercentage van 4,15 en een eiwitpercentage van 3,43. Het bedrijf in Velp wordt overgenomen door Dienst Landelijk Gebied.

 • Dit is de nieuwe ligboxenstal. Sam en Tineke Oosterink kozen niet zomaar voor bedrijfsverplaatsing. „Er was sprake van een woningbouwproject. Hoewel dat uiteindelijk niet is doorgegaan, zette het ons wel aan het denken”, vertelt Tineke. De verkaveling van het bedrijf in Velp is voor de Oosterinks daarnaast niet ideaal. Ze hebben er een flink aantal percelen op afstand. Ook de alsmaar doorzettende natuurontwikkeling was een minpunt. Een andere belangrijke reden van de verplaatsing is het feit dat het woonhuis van de Oosterinks in Velp van de bedrijfsgebouwen wordt gescheiden door een dubbele, onbewaakte spoorwegovergang.„ Dat is natuurlijk erg gevaarlijk met drie kleine kinderen”, vertelt Tineke.

 • Op deze foto is te zien dat er nog druk aan het nieuwe huis wordt gewerkt. De Oosterinks hopen nog dit jaar hun intrek te kunnen nemen in hun nieuwe woning. Ze hebben de mogelijkheid om tijdelijk in een stacaravan te overnachten. Deze is nog net links op de foto zichtbaar.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe stal. De 0+6+0-rijige stal heeft veel inhoud. Er komt veel daglicht binnen via de brede lichtinlaat in de nok van de stal. Ook het witte windbreekgaas laat veel licht door.

 • Dit is de 40-stands carrouselmelkstal van Dairymaster. Sam en Tineke Oosterink gaan de arbeid op het bedrijf samen verrichten. „In deze buitenmelker kan een persoon melken, terwijl een ander de koeien ophaalt. Met een 50-stands carrousel – die een stuk duurder is – moet je eigenlijk met zijn tweeën melken”, aldus Tineke Oosterink. Met deze 40-stands melkstal kunnen tot 200 koeien per uur worden gemolken.

 • De buitenmelker heeft een beweegbare putvloer. Deze is liefst 7 meter lang.

 • Uit veiligheidsoverwegingen is de putrand helemaal dichtgemaakt. Dat is tevens handig bij het schoonaken van de melkstal.

 • Een close-up van het automatische spraysysteem in de carrousel. Dit is ook te zien op de vorige foto.

 • De melkstal is uitgerust met rvs-voerbakken.

 • Dit is de wachtruimte. Op de achtergrond is het opdrijfhek zichtbaar. Dat is voorzien van een mestschuif.

 • Op deze foto zijn de twee selectieboxen zichtbaar. Rechts staat de 3-weg selectiebox, links de 2-weg selectiebox.

 • Sam en Tineke Oosterink denken er aan om in de nieuwe stal met twee koegroepen te gaan werken. „De observatiegroep bestaat uit dieren die net hebben afgekalfd. Binnen deze groepen komen toch gauw problemen voor, zoals zoals melkziekte en slepende melkziekte. De andere groep zou dan bestaan uit drachtige dieren”, legt Tineke uit.
  De foto’s zijn twee weken voor de open dag gemaakt. Er werd toen nog volop gewerkt aan de laatste klussen in de stal. Her en der ligt dan ook nog wat rommel.

 • Dit is de emissiearme HCI W4-vloer. Een JOZ-mestrobot met sproei-installatie gaat straks de vloer schoon houden.

 • De stal bevat 209 ligboxen. De Oosterinks kozen voor boxen met waterbedden. „We hebben deze boxen bij een andere veehouder gezien. Die boxen zagen er mooi schoon uit”, zegt Tineke. De boxen zijn 1,12 meter breed. „In bredere boxen hebben koeien al snel te veel ruimte. Dan maken ze de boxen smerig.”

 • Via deze zes boxen wordt krachtvoer toegediend.

 • De melktank heeft een inhoud van 18.000 liter.

 • Dit is de voormalige ligboxenstal van Enne en Aafke Huininga, de vorige eigenaar van het bedrijf. Sam en Tineke Oosterink hebben een goede verstandhouding met de Huininga’s. „Wij hebben goed contact met hun. Enne Huininga heeft ook nog veel landwerk voor ons gedaan.” De Oosterinks bouwen deze stal om voor jongveehuisvesting.

 • De gerenoveerde stal is ingericht met nieuwe boxen van DSD. De dieren liggen op matrassen.

 • Dit is de melkstal. De koeien werden hier gemolken in een 20-stands binnenmelker. De Oosterinks dachten er aanvankelijk nog aan om deze ruimte in te richten met groepshuisvesting voor kalveren. Dat plan ging niet door. „Dat was een flinke investering geweest, waarbij we het dak omhoog moesten halen. Nu komen de kalfjes in de jongveestal.” Het plan om de voormalige melkstal onberoerd te laten viel samen met de keuze om toch een nieuwe woning te bouwen. Aanvankelijk wilden Sam en Tineke de bestaande woning verbouwen. „Ook dat was een flinke investering geweest. Door nieuw te bouwen, konden we het naar onze zin inrichten”, vertelt Tineke.

