Rundveehouderij

Foto & video 5103 x bekeken 42 reacties

Uitgekocht en verder op de grupstal

Uitgekochte boeren gaan niet altijd voor het grootste. Familie Köster-Scheers kocht bewust een klein grupstalbedrijf dat ze als nevenberoep voortzet.

Foto

 • Roy (32) (links) en Wilco Scheers (22) (achter) hebben samen met hun oom Theo Köster (68) een melkveebedrijf in Nieuw-Wehl (Gld.)
  Ze melken 30 koeien en hebben 30 stuks jongvee. Regelmatig roepen ze de hulp in van melker Gert Huigen (28) (rechts). Bij het bedrijf hoort 25 ha grond. Hiervan is 12 ha gras en 13 ha maisland.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Jacco Keuper

 • Het bedrijf is verplaatst. Niet alleen was de stal op de oude stek tot op de draad versleten, ook moest die plaatsmaken voor een industrieterrein. Afgelopen september maakte het bedrijf daarom een doorstart in een gerenoveerde grupstal.

 • Melken gebeurt bij toerbeurt. Zowel de beide opvolgers als hun oom melken. Ook staat melker Gert Huigen regelmatig tussen de koeien.

 • Dat geeft de ondernemers de kans om hun baan buitenshuis te behouden. Roy is fulltime dierenarts in Kootwijkerbroek (Gld.) en Wilco werkt bij een landbouwmechanisatiebedrijf in Herwen (Gld.).

 • De stal is grondig gerenoveerd. Zo is de voergang nieuw gestort en op afschot naar buiten gelegd. Ook zijn de voerbakken nieuw betegeld.

 • Ook aan de plaats waar de koeien staan aangebonden is dit te zien. Een nieuwe houten balk wordt op zijn plaatst gehouden door nieuwe stalen poten. Ook valt op dat de nieuwe waterleiding is doorgelust voor het rondpompsysteem.

 • De koestand is ook nieuw. De maatvoering is vergroot naar 165 centimeter en de ligplek is voor het koecomfort voorzien van een rubbermat.

 • Ook de kelder en het looppad erachter zijn vernieuwd. De oude kelder was halfsteens, deze is steens gemaakt. Een probleem dat zich bij grupstalkelders met rooster is nog wel eens voordoet, is dat dikke mest zich ophoopt. Ook onder de stalen roosters van Scheers zit een stabiel ogende massa. Toen hij de kelder restaureerde, heeft hij daar echter wel op ingespeeld. Aan beide zijden hebben de kelders ruime openingen naar een naastgelegen grotere opslag. En aan het eind van de voergang zijn twee luikjes waardoor een slang van de mesttank past. Zo is de kelder ‘door te spoelen’.

 • Voor een goed klimaat zijn de lage zolders boven de koeien verdwenen. De gaten in de muur waar vroeger de balken in verankerd lagen, zijn de enige herinnering daaraan. Die zitten op hooguit 1,80 meter hoog. Dus ook uit ergonomisch oogpunt is dit een verstandige keuze geweest, anders had Scheers tijdens het melken continu gebukt moeten lopen.

 • Achter de koeien aan de wand zorgen tl-balken voor voldoende zicht op de uiers tijdens het melken. En zoals het is een echt familiebedrijf betaamt is ook dit eigen werk. Frank, de broer van Roy en Wilco, is elektricien. Hij heeft de vernieuwing van de elektra voor zijn rekening genomen.

 • Een voordeel van de nieuwe locatie boven de oude is dat alles onder één dak zit. De veehouders hoeven niet meer door de regen naar het jongvee, maar lopen binnendoor naar de naastgelegen stal.

 • In de naastgelegen jongveestal liggen kalveren, pinken en zelfs een aantal meststieren op een ruim strobed. Ze liggen er luxe bij: de voormalige paardenboxen zijn hier nog gewoon in tact. Ze voldoen ook prima als jongveestal.

