Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Weloverwogen routing in nieuwe stal

Bij de nieuwe stal van Harm en Ingrid Baak in Haarlo stond een goede routing voorop. De stal mocht niet te lang zijn, voldoen aan de Maatlat en veel koeien per meter staloppervlak hebben.

Foto

 • Harm (42), Ingrid (41), Jan (72) en Thilda (69) Baak melken in Eibergen (Gld.) met 100 roodbonte Holsteins een quotum van 829.000 kilo melk vol. Ze verplaatsten hun bedrijf dat voor wegenbouw weg moest naar een locatie op een dikke kilometer afstand. Daar bouwden ze een nieuwe stal voor 160 koeien.

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Robert Bodde

 • De nieuwe stal, die zo’n €5.300 per plaats kost, huisvest alleen het melkvee en droge koeien. Het jongvee tot drie maanden leeftijd is gehuisvest in de loods. Het jongvee ouder dan drie maanden wordt al langer dan zes jaar door een derde opgefokt. “Ik werkte tot 2010 als inseminator, tijd was altijd krap”, stelt Harm Baak. “De tijd blijft krap omdat ik op termijn 160 koeien in mijn eentje wil verzorgen. Dat betekent uitbesteden van de minst rendabele uren, dus alle mechanisatie en de jongveeopfok.”

 • Voor de bouw stelde Baak een lijstje met wensen op: de stal mocht niet te lang zijn, de looplijnen kort, zo veel mogelijk koeien op bebouwde ruimte en hij moest onder de Maatlat Duurzame Veehouderij vallen om voor extra fiscale aftrek in aanmerking te komen. Baak koos uiteindelijk voor een 3+3-opstelling en melken met twee robots. Voor de robots zitten twee groepen van 65 koeien, achter de robot zit links een strohok en afkalfruimte voor vijf koeien, rechts heeft de groep droge koeien 30 boxen.

 • Een vrijloopstal is in beeld geweest, maar was Baak te ongewis: “We moeten al flink financieren. Als zo’n stal helemaal niet bevalt, is de investering te groot om deze aan te passen en is het voortbestaan van het bedrijf in gevaar.” De 2+2-opstelling, waarbij elke koe een vreetplek heeft, viel af wegens de extra bouwkosten van een dikke ton. Een 0-4-0 en 0-6-0 gaf ook hogere bouwkosten en vraagt meer tijd bij voeren van de dieren.

 • De hele stal is onderkelderd, de mestopslag is 3.500 kuub. Daarnaast is er nog een oudere mestsilo van 450 kuub en een separate spoelwateropslag van 200 kuub in een bestaande kelder. De roostervloer is emissiearm.

 • De emissiearme roosters zijn de GL-roosters van Berkel Beton. “Omdat we jaarrond gaan opstallen, moest er een emissiearme vloer in. Dit type stond me aan en ik kon een prima prijsafspraak maken omdat dit een van de eersten is in deze regio.”

 • De koeien komen op diepstrooiselbedden. Het pakket is wordt zo’n 15 centimeter dik. Baak laat hiervoor de mest scheiden met een mobiele scheider. De dunne fractie die onstaat na het scheiden, wordt opgeslagen in de put die onder het voerpad ligt (die put is gescheiden van de overige putten). Scheiden gaat wekelijks gebeuren en het ligbed wordt dan direct voorzien van een dun, vers laagje. Het scheiden gaat vooreerst in loonwerk.

 • Tussen de twee rijen diepstrooiselbedden is zand aangebracht met betonklinkers erop. De betonbandjes die het zand opsluiten (dus het einde van de bedden) zijn op het beton gelijmd en staan enkele centimeters boven de bedden. Dat fungeert als knieboom.

 • Het strohok waar de koeien afkalven, is zo gesitueerd dat deze vanuit de slaapkamer te zien is. Door het raam in de schuifdeur is het geboorteproces te volgen. “We hoeven dus niet een camera te plaatsen”, glimlacht Baak. Er is een hek aangebracht zodat het kalf makkelijk van de koe te scheiden is. “Over de plaatsing van de hekken hebben we samen met de inrichter flink nagedacht. Looplijnen moeten zo logisch mogelijk zijn, dat was in onze oude stal na de vele verbouwingen een drama.”

