Rundveehouderij

Foto & video 23 reacties

Zonde dat melktank binnen staat

Bijna drie jaar geleden liet melkveehouder John Dekker een nieuwe stal bouwen. Hij is nog steeds tevreden, maar is wel tegen een en ander aangelopen.

Foto

 • John Dekker (44) heeft een ligboxenstal met een capaciteit van 130 melkkoeien en 90 stuks jongvee. Sinds de stalbouw heeft Dekker zijn groeiplannen door de slechte melkprijzen in de ijskast moeten zetten. Het aantal melkkoeien steeg van 50 naar 70 en daarmee is de onderbezetting nog altijd bijna 50 procent. Dekker schafte ook geen tweede melkrobot aan. Maar in 2012 wil hij weer investeren.

  Foto's: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar.

 • Dekker is nog altijd tevreden over zijn ligboxenstal. Maar hij heeft wel enkele aanpassingen moeten doen, doordat bij de bouw dingen vergeten zijn. Ook staan nog een paar investeringen op stapel.

 • De indeling van het kalvergedeelte is niet optimaal. De voergang is te smal voor de meeste machines. Daardoor moet Dekker de kalveren met de kruiwagen voeren.

 • Deze hoek van het kalvergedeelte is helemaal moeilijk bereikbaar. Hier moet Dekker alles met de hand doen. Op de voorgrond staat een kalverdrinkautomaat. Die bespaart de melkveehouder daarentegen veel arbeid. Een nadeel bemerkte hij de afgelopen winters wel: de slangen bevroren tijdens de vorstperiode.

 • Het hek dat tussen de kalvergroepen van 0 tot 2 maanden en 2 tot 6 maanden staat, kan niet gedraaid worden. Dit is vergeten tijdens de stalbouw. Het gevolg is dat de kalveren via de voergang verplaatst moeten worden.

 • Een nadeel is dat de kalveren van 2 tot 6 maanden op de tocht staan. Qua diergezondheid is dat niet optimaal. Dekker wil het linkermuurtje om die reden met damwandplaten verhogen. Dat wil hij vóór de komende winter doen.

 • De melktank staat binnen en daar heeft Dekker behoorlijk spijt van. Hij had de tank liever buiten gezet, zodat hij deze ruimte had kunnen gebruiken voor zes ligboxen. Voor die boxen had ik ongeveer €6.000 tot €10.000 moeten investeren, rekent Dekker voor.

 • Tijdens de stalbouw is geen afvoerputje in de hygiënesluis gemaakt. Daardoor moet Dekker de ruimte zo droog mogelijk houden. Alsnog een afvoerputje maken is geen optie. De waterleidingen liggen direct onder de grond.

 • Links de ruimte voor koeien die apart gezet worden, rechts de loopstal met ligboxen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft Dekker verschillende voerhekken gebruikt. Maar dat pakt niet goed uit. De (zwakkere) koeien die apart gezet worden, raken niet gewend aan het ‘vreemde’ voerhek.

 • De automatische koeborstel in de stal was geen succes. Binnen een jaar waren de motor en lagers al kapot. Ook zit er een scheur in de stang.

 • Het voorraadvat voor bronwater staat niet op een ideale plek, namelijk op zolder. In de zomer is er veel condens. Om dit te verhelpen moest Dekker €1.300 investeren in een lekbak en een extra zuivering.

 • De laatste 2 meter van de waterleiding bleek te dun. Daardoor werd de druk te laag. Inmiddels is dat verholpen.

 • Tijdens de stalbouw vergaten de bouwers een krachtstroomstekker bij de melkrobot voor de hogedrukspuit.

 • Licht is er voldoende in deze ligboxenstal.

 • De slechte melkprijzen doorkruisten de snelle aanschaf van een tweede melkrobot. Maar als Dekker in 2012 doorpakt, kan de extra robot zo geplaatst worden.

  In 2008 bezocht Boerderij de toen nog nieuwe stal van Dekker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.R. Jalvingh

  Lijkt me toch een kleine moeite om dat tussenhek draaibaar te maken.

