Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Piemontese op NVM in Zwolle

Het Piemonteseras blijft zich positief ontwikkelen in Nederland. Met name bij de vaarzen was de jury uitermate tevreden over de goed ontwikkelde dieren. In totaal betraden een kleine 50 Piemonteses de ring.

Foto

  • Vol trots vertelt Antonie van Gelder aan staatssecretaris Henk Bleker over zijn algemeen kampioen, Norma 22. De moeder van deze bijna zeven jarige koe is al 17 jaar en nog steeds aanwezig in Hoge Hexel. Een goed verhaal over duurzaamheid in de zoogkoeienhouderij.
    Foto's: Koos Groenewold, tekst: Rob Hoefman

  • Norma 22 werd ook kampioen bij de koeien ouder dan vijf jaar. Samen met haar vier maanden oude kalf liep ze rondjes in de ring. Naast deze algemeen kampioene, pakte van Gelder nog diverse titels tijdens de nationale manifestatie.

  • Bij de koeien van 3 tot 5 jaar werd Fridie 43 van van Gelder de kampioen, evenals vorig jaar in Mariënheem. Deze koe met veel fijnheid kreeg als secundante haar stalgenoot Norma 24.

  • En ook bij de leeftijdsgroep 8 tot 24 maanden trok van Gelder met een pink aan het langste eind. Weer een Norma, dit maal nummer 25, een dochter van Lotus. De pink is zeer goed ontwikkeld en met name goed in de bovenbouw.

  • In de jongste vrouwelijke categorie werd fokker Jo van der Heijden uit Dedemsvaart kampioen met Ziva, een zeer fraaie dochter van Natale.

  • Al in de eerste rubriek was Bafflo P een uitlopend kopnummer. De stier van Piet Pijpker uit Marum (Fr) heeft een mooie bespiering en is best ontwikkeld. Vol overtuiging pakte Bafflo het jeugdkampioenschap. Alleen aan het halster moet het jonge dier nog veel leren.

  • Aan de algemeen kampioen mannelijk kan de jonge stier een voorbeeld nemen. Ad van Vught had Parco goed onder controle in de ring en toonde de stier op zijn best. Veel lengte, beste benen en fijnheid in de huid. Een genot om naar te kijken.

  • Bedrijfsgroepen staan bij Piemontese op een laag pitje. Van Gelder, met in totaal 12 dieren naar Zwolle afgereisd, maakte daarom twee groepen. Eén met koeien en één met drie kalveren van circa een half jaar oud. De jongste groep won. Een prachtig uniform drietal met beste kruizen.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.