Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Open dag bij 450 koeien

In 2007 bouwde mts Vroege een ligboxenstal met 505 plaatsen en 50-stands-buitenmelker. Toen was er 1 miljoen kilo quotum, nu is het bedrijf gegroeid naar 3,5 miljoen kilo.

Foto

 • Wilco (23) en Aart Vroege (53) nemen in hoofdzaak de rundveetak van maatschap Vroege voor hun rekening. Samen met broers Jan, Leen en Wim heeft de maatschap ook nog een akkerbouw- en loonwerktak. Alles is gevestigd in en rondom het Drentse plaatsje Dalen. In totaal is er 370 hectare grond in gebruik.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • In 2007 bouwde de maatschap, grotendeels in eigen beheer, een nieuwe ligboxenstal met 505 plaatsen en een melkgebouw met 50-stands Westfalia-buitenmelker. Toen was er 1 miljoen kilo quotum, nu is het bedrijf gegroeid naar 3,5 miljoen kilo. "Bij het aankopen van quotum hebben we nooit een lekker gevoel gehad. Dit jaar kopen we het eigenlijk voor het eerst zonder tegenzin."

 • De stal bevalt Vroege goed. “Maar mochten we alles overdoen, dan zouden we toch gaan voor een enkele voergang. Dan hadden we goedkoper kunnen bouwen dan deze 0+6+1-opstelling.” Er is geen voerhek aanwezig. “Dat geeft vooral de vaarzen veel meer vrijheid om weg te kunnen”, legt de veehouder uit. Er staan nu ongeveer 400 koeien in de stal. Begin 2013 zullen dat er 500 zijn. “Sommigen tellen de droge koeien ook mee, dan zijn het er 550.” De veestapel is onderverdeeld in drie productiegroepen.

 • Begin dit jaar is de voergang gecoat. Doordat de maten tgc bijvoeren werd het beton plakkerig en ontstond een vettige korst. Na het coaten blijft de vloer wel schoon en is er veel minder restvoer. Nieuwe stal, direct coaten, is dan ook het duidelijke advies van Vroege. • Wat betreft de indeling zit de stal nog steeds naar tevredenheid in elkaar. De afkalf- en opstartkoeien hebben hun eigen strogedeelte. De looplijnen kloppen ook nog steeds. Opvallend is dat hele kleine details juist wel tot grotere gevolgen kunnen leiden. Zo was de mest bij het opstarten lastig te mixen omdat er nog kleine gaten (van de bekisting) in de putmuren zaten. Hierdoor liep de dunne mest van de ene naar de andere kelder en ontstonden er dus gangen met relatief dikke mest.

 • Ook het geïsoleerde dak is een investering waar geen van de maten een moment spijt heeft gehad. “In de zomer scheelt het echt veel qua temperatuur, het is alsof de dieren onder de boom liggen.”

 • De diepstrooiselboxen strooit Vroege sinds dit jaar in met de dikke fractie van de mestscheider. De grote hopen zijn geen bezwaar voor de koeien. “Vlakmaken kost tijd en voegt niet veel toe.” Het celgetal daalde iets. Maar het is nog te kort om daar structureel iets over te vertellen.

 • Een pomp en vaste leiding pompen de mest naar de scheider.

 • De pomp staat in de nok van de grondstoffenloods. Hiervoor is het rechtervak gereserveerd. Verder ligt er gerst en soja. “Als handelaren een partij over hebben, dan bellen ze ons”, vertelt Wilco Vroege. Een gordijn houdt wind, regen en vogels buiten.

 • Het gebruik van strooisel zorgt voor beter te mixen mest. “Vroeger reden we toch jaarlijks een bunder of 40 tarwestro de ligboxenstal in, dat moet er via de kelder allemaal weer uit. Wel was die mest goed voor het land.”

 • Absoluut bijzonder is de zelfrijdende Altec-instrooimachine. Hiermee strooit Vroege zowel stro als dikke fractie. De machine staat op een draaikrans en kan dus alle kanten op strooien. “Machines moeten capaciteit hebben en makkelijk werken hier op het bedrijf”, vindt de veehouder. Twee keer in de week wordt 20 kuub dikke fractie in de ligboxenstal gereden. De 500 boxen zijn dan in 1,5 uur gestrooid.

 • Een mestrobot houdt de roosters schoon. Voorheen kon deze lastig met het stro overweg. Wat dat betreft is de dikke fractie ook een uitkomst.

 • Een permanente doorsteek naar de wachtruimte splitst de eerste voergang.

 • De melktechniek staat in een los gebouw.

 • De onderkelderde wachtruimte met opdrijfhek bevalt prima.

 • De 50-stands Westfalia-buitenmelker bevalt de maten eveneens goed. Robots hebben we niet overwogen. “We melken graag binnen een bepaalde tijd en niet 20 uur per dag. Daarnaast is er dankzij het familiebedrijf voldoende mankracht. Als iemand er een weekend tussenuit wil, is dat altijd op te vangen”, licht Aart Vroege toe.

 • Op vrijdag 21 oktober houdt maatschap Vroege een open dag. Hiervoor wordt de melkstal gepoetst. “Dat zijn de koeien niet gewend, al het blinkende spul schrikt ze een beetje af.”

 • De separatiestraat is functioneel, maar nog nooit gebruikt. Vroege zet tochtige koeien nog altijd in de stal aan de box vast.

 • In het tanklokaal staat een 30 kuubs tank, daarnaast staat ook een 6 kuubs. “Toen we de stal bouwden, kon Westfalia geen grotere melktank leveren. Eigenlijk wilden we een 34 kuubs.” Aart Vroege blikt terug: “Doordat we dat toen niet hebben doorgezet moeten we nu, waarschijnlijk voor het leven, de kosten voor twee monsternames betalen. Met €1 per dag lijkt dat mee te vallen, maar het tikt wel door.”

 • De jongste kalveren staan buiten in iglo’s. De veestapel is door eigen aanfok gegroeid, alleen in het begin kocht Vroege los vee bij.

 • Een vroegere stierenstal biedt nu prachtig onderdak als jongveestal.

 • Maatschap Vroege is wat melkquotum betreft hard gegroeid, maar qua dieraantallen is dat zeker niet het geval. “Er waren jaren bij dat we hier meer dan 1.000 koeien en stieren hadden.” De stieren zijn nu weg, op een enkeling na.

 • Veel vee vraagt veel voer. Er zijn zes sleufsilo’s van 60x14x3. Deze worden nu voorzien van een asfaltlaag.

 • Er zijn geen krachtvoerboxen aanwezig. Alles komt via de voermengwagen. Deze zelfrijder maakt jaarlijks net geen 1.000 draaiuren. Iedere vijf jaar probeert Vroege in te ruilen, de nieuwe is onderweg. Een machine die zo belangrijk is, moet 100 procent betrouwbaar zijn. Maatschap Vroege houdt zoals gezegd op 21 oktober een open dag. Klik hier om de uitnodiging te bekijken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lunet

  Waarom, komen er steeds meer stallen bij, de koeien vertonen liever hun natuurlijke gang, dus naar buiten ermee en niet zoveel dieren dat is niet gezond, stop hiermee.

 • no-profile-image

  folkert

  Mooie stal! Koeien hebben het goed zo te zien.

 • no-profile-image

  boerke

  2.500.000 kg melk kopen in een paar jaar tijd, maar er geen goed gevoel bij hebben ? ..en dan toch gewoon blijven kopen..

Of registreer je om te kunnen reageren.