Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Hereford op NVM in Zwolle

De Duitse jury was verrast door de goede kwaliteit van het Hereford-stamboek. De jury roemde, ondanks dat Herefords ‘geen olifanten’ zijn, de prima bevleesdheid.

Foto

 • Het publiek houdt scherp de kampioenskeuring bij de Herefords in de gaten. Het Duitse jurylid Thorsten Ahlers was tevreden over de kwaliteit in het stamboek. “Ik heb nog nooit in Nederland gejureerd, maar de dieren hebben me in positieve zin verrast. Dat gold voor de correcte bouw, maar zeker ook voor de goede bevleesdheid. Terwijl Herefords toch echt geen olifanten zijn.

  Foto's: Hans Prinsen en Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar.

 • Algemeen kampioen bij de koeien werd Velner Anja P van Hans Toorneman in Enter. De jury had geen twijfel en prees de mooie bouw en de fijnheid van dier. Een fraaie vertegenwoordiger van het ras, aldus de jury.

 • Voor Hans Toorneman, die hier de kampioensbeker overhandigd krijgt van staatssecretaris Henk Bleker, was het een bijzondere overwinning. Hij begon pas in 2007 met het fokken van Herefords. “Dit was mijn allereerste kalf. Het oormerk bewijst het: 001”, vertelt hij. “Deze koe heeft enorm veel lengte en een goede bevleesdheid. Maar het karakter is ook heel mooi. Deze is zo rustig, je kunt haar als huisdier gebruiken.”

 • Bij de stieren werd Mandix Dublin van Ad Goedbloed in Veere algemeen kampioen. Het juryrapport was lovend: een zeer correcte stier met een mooie rugpartij en een goede bespiering.

 • Goedbloed loopt nog een extra ronde met zijn kampioen. Binnen het stamboek was hij met dit dier al twee keer kampioen geweest, maar de NVM is toch wel de slagroom op de taart. Opvallend is dat hij de stier in Denemarken gekocht heeft. “Qua fokkerij zijn ze daar met Herefords veel verder dan in Nederland”, aldus Goedbloed.

 • In de pinkencategorie ging Heinz Strotmann (rechts) in Saasveld met de eer strijken. Zijn pink Steenmoat Katja P won vanwege de goede bekkenbreedte en de prima bevleesdheid.

 • Hier krijgt één van de winnaars bij de Herefords de versierselen opgespeld.

 • Na afloop van de kampioenskeuring worden de details nog één keer uitvoerig doorgenomen. Maar wel met een broodje worst erbij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  D>V>

  Zulke mooie dieren slacht je toch niet, een schande dat er mensen zijn die dit nog doen in deze tijd!
  Heb respect en stop met het fokken van deze dieren voor consumptie.
  D>V>

Of registreer je om te kunnen reageren.