Rundveehouderij

Foto & video

Spanning bij roodbont op Koe-Expo

Hoewel het niveau bij roodbont in de breedte minder leek dan men de laatste jaren gewend waren, was de spanning in de top even groot.

Foto

 • De juryleden Lieven Ryckewaert (links) en Henk Pinkert maakten tijdens de Koe-Expo in Den Bosch heel wat afwegingen. Vooral bij de oudste rubriek koeien. Daar zaten veel verschillen in lactatiestadia en het aantal afkalvingen per koe. Toch slaagden ze er in de koeien goed op volgorde te plaatsen.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Rob Hoefman.

 • En weer leverde de geweldige embryospoeling van Classic x Tulip-dochter Wilma 116 een kampioen op voor de familie Hermanussen. Dit keer was Barendonk Wilma 200 duidelijk de sterkste bij de oudere roodbonte dieren. Als extraatje behaalde zus Wilma 208 de vierde plek tijdens de finale oudere dieren.

 • En weer een prijs voor Beers. Stef Goossens geniet van de kersverse kampioen in de middenklasse, Stina 34. Goossens en Hermanussen domineerden door ieder vier dieren te leveren in de kampioensrondes op de Koe-Expo. Maar daarnaast stonden tien andere veehouders met elk één dier in de finales, waardoor er een mooie spreiding te zien was.

 • Het kampioenschap in de middenklasse was niet de eerste prijs die Goossens met deze Classic-dochter uit een Lion King-moeder behaalde. De jury roemde haar enorme lengte en de mooie overgangen in het skelet.

 • Steeds meer zwartbontfokkers duiken de laatste tijd plotseling op in de roodbonte keuringsringen. Zo ook VOF Groot Nieuwenhuizen uit Woudenberg die met Geesje 100 (Classic keer Faber) een 1A en de reservetitel in de middenklasse veroverden.

 • Even spieken. Niet alle koeien en eigenaren zijn even goed bekend bij José Buijs, die de boel bij roodbont op keurige wijze aan elkaar praatte.

 • 17 punten was de maximale score die de juryleden in de finaleronde aan een koe konden geven. De vier roodbonte juryleden waren het in alle leeftijdscategorieën unaniem eens over de kampioen. Hier geeft Henry te Have de 17 punten aan Toosje 20.

 • Marinus van Dee kust Toosje 20 nadat duidelijk is dat de jonge vaars de vaarzentitel heeft gepakt. De koe van zijn broer Arnold is een dochter van genomicstier Lowlands Salomo (Classic x Comestar Lee).

 • Jurylid Hans Puttenstein geeft de begeleider van de kampioensvaars nog eens uitleg welke kwaliteiten Toosje 20 bezit. Met name de benen zijn heel best. Het jonge dier treed met ruime passen door de ring.

 • Bij de prijsuitreiking moet eigenaar Arnold van Dee natuurlijk zelf in de ring komen. Het is voor de melkveehouder uit IJzendoorn de eerste titel op zo’n grote keuring. Als lid van de foktechnische commissie roodbont van CRV heeft hij veel voorselecties gedaan. Nu zelf zo’n prijs winnen, geeft hem een heel apart gevoel.

 • Van de kruislingdieren kwamen slechts twee rassen in de ring. Drie Brown Swiss-dieren, waarvan één zuivere met 88 punten, maakten een prima indruk. Ruime, harde dieren met geweldig beenwerk. Brown Swiss blijft toch het kruisingsras dat het dichtst tegen Holstein aanligt.

 • Na drie zware, zuivere MRIJ-koeien met goede uiers, liepen drie kruislingen. Met name de kopkoe (Donald 529 x Jerom) is een enorm grote en zware derdekalfs koe. De MRIJ-commissie liet prima zien wat de Nederlandse dubbeldoelgenen kunnen op Holstein-koeien. Ruimere kruizen en meer reserves vanuit MRIJ, iets langere poten en strakkere uiers vanuit Holstein.

 • Lowlands Klimmer (Taco x Almere Pablo) debuteerde als enige roodbonte stier met een dochtergroep. Dieren die tegen een stootje kunnen. De tweedekalfs koeien tonen een mooie lengte en breedte in het skelet. Het sterkste punt lijkt Klimmers beenwerk. Daartegenover staan de gemiddeld lange spenen en iets kortere vooruiers.

 • Beukenhof 346 Ideal (Talent x Lightning) maakte met tweede- en derdekalfs dochters een prima indruk in uierbeeld: brede, vast aangehechte uiers met een goede speenplaatsing. De benen waren voldoende droog en werden goed gebruikt. In framekenmerken was er onvoldoende uniformiteit in ribdiepte en kracht in bovenbouw.

 • Vier jaar na zijn debuut met dochters, mocht NVI-topper Spencer (Lightning x Spektrum Pigeonwood 2) een vijftal tweedekalfs dochters uit de fokperiode tonen. De fijngebouwde koeien lieten veel melkrijkheid zien met beste, ondiepe uiers. De smallere voorhand is zeker een punt van aandacht bij gebruik. CRV adviseert Spencer dan ook vooral op zwaargebouwde koeien te gebruiken.

 • De uitsmijter van de dag. Zes oudere fokstierdochters van Kian met een gemiddelde levensproductie van 56.000 kilo melk en 89 punten exterieur, betraden de ring. Natuurlijk kwam een belangrijk deel van dit zestal bij bekende fokkers uit de stal, maar ze imponeerden geweldig. Koeien die jaar na jaar beter en mooier worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.