 • Daar tegenover staan de enige ligboxen op het bedrijf, Die staan in een dwarsopstelling. Zo ontstaan meerdere hokken voor jongvee.

 • Alle 30 standen zijn bezet met een overwegend roodbonte kleurslag. Hoewel de stal nu vol is, is die nog niet direct te klein. Uitbreiding zal eerst plaatsvinden door de productie te verhogen. Roy: ,,We willen toe naar roodbonte dieren die wat meer melk geven, maar wel sterk zijn.” Die ruimte lijkt er ook wel. Scheers doet niet mee aan de melkcontrole. Maar als je de jaarleverantie terugrekent op het aantal koeien, ligt de productie gemiddeld rond de 4.800 kilo melk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monica

  Wow, dat is nog eens innovatief een oplossing zoeken! Geweldig om te zien dat de liefde voor het melken zo mooi tot z'n recht komt. Ben wel benieuwd hoe dat op lange duur bevalt met de grup. Want waarom melken in een visgraat/robot? is dat het koe comfort, melken, waarom?
  Hopelijk over 5 jaar een up-date?!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is natuurlijk allemaal heel nostagisch en spotgoedkoop, maar blijft natuurlijk hobbymatig van opzet. Dit heeft niets met een moderne bedrijfsvoering te maken waar wel voldoende inkomen voor een gezin uit gehaald moet worden. Misschien gaan we dit soort bedrijven wel meer zien als er buiten het bedrijf om, een inkomen binnen gehaald wordt. Het geheel past wel in het romantische beeld dat de consument heeeft van het platteland.

 • no-profile-image

  vrije boer

  kijk dit zijn leuke reportages.
  zulke bedrijven zijn er nog zat en hopelijk blijven er ook velen op deze manier doorboeren tegen alle schaalvergroting in boeren!!!!

 • no-profile-image

  boertje

  Mee eens vrije boer! Prachtig gezicht, en neem van mij aan dat dit soort bedrijfjes niet kapot te krijgen zijn. Geen slaaf van de bank en ze zien nog eens wat anders ook!

 • no-profile-image

  kleine baas

  Wel 10 x mooier dan al die fabriekshallen met een paar honderd koeien bij elkaar!

 • no-profile-image

  groot is niet altijd beter

  Als je met z,n drieen er nog een melker bij moet hebben en je geen 5000 liter de koe produceerdt komt er van die jongens niks terecht. Als ze maar niet achter het geld van de oom aanzitten.
  PS je kunt goed boeren op grupstal en er is zeker toekomst voor kleine en nevenbedrijven maar dan moet je er wel voor gaan.

 • no-profile-image

  hobby

  Leuk, een aantal tonnen gekregen overheidsgeld investeren, de ruwvoerwinning (vast en zeker) uitbesteden en een melker aan nemen. En dan zelf in het dorp gaan werken om de hypotheek van je huis te betalen....

 • no-profile-image

  W Geverink

  Kleine baas, geen grote knecht. Dat zijn wijze woorden. Natuurlijk had er wel een grotere stal kunnen staan met mischien wel een draaimelkstal. Ze hebben betalend werk buitenshuis en zijn geen slaaf van de rabobank. Dan zitten ze toch in een prima positie denk ik dan.

 • no-profile-image

  Vera

  Na 3 jaar gruppen in Noorwegen ben ik van mening dat een koe op de grup alleen floreert, wanneer het vele maanden (5 a 6?!) weidegang heeft. Dat wordt in deze reportage niet verteld. Met het Noorse klimaat in gedachten, dus de koe zomers 3, hooguit 4 maand buiten, en denkend aan de dikke knieën en hakken, veroorzaakt door het vele liggen op de rubberen matten, is in mijn ogen de koe het beste gebaat bij een loopstal.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vera:
  Wat met Potstal?
  Andere beding onder the grup, stro? Er is een Nederland Pon( ben volledige naam kwijt) die melkt zeer goed up the grup.
  En ligt het niet aan de ligging, Nederland heeft geen zelde klimaat als Noorwegen.