 • no-profile-image

  boer

  Wat een loser. Met het bouwen moet je betere afspraken maken, en anders moet je dingen zelf verhelpen en niet staan zijken in een reportage.

 • no-profile-image

  pieter p

  Deze man Dekker geeft toe dat hij foutjes heeft gemaakt, dan is hij direct nog geen loser.
  Iemand die dat schreeuwt en dan ook nog anoniem, ik denk dat die persoon eerder in aanmerking komt voor het woord loser

 • no-profile-image

  goede

  wees blij dat deze man even zijn fouten toont, en dat wij er kunnen uit leren. hij had evengoed kunnen zeggen dat alles in orde was en verder niets. met reportages over gloednieuwe stallen waar nog geen koe in staat, daar leer je immers niet zo veel van.

 • no-profile-image

  Thibaudier

  ik vind dit een zeer goede reportage nu zie je tenminste iets dat in de theorie niet altijd in de praktijk werkt of tegenvalt.eerlijk verhaal en je kan er wat van leren en dat is het belangrijkste van deze reportage

 • no-profile-image

  henk

  super! Zon reportages zouden er meer moeten zijn. Hier hou ik van, boeren die ook eerlijk hun fouten toegeven! Niks loser, je bent een loser wanneer er mensen naar je nieuwe stal komen kijken en je zegt dat t allemaal super is. Deze mensen bouwen de stal na en hierna blijken er een hoop dingen niet optimaal te werken. Dat noem ik dan liever oplichters vanwege het niet toegeven van fouten! Goed gedaan John.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij voorgaande reacties. Goede en eerlijke reportage waar meer van te leren valt dat die reportages van gloednieuwe, superdeluxe, alleen voor uitgekochte boeren betaalbare stallen.

 • no-profile-image

  Sjaak

  Ervaring is niets meer dan de optelsom van je fouten.

  Je kunt dus hoogstens zeggen dat deze veehouder onervaren is met het bouwen van een nieuwe stal. en een loser is hij sowieso niet als je je fouten op internet duft toe te geven. Snap alleen dat stukje over de tank buiten zetten niet helemaal. Deze tank mag niet buiten staan of bedoelde je dat je dan een silotank had willen hebben?

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Vooropgesteld vind ik het ook wel moedig om je eigen fouten openlijk te erkennen maar ik kan me ook niet aan de indruk ontrekken dat er ook wel wat fouten gemaakt zijn die, laat ik het zo zeggen, met wat beter plannen e/o nadenken gemakkelijk te voorkomen waren geweest. M.i. is het vrij logisch om een afvoerputje in de hygienesluis te hebben. Een hek moet draaibaar zijn anders kan het niet open. Zo'n smal voergangetje bij de kalveren, weet een kind dat je daar te weinig ruimte hebt voor mech. voeren. Drie jaar nadenken om de tocht bij de kalveren te verminderen.....?????. 6 Extra ligboxen op de plek van de melktank ? De stal zit nu nog maar half vol!?1?. Kapotgedraaide borstel ? Koop er een die wat duurzamer is. Condens op watervat ? Even purren en dat is ook over. Vergeten stopcontact ? Laat de aannemer het maar oplossen maar had gezien moeten worden. Overigens staat in de reportage van 2008 dat de hele bouw door DLV begeleid is. Dat heeft dan dus ook niet veel zin.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Vind wel dat er nogal VEEL fouten zijn gemaakt welke totaal onnodig waren ben bang dat dit niet de laatste fouten zijn welke hij maakt .

 • no-profile-image

  Maarten

  Moedig en leerzaam voor andere veehouders om op deze wijze een aantal gemaakte fouten onder de aandacht te brengen. Alleen mijn inziens zijn een groot aantal van deze punten niet zo moeilijk aan te passen zoals Jan Zonderland al schreef. Natuurlijk kan ik niet in de portemonnee van de eigenaar kijken en deze reportage laat niet direct een handige doe-het-zelver zien want dan was de situatie na 3 jaar al wel anders geweest.
  Groeten

