Rundveehouderij

Foto & video 1890 x bekeken

Limousin op NVM in Zwolle

Teus Dekker neemt de prijzen mee, alweer.

Foto

 • Het begint te wennen: Teus Dekker, de nieuwe Limousinfokker uit Bleskensgraaf, nam tijdens de Limousinkeuring de belangrijkste prijzen mee naar huis. Zijn zes jaar oude stier Ange werd uitgeroepen tot Algemeen kampioen mannelijk en vrouwelijk. De Nenupharzoon is groot, zwaar en heeft volgens de jury een perfect bekken en een mooie ronde rib.  Foto's: Koos Groenewold en Hans Prinsen, tekst: René Stevens

 • Er hadden zich krap 70 dieren aangemeld voor de keuring, uiteindelijk betraden 56 Limousins de ring. Met name een aantal koeien voor de rubriek koeien met kalf ontbraken omdat de koeien nog te kort gekalfd hadden. Van de 12 opgegeven vleesveehouders had er eentje afgemeld.

 • Teus Dekker had veruit de meeste dieren bij zich, maar ook Kor Buist uit Eelde (in de persoon van Sytze van der Goot) heeft een aardige rij Limousins staan. De Limousins van Buist werden tweede bij de bedrijfsgroepen. Cowporation (het bedrijf van Teus Dekker) had ook daar de hoogste prijs te pakken.

 • Bij de keuring van de kalveren kwam de één jaar oude Fredegonde van Teus Dekker als beste uit de bus. Het dier belande net voor de evenoude Delux, eveneens van Dekker. Beide dieren hebben veel potentie, aldus jury Gerry Ernst uit Luxemburg.

 • De keuring van de jonge dieren is in volle gang. In totaal worden in de ochtend 11 rubrieken afgewerkt.

 • Ermance, een 2,5 jaar oude Adjudant-dochter, was volgens Peter Lutke Veldhuis van Vleesvee Integratie Twente het vrouwlijke dier met de beste slachteigenschappen. Het dier werd tevens kampioen vrouwelijke vaarzen. Ermance is een grote vaars met een goed skelet en perfect bekken, aldus de jury.

 • Breiz Izel met kalf Ginger. Breiz Izel werd algemeen kampioen koeien en algemeen kampioen vrouwelijk. Deze vijf jaar oude Neuf-dochter is perfect, aldus jury Ernst. Het skelet, het uier, de bovenlijn: ,,Er zijn geen fouten te bespeuren aan deze koe.” Overigens helpt Eddy Claeys uit Biervliet bij het rondleiden van de koeien van Dekker. Claeys bracht zelf twee dieren naar de keuring.

 • Stier Figuier van Teus Dekker werd reserve kampioen mannelijk midden. Deze twee jaar oude Aramis-zoon is volgens de jury een echt vleestype met de juiste afmetingen met betrekking tot hoogte, breedte en lengte.

 • Staatssecretaris Henk Bleker feliciteert Teus Dekker met zijn kampioenen. Dekker en Bleker bespreken de herkomst van de superieure dieren, waarvan een deel uit Frankrijk is geïmporteerd. Maar inmiddels bestaat een deel van zijn veestapel uit eigen gefokt vee, benadrukt Dekker.

 • De kampioenen van de Limousinkeuring nog even bij elkaar. Breiz Izel met kalf Ginger. Breiz Izel, het prototype van een Limousin aldus de jury. En Ange, de zware Limousinstier die bij de laatste bedrijfsinspectie nog 92 punten kreeg toebedeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.