  De hekken zijn allemaal geleverd en op maat gemaakt door stalinrichter GML- machines en voorzien van snelsluitingen. “Je moet er 30 jaar mee probleemloos mee werken. Dan moet je het jezelf ook makkelijk maken.”

 • Lely schrijft wegens onderhoud voor dat bij de A4 alle leidingen bovenlangs lopen. Daar hikte de ondernemer nog wel even tegenaan. “Ondergronds is alles netter weggewerkt.”

 • Tussen de twee rijen boxen ligt een roostervloer van 3,0 meter breed. Tussen het voerhek en de boxen ligt een 4,00 meter brede meter roostervloer. Ter hoogte van de behandelstraat versmalt die tot 2,80. “Die maat is bepalend geweest bij de opzet van de stal. Ook daar moeten we met het shoveltje over de roosters kunnen.”

 • In de behandelstraat passen drie koeien. Ze hebben er beschikking over water en voer. Ze zijn van alle kanten gemakkelijk en vooral veilig benaderbaar. De dikke profielen beschermen de boer. De koeien komen vanuit de robots via een automatische selectiepoort in de behandelstraat.

 • Baak plaatste bij de behandelstraat een klauwbekapbox, voorzien van hydrauliek om de koeien op werkhoogte te brengen. Dat betekent een meerprijs van
  € 9.500. “Dat is de enige luxe die ik in de stal heb”, zeg hij bijna verontschuldigend. Het is echter geen luxe. Het is een verstandige investering in arbeidsgemak en een betere werkhouding.

 • In de stal zijn zelfsluitende voerhekken geplaatst. “Gemak van werken en het geeft vooral veel rust.” Door de 3+3-opstelling is er niet voor alle koeien een vreetplek. Daar ziet Baak niet tegenop: “In onze oude stal is een al jaren een grote overbezetting. Daar is maar voor een op de vier koeien een vreetplek. De koeien die daar niet tegen kunnen, zijn allang uitgeselecteerd.”

 • De luchtinlaat is ruim. Het gordijn wordt electrisch opgerold en handmatig bestuurd. ,,We hebben via de vloeruitvoering al voldoende punten voor de MDV-maatlat. Gelukkig dus geen automatische regeling hier. Die reageert veel te vaak. Ik verwacht maar een paar keer per jaar de stand van de gordijnen aan te passen.”

 • De melktank is van het staande type. “Die is een duizend of drie duurder dan een liggende”, stelt Baak. “Maar er is nu geen tanklokaal nodig. Dat is 30 vierkante meter ruwbouw, of een kleine 10 mille aan investering. En ik hoef nu dat ding ook niet te poetsen.”

  Op vrijdag 14 oktober is er open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  derks

  waarom staat dit onder varkenshouderij ?

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  foutje, geen tijd nog om te checken, en je bent wel loeiersnel met je reactie (binnen een paar minuten na livegang). Is nu aangepast. Kan even duren, maar dat ligt aan de techniek.

 • no-profile-image

  daan

  80 koeien per robot ?? is dat niet een beetje veel van het goede, of zie ik nu iets over het hoofd ?
  verder een erg mooie stal
  mvg
  Daan

 • no-profile-image

  willem

  beter lezen daan 65 +65+ 30 boxen voor droge koeien

 • no-profile-image

  B.A.S

  Wat staan die boxen er toch strak in..wie heeft die er in gezet?

 • no-profile-image

  diepstrooiselboer frl

  mechanisch slechten of kultiferen van een diepstrooiselbox is een vereiste.dan blijft maar een boxafscheiding over ,,de zweefende. jammer verkeerde keuze!!!!

 • no-profile-image

  ada goris-baak

  lieve Harm en Ingrid, lieve broer Jan en schoonzusje Thilda,
  Met een diep respect voor de manier waarop jullie hiermee zijn omgegaan en afgehandeld hebben. Chapeau!!!!!!!
  liefs , Juup en jouw zusje Ada

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.