 • no-profile-image

  Wilfred Fokker

  Zouden we niet meer naar de aannemer moeten kijken als verantwoordelijke voor de fouten, niet de boer? Ik weet niet of de aannemer ervaring heeft met het bouwen van stallen, dus een niet draaibaar hek kan een "foutje" zijn, maar geen afvoerputje of condens op het water vat zijn gewoon stomme fouten. Het voerpad, ja dat had de boer zelf op de tekening kunnen zien dat het een probleem kon worden om mechanish te voeren. Maar als boer zijnde bouw je niet elke jaar een nieuwe stal, dus is het erg makkelijk om fouten te maken. Maar als ik eerlijk moet zijn zijn dit maar kleine en makkelijk te verhelpen fouten. Een mooie eerlijke reportage waar we allemaal van kunnen leeren.

 • no-profile-image

  ivo

  Als je het ene voerhek omdraait, gaan ze beide dezelfde kant om open.
  Niet zo moeilijk te verhelpen, kost niets.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Wel eerlijk om voor de fouten uit te komen.Er zijn echter veel dingen die je zelf moet adresseren en niet van uit moet gaan dat een aannemer het wel goed regelt.Aan de DLV heb je zo te lezen ook niet zo veel. Je moet zelf veel rondkijken en vragen stellen,helaas zij niet alle collega's zo eerlijk als John en wordt de zelfde fout wel eens twee keer gemaakt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dit komt denk ik bij iedere nieuwe stal voor. Wat maken ze hier een drama van. Elke keer dat je iets tegen komt dat niet functioneerd handen uit de mouwen steken en het is opgelost. Een niet draaibare poort is draaibaar te maken. Als je te weinig stal plaatsen hebt bouw je toch een keer een nieuwe erbij. En met een mini loader kun je bijna alles. Dus ook kalveren voeren. Is nooit weg op zo'n bedrijf. Ik denk dat het een nette stal is met normale kinder ziektes en die kunnen voor het grootste deel praktische verholpen worden!

 • no-profile-image

  Tara

  dit lijkt me eerder een geval van dat de boer en het bouwbedrijf van te voren niet goed samen hebben overlegd en doorgesproken. We hebben zelf net gebouwd en goede ervaringen, met name ook vele (kleine) praktische oplossingen! Wel bouwden we met een zeer ervaren stallenbouwer!

 • no-profile-image

  v-d Berg

  Zijn er meer mensen met slechte ervaringen met DLV? Of is dit een gevalletje van een aannemer die te scherp heeft ingeschreven.

 • no-profile-image

  sybren

  Zijken??
  Waar heeft boer, doet er niet toe zijn opleiding genoten?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Boer uit; Doet Er Niet Aan Toe. Het is maar goed dat u de wijsheid in pacht hebt!!!... Dan merkt u niet zo snel hoe DOM u bent!!!... Uw reactie geeft aan dat u geen ''fouten'' maakt (?). En als u ze maakt merkt u dat zelf niet, ook dat heeft met uw DOMHEID te maken. U hebt veel ge-erfd zeker ???...

 • no-profile-image

  geen goud

  Eindelijk een eerlijke reportage en niet eentje die zo weer precies zou bouwen, want bouwen moet je eigelijk 2 keer doen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Geen goud wat er blinkt. ''Nobody is perfect'' !!!... Alleen diegenen die niets doen maken geen fouten !!!...

 • no-profile-image

  Edwin

  Heb het idee dat we hier te maken hebben met iemand die 2 linkse handjes heeft. 9 van de 10 problemen zijn hier te fixen met een hamer en een baco. Als die koe-borstel al zo lang kapot is, waarom hangt de rest van dat kreng dan al die jaren nog aan de muur. De volgende koe die blij van het voerhek afkomt, knalt er zomet z`n oog op. Condens op de watertank? Voor €1300,- had ik die tank naar onder-ge-takelt en ergens anders neergezet. Geen krachtstroom stekker voor de hoge druk reiniger. 2 tientjes en hij hangt er. Vindt dit een raar verhaal eigenlijk.

 • no-profile-image

  arjan

  ben vooral "geschokt" hoe slecht de ventilatie is, overal vieze zwarte stofnesten en alles is vies ook om de robot

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.