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  Melken op een grupstal is helemaal niets mis mee. Maar aan elk voordeel zit een nadeel. Ik ben van mening dat de individuele controle per koe vele malen beter is op een grupstal. Ook op een grupstal zijn koeien instaat om goede prestaties neer te zetten. Nadeel zit hem in het melken, wat minder goed is voor de boer. Daar staat weer tegen over dat besmetting van koe naar koe veel minder is, als het bijvoorbeeld om mastitis gaat. Een ander nadeel is de beperkte bewegingsvrijheid voor de koe. Dit zou opgevangen kunnen worden door de koeien ook in de winter een uitloop te bieden. Zelf moet ik hier nog over nadenken of ik dit gaat doen. de ervaringen die ik hoor hier in Noorwegen is dat het totaal geen melkopbrengst kost, zelfs een verbetering!!!
  @Vera. Ik ben van mening dat de problemen die jij aanhaalt ook te maken heeft met hoe de aard van de grupstal is. Wij kennen minimaal problemen met dikke hakken en knieën. Een goed en droog zaagsel bed helpt zeker. Maar belangrijker nog hoe is de stand van op de grupstal. Hier zie ik veel verschillen. Daarnaast speelt ook nog de kwaliteit van de koe een rol. Kortom wij kennen weinig problemen op de grup, maar als er ooit een nieuwe stal zal komen zal het of een potstal zijn of een eenvoudige ligboxenstal. En soberder van opzet dan de meeste Noren doen.

 • no-profile-image

  Vera

  @Jeroen; de grup is niet nadelig voor de hoeveelheid melk. Men kan gewoon 7000 tot 9000 liter halen (en Sjaak zelfs 10.000 :-) Wat ik bedoelde te zeggen is dat 'mijn' koeien met 3 a 4 maand weidegang al problemen hebben met de gewrichten, ze dat helemaal hebben, als ze jaarrond op de grup staan. Dat is dan mijn mening: geen grup als de koeien niet buiten komen, ook uit dierwelzijn. Maar Sjaak noemt wel een punt: Johans stal heeft een hoge betonnen rand tussen ligmat en voergang, waardoor de koeien de kop niet kwijt kunnen, en altijd schuin gaan liggen. Ws. is er ook te weinig ruimte voor de voorbenen, die vaak dubbelgebogen worden gehouden, dus extra belasting voor de hak (met hak bedoel ik het gewricht op het voorbeen... knie is toch achterbeen? :-)
  Potstal is super!! Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hij melkt nog meer de koe, er is een filmpje op internet met hem in een interview, zeker aan te bevelen en volgens mij gingen die koeien niet naar buiten, maar hadden het oerbest.
  Lagen ook op een dik laag stro, dus het kan wel. Elke stal heeft iets niet goed, optimaal is er nog niet en daarnaast pas ook niet alles in ander klimaat.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Laten we voorop stellen dat het meest geschikte stallingstype afhangt van de boer/bedrijfsvoering. Veel nadelen van de grupstal zijn wel weg te werken, ligt er echter aan hoe je dat doet! Ik ben van mening dat koeien in een grupstal al met al beter af zijn dan in een loopstal, mits je ze elke dag "speelkwartier" geeft. Weet niet hoe de heren melken, maar wat ik er van kan zien is daar nog wel wat te verbeteren voor zichzelf. Dat gesleep met die ellendige melkstellen hoeft natuurlijk niet, net als door de knietjes gaan. (Zijn van die leuke melkerskrukjes voor, denk dat die redelijk minder belastend werken)

  Heren, mooi om te zien, dat er nog steeds zulke stallen worden gebouwd/gerenoveerd!

  mvg
  Sjoerd Spiekker

 • no-profile-image

  Vera

  @Sjoerd, waarom vind jij dat koeien in een grupstal al met al beter af zijn? En hoe ziet een speelkwartier er dan uit, volgens jou? Gaan de koeien los, en naar buiten? Groet

