Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Topvee zonder keizersneden

Luc Lips probeert al enkele jaren het aandeel keizersneden bij zijn Belgische Witblauw-koeien terug te dringen. Hij gebruikt onder andere sperma uit oude lijnen.

Foto

 • De keizersnede is bij het Belgisch Witblauw-ras (BWB) gemeengoed, maar op dit bedrijf worden steeds meer kalveren op natuurlijke wijze geboren. Ongeveer vijf jaar geleden heeft Luc Lips (52, links) in het Vlaamse Lotenhulle, samen met zijn neef Dirk Lips (45, rechts) en dierenarts Geert Hoflack (42), een project opgezet dat moet leiden tot meer natuurlijke geboortes bij Belgisch Witblauw-koeien. Dirk is professor aan de Universiteit van Leuven en levert de wetenschappelijke informatie. Geert is gespecialiseerd in BWB-genetica en bovendien operationeel bij de natuurlijke kalvingen betrokken. Luc heeft een bedrijf met 150 stuks Belgische Witblauwe zoogkoeien, stieren en jongvee. Verder melkt hij met 30 Holstein-koeien een quotum van 200.000 kilo melk vol.

  Foto's: Peter Roek, tekst: René Stevens.

 • Een deel van de stieren en jong vrouwelijk vee staat in de openfrontstal. De tweede koe vooraan aan het voerhek (met de blauwe kop) is natuurlijk geboren en inmiddels drachtig van haar tweede kalf.

 • Dierenarts en compagnon Geert Hoflack voelt een natuurlijk kalvende koe op die voor de derde keer drachtig is. Ongeveer twee van de tien koeien op het bedrijf kalft inmiddels op natuurlijke wijze. Om spoelkoe te worden, moeten ze binnen drie kalvingen minimaal één keer natuurlijk hebben gekalfd. Om veranderingen in het ras te realiseren, gebruiken de compagnons onder andere sperma van stieren die al 20 tot 30 jaar dood zijn. Die stieren stammen uit de tijd dat BWB-koeien meestal nog zelf konden afkalven.

 • Een dochter van de koe op de vorige foto wordt opgevoeld. Dit is een natuurlijk geboren vaars.

 • Een natuurlijk geboren vaars van ruim een jaar oud. Het is een Istanboul de L’Orgelot x Bijoutier de Roupage-dochter. Moeder en grootmoeder (meer dan 1.000 kilo zwaar) hebben beide natuurlijk gekalfd.

 • De jonge kalveren staan buiten. Rechts de kleintjes in individuele iglo’s. Als de dieren wat ouder zijn, gaan ze in groepen. Let op de heg op de achtergrond, die is ingeplant om de wind te breken.

 • Typerend voor de kalveren die natuurlijk geboren worden, is dat ze bij de geboorte een laag gewicht hebben en dat nadien dubbel en dwars inhalen. Een pasgeboren kalf maakt geen overdreven zware indruk en de typische billen ontbreken. Deze kalveren zijn al gauw 10 kilo lichter dan andere BWB-kalveren. Dat is gunstig voor het geboortegemak. Een kalf van drie maanden heeft de achterstand van de eerste weken na de geboorte snel ingehaald.

 • Een stier van ongeveer een jaar oud. De speciale kwaliteiten zijn inmiddels goed zichtbaar.

 • Een Jackpot-zoon (rechts) van 18 maanden oud. Luc noemt het linker dier van het oude type en de Jackpot-zoon van het nieuwe type: lang, groot en zeer rijk bevleesd.

 • Nog een nakomeling van Jackpot. Let op de bijzondere bespiering van de rug. Deze 19 maanden oude Jackpot-zoon heeft een opvallend brede, lange rug met veel vlees erop. In Nederland heeft Luc een aantal bedrijven bezocht die een stier van hem hebben gekocht. De veehouders zijn erg tevreden. Niet alleen over het afkalven, maar ook over de kwaliteit van het vlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Mooie reportage en denk een goed doel voor de toekomst.

 • no-profile-image

  huub

  Worden de kalveren van stieren die ook op melkvee gebruikt worden (bijvoorbeeld Arti) niet op natuurlijke wijze geboren? Of zijn die te weinig bevleest..

 • no-profile-image

  Baak

  Dat zijn kruislingen Jansen..die zijn minder bevleest.

  Dat komt bij zon (bekend) duits ras ook wel is voor..

Of registreer je om te kunnen reageren.