 • Sam en Tineke Oosterink zijn blij met de bouwploeg. „We doen het met z'n allen.”
  De Oosterinks zijn niet uitgekocht. Hoe zij de verplaatsing gefinancierd hebben, staat in de papieren versie van Boerderij , die deze week verschijnt. In die reportage vertelt Tineke Oosterink ook over de zoektocht die zij en haar man Sam deden in Scandinavië.
  Op donderdag 17 november houdt familie Oosterink open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Boersterweg 61 in Sint Annen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ron

  mooie stal, alleen de verhouding melkstal/koeien is ver te zoeken, je bent langer aan het schoonmaken dan aan het melken

 • no-profile-image

  Will

  Mooie stal. Ben wel benieuwd hoe lang het melken vol te houden is. 200 koeien per uur melken betekent 200 koeien/ 60 minuten: 3,33 koe per minuut schoonmaken en onderhangen! Incl melkseparatie en nieuwe vaarzen aanmelken is dit een hele kluif... Met nu 126 koeien aan de melk is het wel een enorme stap, dan ben je volgens de theorie in ongeveer een 40 minuten aan het melken. Hoezo efficiente melkstal???
  Met melkrobots kun je volgens mij geleidelijker groeien of ik zie het helemaal verkeerd?!?!?

 • no-profile-image

  Henk

  Ik kom kijken daar 17 november En ben heel benieuwd
  mooie stal hoor!!!

 • no-profile-image

  jappie

  Waarom een nieuwe melkstal bouwen als de oude nog voldoende capaciteit heeft met 20 standen.
  Duur zo'n nieuw huis bouwen en dan ook nog een grote stal ernaast.
  Ze zijn dan niet uitgekocht, maar deze hebben wel een beste bak met centen meegekregen

 • no-profile-image

  arie maas

  jappie waarom weer z'n jalourse reactie ?? wat me iedere keer weer opvalt is de negatieve reacties op dit soort artikelen. Volgens mij zijn dat mensen/boeren die of dit soort avonturen niet aan durven of mensen die liever alles laten zoals het is en achter moeders rok weg kruipen

 • no-profile-image

  werner

  zo is het allemaal afgunst
  het is een mooie stal hoor oosterinks

  groetjes werner

 • no-profile-image

  jan

  Mooie stal hoor!! Bouwen hoe je het zelf graag wilt hebben.
  Die jaloezie van jappie moet je niks van aantrekken. Dit is vast zo'n boer die al begint te schreeuwen als de melkprijs onder de 35 zit.

 • no-profile-image

  Agrarier

  Mooi bedrijf en juist doodat je het zelf kan indelen, werk je de komende jaren toch met veel plezier.

 • no-profile-image

  Draai

  Ziet er strak uit, mooi bedrijf hoor. Iets wat straks enorm tegen gaat vallen is die enorme melkstal 2x daags schoonspuiten. (spreek uit ervaring) Draaimelkstal is een prachtig systeem, maar onder de 200 koeien zou ik hem zelf niet meer kopen. In onze oude visgraad was ik wel langer aan het melken, maar die was binnen 8 minuten weer schoon met de HD-spuit. M'n carrousel met 28 standen(!) kan ik 120koeien/uur melken, maar schoonspuiten kost me wel 25 minuten per keer! Veel succes op jullie nieuwe bedrijf.

 • no-profile-image

  Danny

  Ziet er heel mooi uit.
  We komen snel een keer kijken.
  Groeten de oude melkrijder

 • no-profile-image

  sjaak

  Hoi,Ik ben er met de open dag geweest en het zag er mooi uit hoor.succes met jullie nieuwe stal

 • no-profile-image

  henk

  Mooie stal, boxen volgens mij aan de krappe kant afgesteld. of jullie moeten er kleine koeien hebben. ook verhouding koe plaatsen en melkstal is ver te zoeken. en idd schoonhouden van de melkstal gaat vies tegen vallen. ook de oppervlakte melkstal plus enorme wachtruimte vergeleken met de ruimte voor de koeien is erg scheef. en na 8 uur opladen van de joz krijgt hij de mest nooit meer kwijt door die spleten. kfs6s

 • no-profile-image

  vd Zanden

  En weer een stal die gebouwd is op de groei van na het afschaffen van het melkquota bijna alle reportages gaan over stallen welke nog niet vol staan dit gaat naar mijn idee helemaal fout komen

 • no-profile-image

  hoge noorden

  melkrobot is een leuk maar alleen voor 50 koeien en niet meer!dairymaster melksysteem is top!!!gr uit het hoge noorden

 • no-profile-image

  Carousel

  Helemaal mee eens, robot is voor potentiële stoppers. Moet er niet aan denken dat die pieper een hele dag gaat, laat staan als 3 of 4 van die dingen hebt.

  Lang leve de draaimelkstal!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.