 • no-profile-image

  Sjaak Mocking

  @Vera. Hier in Noorwegen is het verplicht als je biologisch bent om de koeien dus los te laten en minimaal 2 uur per week een uitloop bied, ook in de winter en in de sneeuw en vorst. De veearts kan mede bepalen of het verantwoord is en kan je ontheffing krijgen. Was van de week op een møte (vergadering) en ontmoete een boer die een loopstal heeft maar te weinig ruimte heeft voor het aantal dieren. Die hebben zomer en winter een uitloop dus voor hun dieren. Die hebben geen last van productiedaling, ondanks dat het in november -25 graden was.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Vera wat is er mis met grupstal is mijn vraag aan jou eigenlijk,behalve je eigen ervaring zijn er ook moderne en ik denk niet dat die onder doen aan welzijn.
  Zie een reportage van boerderij over een nieuw gebouwde grupstal in Groningen.
  Zag er perfect uit.

 • no-profile-image

  Vera

  Ha Jeroen, er is niets mis met de grupstal, mits de koeien niet jaarrond vast staan... heb ik uitgelegd in 2 vorige reacties. Reden: dikke hakken en knieën. Maar als de kans hierop in een loop- of potstal net zo groot is, klopt mijn redenering natuurlijk niet. En wat Sjaak ook schreef, die de stal van Johan kent; de betonnen rand veroorzaakt ook veel ellende (weinig ruimte voor de voorbenen). Wat dierwelzijn betreft, vind ik een loop- of potstal gewoon beter.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Vera, dat "speelkwartier" is figuurlijk bedoeld, meer een kwestie van naar buiten doen, 's zomers t land in, en in t najaar een ruime zandbak in. Kunnen ze hun rangorde nog een beetje bepalen, tocht laten zien etc. Paar voorbeelden waarom de grupstal beter is, naar mijn mening: kruisbesmetting is makkelijker te voorkomen, doordaat koeien niet in elkaars melk kunnen gaan liggen, koeien produceren net zoveel maar met minder inspanning, wat t dier ten goede komt, comfort is zeker niet minder (mits je er voor zorgt dat t vee veel buiten komt, zoals we beiden al zeiden), overbezetting is moeilijk te bereiken. Groet, Sjoerd

 • no-profile-image

  Vera

  @Sjoerd, dat dacht ik al, dat je met 'speelkwartier' figuurlijk bedoelde dat de koeien een uitloop of weidegang hebben. Maar letterlijk betekent dit een enorme berg werk. En dat is toch niet meer van deze tijd, waarin het credo luidt: alles zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk! Iedere koe heeft zijn eigen plek op de grup, en koeien zijn geen makke lammeren die binnen 5 minuten allemaal naar hun eigen plek lopen. Het kostte Johan en mij iedere dag zowat een uur de ca. 25 koeien vast te zetten (incl. het uit de weide halen). Nu melkt men in NL al gauw 100 koeien, en wordt dat vastzetten wel erg veel werk. De eigenaren in deze reportage melken er 30, en ook hier geen weidegang (wordt niet genoemd). Eerlijk gezegd heb ik nog in geen enkele reportage gelezen, dat koeien op een grup in NL naar buiten gaan! Ik ben benieuwd of je zelf een grupstal met naar buiten gaande koeien hebt, of hebt gehad. Of je positieve mening gebaseerd is op eigen ervaring of theorie is! Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Vera, het vast zetten kost zoveel? 50 koeien de groep bij mij kost precies 30 a 40 minuten, maar heb ik ze in uitloop velden om de stal. Ook voor een grupstal is de vast zet methode, verschillende mogelijkheden.
  Jullie hadden een oude (versleten?,door eigenaar niet wouwden investeren?)stal dus die vergelijking is niet te maken. En 100 koeien 1 vak,men roept dit altijd wel, maar volgens mij is het eerder 70.

