Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Italiaanse stal voor €3.500 per plaats

De familie Visser bouwde een Italiaanse kap op de nieuwe ligboxenstal, omdat die beter past dan een grote kap met een nokhoogte van 11 meter.

Foto

 • Minke (48) en Jurjen (49) Visser houden in Drachtstercompagnie (Fr.) 70 melkkoeien en 75 stuks jongvee. De gemiddelde productie is 7.500 kg melk met 4,35 % vet en 3,40 % eiwit. Bij het bedrijf hoort 48 ha grasland en 14 ha snijmais. De Vissers bouwden een nieuwe stal met 180 plaatsen. 21 oktober is de open dag aan de Fallaertswei 15 te Drachtstercompagnie.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De Italiaanse kap heeft drie nokken met elk een andere hoogte. Ten opzichte van elkaar zijn de middelste en rechtse elk 75 cm hoger dan de naastgelegen nok. Jurjen Visser koos voor deze constructie omdat de stal zo beter en mooier aansluit op de bestaande bebouwing. De totale stal kostte €3.500 per plaats. Visser hield de bouwkosten laag door veel eigen arbeid.

 • De stal is deels over de oude stal heen gebouwd en biedt plaats aan 180 koeien. Visser beseft dat hij met de huidige 70-koppige veestapel insteekt op forse groei. Maar nu kleiner bouwen en over een aantal jaren nog een keer vergroten zit er vergunningstechnisch niet in. Visser wilde dat met het oog op mogelijke opvolging voorkomen.

 • De gemeente had weinig moeite met de Italiaanse kap, maar de aanblik van de stal en de eerste 10 meter moesten toch anders uitgevoerd worden. Deze aanpassing heeft volgens Visser de lagere bouwkosten van de Italiaanse kap teniet gedaan.

 • Achter in de stal is het een gepuzzel geweest om het afwijkende voorste deel op de rest aan te laten sluiten.

 • De stal is deels over de oude heen gebouwd en sluit aan op de bestaande bebouwing. Zo loopt het nieuwe dak door tegen de oude schuur aan.

 • Een deel van de muur en het dak van de oude melkstal zijn bewaard gebleven en staan gewoon binnen de stal. In de ruimte staat nu de melktank.

 • Twee van de drie ventilatieopeningen bovenin de stal zijn voorzien van vogelgaas en afsluitbaar met een gordijn, de derde opening boven de oude stal niet. Visser wil eerst zien hoe dit deel zich in de winter houdt. Wordt het te koud, dan kan hij dat deel ook nog laten voorzien van een gordijn.

 • De constructie van de kap bleek nog een heel gepuzzel. De constructie is goedkoper dan een traditioneel dak doordat er lichtere spanten in zitten. In de meest linkse nok zijn geen windverbanden geplaatst.

 • In de middelste nok is tussen elke spant een windverband geplaatst en in de rechternok weer om het spant.

 • In de eerste 10 meter met de twee kappen is de wachtruimte gesitueerd.

 • Visser koos voor een 2x12 zij-aan-zij melkstal: “We hebben wel rekening gehouden met eventuele melkrobots, maar ik ben zelf geen robotboer. En een paar robots erbij verdubbelt de €100.000 voor de melkstal zo.”

 • De boxen zijn uitgevoerd met pasturemat van Cowhouse.

 • Visser koos voor een geluidsarm voerhek van Cowhouse. Het zo bekende gerammel van het voerhek is daarmee verleden tijd.

 • Visser heeft de helft van de stal uitgevoerd met led-lampen. In de tl-achtige armaturen zit een rij kleine lampjes. Op energieverbruik kan led volgens Visser niet uit, de levensduur gaf voor hem de doorslag. Plus een gemeentesubsidie voor 20 procent van de aankoopkosten. • Naast de ligboxenstal verrijst nog een jongveestal. De roosters en boxdekken liggen er in en het dak zit er op. De inrichting wordt later geplaatst. Voorlopig kan het jongvee nog aan een kant van de nieuwe ligboxenstal terecht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  eerlijk gezegd: wat een bende daarzo!

  een keer opruimen is daar geen overbodigde luxe

 • no-profile-image

  HERWIN

  Ik wil niet per direct zeggen dat het een bende is. Maar esthetisch is anders.Zo zie je maar weer dat de gemeente geen flauw benul heeft. Waarom is dat oude schuurtje van de melkstal niet afgebroken ?

  Wie kan voor mij uitrekenen dat € 3500 per plaats rendabel is ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Makkelijk commentaar geven. Als je de kosten probeert laag te houden en veel zelf doet dan is het opruimen het laatste werk. Prima stal en uitdagend gebouwd . succes!

 • no-profile-image

  hans

  3500 per plaats... is dat inclusief de melkinstallatie?

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Sorry dat ik het zeg maar wat een hopeloze constructie, mede veroorzaakt door de eisen van de vergunningverlener, maar dan nog. Ook bleek het dus aan het eind van het verhaal geen kostenbesparing te geven. Wie krijgt het ook in zijn hoofd om een stal te bouwen met 180 plaatsen terwijl er voorlopig maar 70 koeien in lopen. Dan bouw je niet voor E 3500 per koe maar voor E 9000!!! Ja, na 1215 zou het kunnen dat de stal wel volledig vol kan maar dat moet ook allemaal nog.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een domme reactie! Als je aan het bouwen bent en je moet het normale werk nog doen dan kan het zijn dat je niet alles opgeruimt krijgt. En dat die de stal zo groot bouwt omdat hij bang is dat hij in de toekomst geen verguning meer krijgt om de uitbreiding te realiseren vind ik verstandig. En dat dak kan hij altijd nog slopen en leuk bekleden. Daar eet je geen boterham meer van. Wel trek ik mijn twijfels over de toekomst van de dierhouderij in Nederland. Maar dat is iets anders.

 • no-profile-image

  fernand

  Als nu elke veeteler zo een uitbreiding gaat doen. Komt dat dan eigenlijk wel ten goede van de melkprijs. Ik denk als het zo doorgaat, dat de melkprijs op een dag heel laag zal zijn.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het heeft wel flair allemaal, weer eens iets anders dan recht toe recht aan. Af en toe moet men van de nood een deugd maken, dat is gelukt bij de Vissers, met veel licht en veel ruimte!!!...

 • no-profile-image

  gerard

  Idd, Mooie lichte stal. Gefeliciteerd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.