Rundveehouderij

Foto & video 19 reacties

Nieuwe ligboxenstal voor 326 koeien

Maatschap Van den Poll liet in het Drentse Dalerpeel een nieuwe 1+6+0-ligboxenstal met 32 stands melkcarrousel bouwen. 21 oktober is er een open dag.

Foto

 • Herman (48) van den Poll zit in maatschap met zijn broer Gert (44, niet op de foto). De zonen van Herman, Patrick (20, links op de foto) en Dennis (20), komen straks ook in de maatschap. Hier staan ze voor de melkcarrousel, die vanaf de openbare weg goed te zien is en het fraaie visitekaartje van het nieuwe bedrijf vormt.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Theo Brummelaar.

 • Het vooraanzicht van de nieuwe ligboxenstal, met op de voorgrond de melkcarrousel. De maatschap had hiervoor een melkveebedrijf in het Overijsselse Hardenberg. Daar kon ze echter niet doorgroeien en moest zij zelfs wijken voor de natuur. Op deze locatie is groei geen probleem.

 • De nieuwe stal heeft een capaciteit voor 326 koeien. 48 boxen zijn ingeruimd voor droge koeien en drachtige vaarzen. Tijdens de stalbouw stonden arbeidsgemak, koecomfort, voldoende ruimte voor de dieren en lucht en licht centraal.

 • De grote stal telt over de gehele breedte vier doorsteken die voor snel koeverkeer zorgen. De doorsteken zijn extra breed, zodat ook de mindere koeien gestimuleerd worden om aan het voerhek aan de zijkant te gaan vreten.

 • Van den Poll gaat zijn koeien in deze linksomdraaiende 32 stands binnenmelker melken. Hij wilde liever geen robot, omdat hij ook een keer klaar wil zijn met melken. Ook een buitenmelker was geen optie. Van den Poll wil zijn koeien kunnen zien.

 • In de melkstal komt voldoende licht binnen. Ook in het dak boven de carrousel zit nog een lichtbaan.

 • De koeien lopen hier de carrousel binnen (rechts). Aan de linkerkant gaan ze er weer uit. De dieren worden automatisch herkend via de detectiepoort.

 • Van den Poll heeft ook meerdere separatiemogelijkheden. In het midden staat de separatiebox. Die leidt de koeien indien nodig naar een separatieruimte met 12 boxen of een ruim strohok.

 • Koecomfort is een belangrijk thema in deze stal. De koeien liggen in de boxen op waterbedden, die voorzien zijn van een dubbele laag rubber.

 • De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). De extra brede ligboxen maken hier onderdeel van uit. De boxen voor de melkkoeien zijn 1,15 meter breed. De boxen voor droge koeien hebben zelfs een breedte van 1,20 meter.

 • Ook de ventilatiegordijnen passen binnen de MDV. Deze gordijnen kunnen automatisch versteld worden. Op het dak bevindt zich een weerstation.

 • Het dak bestaat uit sandwichpanelen en is volledig geïsoleerd. Let op het vele licht. Er zitten vier lichtbanen in het dak. Die zijn elk 1,20 meter breed.

 • In de stal hangen agrilights.

 • Van den Poll werkt in de stal met meerdere flexibele hekken. Op deze manier kan hij eenvoudig koeien in verschillende groepen zetten.

 • In de stal bevinden zich nu nog twee elektrische koeborstels. Als de borstels bevallen, wil Van den Poll er twee bij plaatsen.

 • Aan de zijkant van de stal is over bijna de gehele lengte een ruimte voor droge koeien en drachtige vaarzen ingericht. In dit deel van de stal bevinden zich 48 ligboxen.

 • Het gedeelte voor de droge koeien en drachtige vaarzen loopt over in dit toekomstige strohok. Dit ruime hok meet 21 bij 6 meter en kan met flexibele hekken in vier delen worden verdeeld.

 • Aan de rechterzijkant van de stal (het deel van de droge koeien en drachtige vaarzen) wil Van den Poll nog een uitloopweide maken.

  Familie Van den Poll houdt 21 oktober een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ?

  Quotum en mestafzet is zeker al geregeld??!!

 • no-profile-image

  tukkerdairies iowa USA

  Hallo ???? durf je naam ook te noemen aub als je commentaar wilt geven of ben je een beetje jaloers of zo .Prachtige stal gefeliciteerd Fam v.d Poll en veel succes op julie nieuwe plek

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In Drenthe is mestafzet toch geen probleem??? En melkquotum is over 3,5 jaar weg. Ik ben heel scepties over de Nederlandse veehouderij maar zo'n familiebedrijf is top. En op de foto's te zien is het een prachtige stal. Als zij maar rustig aan doen met vol leggen dan hebben die 2 jongens een prachtige toekomst.

 • no-profile-image

  J.H.

  Prachtige stal waar goed over nagedacht is! Persoonlijk had ik voor een 2 x 16 melkstal gekozen maar in de gekozen melkstal kan je ook prima werken lijkt me! Gefeliciteerd

 • no-profile-image

  ?

  Hé Tukker; De naam is niet zo relevant denk ik zo. En jaloers ben ik ook niet! Ben zelf nu ook een stal aan het bouwen van dat formaat. Maar ik denk op een plek waar er (wel) wat aan te verdienen is. Mijn mening is dat veel boeren in Nederland maar wat doen omdat de bank hen ze het geld toch wel leent en de buurman het tenslotte ook doet.. En om nu al voor als straks het melkquotum eraf is zoiets neer te ploffen is nogal voorbarig! Dus wel een mooie stal, maaarrr...