 • no-profile-image

  Vera

  @Jeroen; de reportage die je vermeldt, heb ik toen, en vanavond nog een keer, bekeken! Bij foto 11 staat: de koeien staan jaarrond op stal. De vraag (discussie) is dus of koeien die jaarrond vaststaan, gewrichtsklachten hebben, of niet. Dat komt in deze reportage niet naar voren. Wel dat de koeien het erg goed doen, en veel melk geven! Vraag: staan jouw 50 koeien op dezelfde plek, of lopen ze lukraak ergens heen... maakt niet uit waar ze vast worden gezet? (dat is een eitje!) Op Johans grup heeft iedere koe zijn eigen plek, voornl. vanwege de hoeveelheid krachtvoer die op de melkgift wordt afgestemd, en op een bord boven de mat is vermeldt. Vraag 2. Hoeveel man heb je op dat moment rondlopen, die de 50 koeien vastzetten?

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Vera, Als die koeien die productie geven, zouden ze het slecht hebben? En door in dikke mat van stro te liggen, gewrichtsproblemen? Ik weet het niet, maar het lijkt me een hele mooie stal en iemand die goed op zijn koeien past.
  Mijn koeien staan kriskras, waar ik de leuke vermelding kan geven(waar ik me zelf op verbaasde) is,dat er 4 rijen in een feedlot lopen en de koeien allemaal in de juiste rij terug gaan. Bij het ophalen zijn 10 mensen betrokken. 1 melkvrouw van de groep plus 2 "mannetjes van alles".
  Ik voer tmr en voer groepen.
  Jou "probleem" van krachtvoer is toch simpel op te lossen? Je kan clips krijgen voor het oormerk en die verander in luttele secondes, dan maakt het niet uit in welke plek die koe staat. Doe je kleur voor bepaalde krachtvoergift.

 • no-profile-image

  Mr J.

  Wat een duffe discussie hier zeg. Je hoeft er toch niet lang over na te denken om er achter te komen dat het voor de koeien veel beter is om vrij rond te lopen! Dus in een ligboxenstal of potstal. Voor jeroen, jou koeien komen niet telkens op dezelfde plek te staan, dan krijg je net zo goed kruisbesmetting als in een lb stal. Ligboxen vaak en goed schoonmaken, Hygiene dus. Laat je toch niets wijs maken. Grub is trouwens wel een van de eerste groen label stallen, dat is wel een voordeel. Nadeel is een verbod dat er onherroepelijk aan zit te komen.

  Dit is een hobby bedrijf, en is zeer kwetsbaar als bedrijf zijnde. Als er een vogelke in de hut komt gaat het mis. Moet er een vaker thuis zijn gaat ten koste van de ander en van de koeien.

 • no-profile-image

  Jeroen

  MR J,

  Bij mij is de situatie ook niet goed, daarom druk om het te veranderen, nu in de winter staan ze op zelde plek, maar op stuk hout met wat zaagsel(ver van goed)
  Loopstallen zijn perfect, wat is het vervangingspercentage en die van de grup?Klauwproblemen?
  Volgens mij zit daar wel een verschil in ten voordele van de grup(moderne variante,zie link) Maar het is arbeidsintensiev en als we nu eens fatsoenlijke melkprijs kregen, zou het dan niet intressant zijn? Minder koeien en toch goeie prijs en zou je dus ook met 50 koeien op een goeie grup goed kunnen boeren.

 • no-profile-image

  Karin

  Als je 25 ha grond hebt, waarvan 12 ha gras, heb je toch zeker wel ruimte om 30 koeien en bijbehorend jongvee 's zomers naar buiten te doen?

  Misschien werd dit wel als zo vanzelfsprekend beschouwd, dat het daarom niet in de reportage vermeld is.

