Rundveehouderij

Foto & video

Fraaie zwartbonte koeien op Koe-Expo

Hard werken en passie maken van de Koe-Expo in Den Bosch een mooi koeienfestijn

Foto

 • Achter de schermen wordt hard gewerkt om de koeien mooi voor het voetlicht te laten treden. Opvangen van mest en urine, zodat de koe niet smerig wordt, is een van de klusjes die gedaan moet worden.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Wijnand Hogenkamp.

 • Precisie en aandacht sturen de schaar en de föhn waarmee de laatste hand wordt gelegd aan de toplijn van deze koe.

 • Achter de tribune maken de inzenders en koeien zich klaar voor het betreden van de ringen.

 • Speakers Florus Pellikaan en José Buijs zorgen voor het begeleidende commentaar en praatten verdienstelijk de dag aan elkaar. Rechts hoofdarbiter Arie Hamoen, die bij een enkele moeilijke beslissing werd ingeschakeld.

 • Er waren steeds twee ringen in gebruik. Een voor de roodbonte koeien en een voor de zwartbonte koeien.

 • Bij de kampioenskeuring konden de juryleden hun punten verdelen. Via het bekende bordjessysteem kon het publiek goed zien hoeveel punten het jurylid aan de individuele koeien toekende.

 • Blijdschap bij het eerste kampioenschap van de dag. De vaarzentitel is voor Cobi 72 (Ormsby) van familie De Bruin uit Giessenburg (Z.-H.). De familie houdt reden tot lachen, want ook het kampioenschap zwartbont midden werd binnengesleept.

 • Navarro beet het spits af bij de dochtergroepenpresentatie. Door de mix van vaarzen en verse tweedekalfskoeien maakte de groep een wat wisselende indruk. De koeien gebruiken de benen heel best.

 • De tekening van grootvader Shottle is duidelijk terug te zien in de Ormsby-dochters. Hoewel Ormsby op papier iets rechte benen vererft, neigde de stand van de benen van de groep eerder naar iets krom. De uier is goed en prima van kwaliteit.

 • Morazan toonde een jeugdige groep tweedekalfskoeien die met beste benen en goede uiers een heel fraaie indruk maakten. De lengte in de dieren maakt het zijaanzicht ook aansprekend.

 • Tijdens de presentatie van de twee dochtergroepen van Paramount werd bekendgemaakt dat de gerenommeerde stier de grens van 1 miljoen doses sperma is gepasseerd.

 • Na de dochtergroepen volgden in de middag de oudere koeien. Het zijn de zwaarste rubrieken waarin de gerenomeerde koeien deelnemen. De winst ging naar Wilhelmina 358 van Teus van Dijk uit Giessenburg (Z.-H.)

 • Teus van Dijk is steeds opnieuw zichtbaar geraakt als zijn Wilhelmina 358 (Juror) hem opnieuw naar succes voert. Ditmaal werd de inspanning van Wilhelmina en Van Dijk extra beloond. De excellente Wilhelmina werd als eerste koe van Nederland ingeschreven met een totaal exterieurscore van 95 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.