 • no-profile-image

  mathieu

  die reactie boven aan vindt ik nergens op slaan!!! maar goed et is een prachtige stal goed over nagedachten en niet ingewikkeld gemaakt maar gewoon goed en simpel veel succes!!!

 • no-profile-image

  Toekomst?

  Ik ben wel heel benieuwd hoe de melkveehouderij zich gaat redden in 2015, ongeveer 2 x per week staat er een nieuwe stal reportage op boerderij.nl en van lang niet alle nieuwe stallen word een reportage gemaakt. Er is volgens mij geen boer die nu quotum bij koopt of least om te groeien zodat zijn stal ook daadwerkelijk optimaal benut word. stallen staan maar halfvol en boeren wachten tot 2015 tot het quotum er af is om maximaal te gaan melken. Ik ben student en werkzaam in de varkenshouderij, maar wel ervaring in melkveehouderij. Zelf denk ik dat ereen giga melkoverschot staat te wachten en dramatische melkprijzen. Hoe word hier over gedacht onder de melkveehouders?
  Overigens wel een prachtige stal, maar na dat ik gemolken heb in een 60 stands buitenmelker in Nieuw Zeeland zou ik op gebied van een draai melkstal voor een buitenmelker kiezen.

 • no-profile-image

  JP

  Prachtige stal, We moeten niet te negatief denken over de toekomst de wereld bevolking groeid nog steeds en er blijven altijd kansen als je ze maar wil zien en het blijft nog altijd zo waneer
  je niks doet krijg je ook niks
  dus fam vd Poll respect en veel werk plezier toegewenst

 • no-profile-image

  Huub Joosten

  een hele mooie stal. waarom heeft iedereen zo'n groote melkstal in dat kleine Nederland? Veel succes in de toekomt in nederland. ik ben blij dat ik er niet meer zit met zo'n gigantisch mestprobleem. De hele winst schijten de koeien in de kelder, maarja gewoon bijbouwen allemaal. De markt verzadigen en hetzelfde laten gebeuren als in de varkenshouderij. petje af

 • no-profile-image

  ed

  Even de mensen die uitgekocht worden er buiten gelaten (wel mooie stallen trouwens familie van der poll en veel werkplezier er in). Voor de "normale boer" is dit kostprijs technisch niet aantrekkelijk.(dus niet laten opnaaien door de uitgekochten) De vraag is of de koe dit (MDV) nodig heeft. Net terug uit Engeland daar hebben de koeien niet zo veel luxe als hier. Simpel stalletje simpel ligboxje simpel swingover melkstalletje. Als het sneeuw en de wind staat verkeer hebben de koeien de sneeuw op de kont, maar wel bedrijven met 400 en meer koeien en producties van 10.000 liter en meer (ja ook goed gehalten). Echter die engelse boeren weten precies wat alles kosten en bij een melkprijs van 27,5 pence (29 euro cent). verdienen ze leuk geld en hebben een leuk sociaal leven.

 • no-profile-image

  Berny Remerink

  Iedereen die hier (zonder gebruik van eigen naam) reageert en de situatie van deze familie niet kent en commentaar heeft kan beter niet reageren (mijn mening) Maar die kunnen beter a.s. vrijdag naar de open dag gaan en ze persoonlijk te woord staan!

  Familie v.d. Poll gefeliciteerd met deze prachtige stal!

 • no-profile-image

  A

  C

 • no-profile-image

  Kees

  gefrustreerd boertje die Joost.

 • no-profile-image

  Arjan

  De Familie van den Poll ken ik goed, maar deze zijn weggekocht voor natuur en niet voor de nieuwbouw. Er is dus NIETS van waar dat deze mensen met een dikke geldpot zijn uitgekocht. Iedere boer in Nederland heeft een kans om een mooi visitekaartje te brengen aan het bedrijf. Van den Poll heeft de stal simpel gehouden, maar vond het vooraanzicht zeer belangrijk, en is daarom iets luxer!! Jammer dat sommige mensen direct een opmerking klaar hebben terwijl ze de situatie niet eens weten. De mestafzet hoef je in Drenthe niet druk te maken, want deze toepassing geldt nog niet in deze provincie!! Van den Poll, van Harte Gefeliciteerd!!!!!

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  En denken jullie nu werkelijk dat de dieren meer plezier hebben in zo'n onnatuurlijke omgeving? Niet dus hé, het is ongezond en vies, en er gaat niets boven een dartelende koe in de wei! Voor iedereen beter.

 • no-profile-image

  dorpsgek

  hee meneertje ,Uit de Ether.., Somewhere. je kunt zo wel wat zeggen maar je weet geen eens hoe zij de koeien houden ja in een stal maar als ik nou zeg dat er rond de stal bijvoorbeeld een 50 bunder graland ligt??????????????????

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Zie nog al wat van deze grote stallen verschijnen in Brabant en Limburg welke allemaal gebouwd worden op de groei om deze pas vol te zetten nadat het melkquota is verdwenen . Het zou best nog wel eens kunnen zijn dat alle inspanningen welke men doet om het mestprobleem beheersbaar te houden teniet worden gedaan .Het beste zou zijn dat Bleker rundveerechten in zou gaan voeren om dit te stoppen

 • no-profile-image

  MF Boer

  mensen mensen
  denken jullie dat koeien het in een wei beter hebben lekker in de regen staaan door een modderbad heen lopen vogels die ziektes uitscheiten nee in die stal daar hebben ze het veel beter

 • no-profile-image

  dennis

  Tegenwoordig is alles zo geautomatiseerd en is alles zo ruim opgezet dat de koeien het zeker beter voor elkaar hebben dan in een wei.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.