 • no-profile-image

  boer met

  mr j thuis, volgens mij ben je geen boer maar hoor je bij marian thieme, Het is algemeen bekend dat koeien op grupstal veel ouder worden dan in ligboxenstal[net zoals zeugen in een box ipv groepshuisvesting] alleen de boer is eerder versleten

 • no-profile-image

  Vera

  @Jeroen, de cliptip lijkt me handig, ik wist niet dat dit bestond. Sinds afgelopen zomer, zijn de 2 dubbele melkstellen in Johans stal, gesplitst, dus nu 4 enkele. Nu maakt het dus niet meer uit, of de koe die 10 min. melkt, naast een koe staat die 4 min. melkt. Maar met 2 dubbele melkstellen, luisterde dit echt heel nauw. Je bent anders uren bezig, vandaar de vaste plek. Dan nog het feit dat oudmelkte koeien en drachtige pinken eerst de kuilresten moeten opeten, en de nieuwmelkte koeien bij elkaar, dicht bij de silo moeten staan. Dus kriskras op de grup, is in Johans situatie lastig. Dan nog het feit dat de koe het beste gebaat is bij regelmaat. Zet je de koeien kriskras, wordt ze de ene keer om 7 uur gemolken, en de volgende dag om 8 uur, of nog later. Lijkt me niet goed voor de koe! Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  Kijk Vera we komen er wel. Jij gaat uit van de situatie bij Johan en als ik dat zo lees, ja dan is er een goeie reden voor.
  Ik heb nu op verschillende gruppen gewerkt en moet eerlijk zeggen ik vind het geen slecht systeem voor de koe, als ze maar in een goeie beding staat, ligboxenstal is gemak voor de boer, maar ik vind het niet de ideale stal voor de koe, ga ik liever voor een helingstal, maar aangezien stro in NL duur is, is dat ook niet optie, tenzij je meer gemengt bent, dan heb je stro van je eigen land.
  Die clips kennen ze niet in Nederland, heb ze van Amerika. Ik gebruik hier tape van de Gasleiding, rood,groen,geel,blauw etc.
  Zal nog even een filmpje in aparte link doen voor jou om te zien.

 • no-profile-image

  Vera

  @Jeroen, interessant filmpje, dank je. Maar hoe goed de koe in een grupstal het ook mag hebben... ik zie liever een koe met meer bewegingsvrijheid in stal en en weide! Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  " Zet je de koeien kriskras, wordt ze de ene keer om 7 uur gemolken, en de volgende dag om 8 uur, of nog later. Lijkt me niet goed voor de koe!"
  Gebeurd in ligboxstal ook!
  Jij ziet liever een koe met meer vrijheid, omdat? Het ideaal beeld is wat de consument van vroeger heeft?
  Ligboxstallen zijn ver van ideaal, weiden is leuk, maar ook niet altijd voor de koe, grup is ook niet alles goed voor de koe,dus de agrarische sector moet met nieuws iniatief komen, zoals die kasstal, dat is stal die lijkt me goed voor de koe, maar eerst zien hoe de resultaat in ons klimaat is.

 • no-profile-image

  Vera

  Een boer met een melkput, carrousel, enz. die altijd om 7 uur begint... dan is het de koe die het tijdstip van melken bepaalt, door de rangorde in de groep (bij robot ook!). Is Mina op maandag de eerste, dan kan ze dinsdag een keer 2de zijn, maar nooit een uur verschil, tenzij ze dat zelf zo wil! Waarom ik liever een koe met meer vrijheid zie? Omdat ik 3 jaar lang koeien op een grupstal heb helpen verhuizen, die vaak van gekkigheid niet weten wat ze doen, zodra ze merken dat ze 'los' zijn. Los tussen komma's; ze loopt immers aan het halster. Daarom heb ik er geen vrede mee, koeien op een grup jaarrond vast te houden. Zoals Sjoerd eerder al schreef: grup met uitloop/weidegang is goede optie!

 • no-profile-image

  Jeroen

  1 uur verschil maakt niks uit en ik heb de tijden van DELAVAl carousel van koeien ook wel bekeken zin daadwerkelijk wel tijd verschil in ondanks de rangorde. Veel belangrijker is goed voeren en op tijd.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Jeroen, ''goed voeren en op tijd'' !!!... Bovendien vind ik dat de conditie, uitstraling en tevredenheid van het vee, zeer positief overkomt!!!...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De Hellingstal spreekt mij ook zeer aan @Jeroen, daarna komt voor mij de Potstal, een goede grupstal en de koeien dik in het stro!!!... Helmaal aan het eind komt voor mij de ligboxenstal mits ruim van afmeting en dik in het stro!!!... De rest is volgens mij niet koe-vriendelijk!!!...

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Vera, Er zijn systemen die t kinderlijk eenvoudig maken (http://www.neirinck.be/htm/nl/nl_1.1Snelbind.htm) om dieren makkelijk "aan te binden" en los te laten. Ik geef toe dat ik vanaf 70 dieren ook al voor een ligboxenstal zou gaan, maar dan vanwege t melken. Ik moet wel toegeven dat ik nooit echt meer met een aanbindstal gewerkt heb, helaas... Weet wel dat de tijd die jij schetst overdreven is, in de tijd dat wij nog molken op de grup deden we dat sneller (althans naar mijn gevoel). Bij ons stond maar 1 koe letterlijk altijd op haar eigen plek. @Mr J. Kruisbesmetting in een grupstal is veel kleiner omdat een koe zich niet op een andere vreetplaats neer kan leggen. Als de plek vrij is, wordt die eerst schoongemaakt en dan pas kan er een koe liggen. @Jeroen, die link die je daar geeft neem ik met een flinke korrel zout. Verhaal van die man over de technische resultaten lijkt me sterk...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Sjoerd prima,maar de koeien zager er perfect uit.
  Ging meer op, een duidelijk stelling van Vera waar ik nogal wat onderbouwing mist, dat hun situatie in Noorwegen niet optimaal was betekend niet indirect dat elke bindstal slecht is.Maar niemand hoeft de zelde mening te hebben.

 • no-profile-image

  Vera

  @Jeroen, je mist mijn onderbouwing omdat ik nergens beweerd heb dat aanbindstallen slecht zijn!! Zelfs genoemd dat men 7000 tot 10.000 liter kan halen! Ik heb alleen ?? gezet bij koeien die jaarrond vast staan, en me afgevraagd of zij wel of geen dikke hakken en knieën hebben. Het valt mij namelijk op dat in geen enkele reportage over aanbindstallen genoemd wordt dat de koeien naar buiten gaan! Vandaar de ??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Vera, k'ben ook van mening als de weersomstandigheden gunstig zijn--- niet te koud of te warm--- de koeien van een wandeling mogen genieten, het liefst in lekker groen gras!!!... De veevoeding-geleerden zeggen dan; dat kost productie, dat kan, zeg ik dan (?), maar het brengt tevredenheid, gezondheid,---goed voor de gewrichten en bloedsomloop---levensduur enz. Wij moeten vooral niet te éénzijdig worden, dat vind ik ook Vera.

 • no-profile-image

  grupstal

  ik melk al 10 jaar elke dag op de grupstal zo'n 20 a 30 koeien. Koeien lopen vanaf april tot november dag en nacht buiten, komen 's avonds even binnen voor brok en mais. Dit kost ongeveer 10 a 15 minuten per keer (1 persoon) dus da's ook allemaal nog wel te doen. Koeien staan niet op dezelfde plaats, wat maakt het uit waar ze staan. Rest van het jaar gaan ze bij goed weer en geen vorst 's middags ook naar buiten. Vanmiddag (3 feb) zijn de dames ook nog een paar uurtjes buiten geweest.
  Ik zeg niet dat een grupstal ideaal is (mijn jongvee loopt ook in een ligboxenstalletje), maar helemaal hopeloos zoals zo nu en dan gesuggereerd wordt is het ook niet, zeker niet bij kleinere (hobby) veestapels. Kost allemaal niet veel en
  voetbaden, klauwbekappen etc is een onbekend fenomeen op een grupstal, da's ook wel makkelijk.
  O ja, de 305-dagen produktie van mijn koeien is bijna 9000 liter.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.