Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Passende fokstier zoeken in Frankrijk

Een stier kopen in de bakermat niet eenvoudig. Je moet de weg kennen. Drie Nederlandse fokkers gingen in Frankrijk op stierenjacht. Hier een indruk van wat zij zoal tegenkwamen.

Foto

 • Melkveehouders hebben ruime keuze aan tal van stieren via ki. Rassen, soorten en eigenschappen; pak de stierenkaart en je vindt het. Ook vleesveehouders kunnen via ki sperma van hun ras vinden. Maar topfokkers van Limousins in Nederland maken, net als hun vakbroeders in thuisland Frankrijk, vooral gebruik van natuurlijke dekking. Zij gaan op zoek naar die stier die net die eigenschappen heeft die nog ontbreken in hun eigen kudde. We volgen drie fokkers, Eddy Claeys, Philip de Winter en Alfred Jansen, bij hun zoektocht naar een goede fokstier. Die begint op het bedrijf van Jean Luc Virondeau. Een fokker met faam en fantastische koeien. Hij heeft onder andere Voltigeur en Ciceron (kampioen Parijs 2010) gefokt. Op de foto staat een van de mooie koeien van Virondeau. Zij is een dochter van Nicot en heeft dezelfde moeder als Voltigeur. Het dier blinkt uit in wat de Fransen noemen ‘Gabarit’, zeg maar ontwikkeling of gestalte. Deze koe is ook breed in de rug en geeft veel melk.  Foto’s: Alfred Jansen. Tekst: Alfred Jansen en Jacco Keuper

 • Virondeau verkoopt normaliter zijn beste dieren aan andere fokkers die er vervolgens mee naar de keuring gaan en er diverse prijzen mee winnen. Zo kocht de beroemde fokker Pimpin de stier Ciceron bij Virondeau en wist er nationaal kampioen in Parijs mee te worden. Op de foto een dochter van Voltigeur; met haar is Virondeau zelf naar de keuring geweest. De pink van 16 maanden blinkt uit in rastype en heeft geen fouten. Zij werd dan ook eerste in de rubriek op de nationale keuring.

 • In de fokkerij is een goede fokstier van eminent belang. Virondeau heeft deze stier gekocht op Lanaud, het teststation van het Franse stamboek. De fokker is Pierre Gardette. Een bekende naam in Frankrijk, hij is de fokker van dieren als Utah, Ulex, Nelson en veel fokkers in Frankrijk maken gebruik van zijn bloedlijnen. De Nederlandse delegatie is dan ook te spreken over de fokstier van Virondeau. ‘Hij heeft een zeer goede ontwikkeling en toch ook een mooie ronding in de bil. Het dier heeft een zeer mooi type, het kruis is perfect en de vacht mooi van kleur. Het beenwerk is droog, fijn en heeft een goede stand.’ Nou, wat wil je nog meer.

 • De stier Bouffon (vader Voltigeur) wordt veel ingezet door Virondeau. Het is een grote stier met een enorme lengte. Virondeau zet hem in om meer ontwikkeling en meer breedte in de rug te krijgen en om goed melk onder de koeien te houden.

 • Op het bedrijf van Francois Bourdier lopen de koeien het hele jaar buiten. Dit is een normale gang van zaken bij veel Franse Limousin-fokkers. Ook Bourdier is een bekende fokker. Uit zijn stal stammen onder andere de bekende ki-stieren Mas du Clo en Vetiver. Hier op de voorgrond een dochter van Micmac en erachter een van Pantagruel. Dit zijn beide hele goede koeien met zeer goede kruizen. Let eens op de breedte tussen de zitbeenderen, die is zeer goed. Bourdier let in zijn fokkerij zeer nadrukkelijk op het kruis.

 • En als je dan bij de kenner bent: Bourdier laat de Nederlanders zien wat in zijn ogen het perfecte kruis is. De koe is een dochter van Pantagruel met een goede ontwikkeling en veel breedte. Het kruis is bijna vlak, de staart ligt er goed in en de ruimte tussen de zitbeenderen is ruim. Deze koe zal makkelijk afkalven en daardoor een goede lactatiestart kennen. De uier heeft mooie spenen en uit de cijfers blijkt dat ze goed melk geeft. Een ideale koe om een kalf groot te brengen.

 • De stier Esquimeau van Thierry Lagautriere is exceptioneel. Hij heeft een zeer goede ontwikkeling, een zeer goede bespiering en een prima kruis. Hij schopte het nu, op de nationale keuring in Limoges, tot reservekampioen bij de jonge stieren, maar dat zal zeker niet zijn laatste keuringssucces zijn. Esquimeau is gefokt door Launay en zijn vader is de bekende topstier Udin, zijn moeder is een Turbot-dochter.

 • Lagautriere ging met zes dieren naar de nationale keuring. Deze vaars is twee jaar oud en weegt maar liefst 950 kilo. Dat komt overeen met meer dan 600 kilo geslacht-gewicht. Helaas voor Lagautriere mag de vaars niet meedoen aan de keuring, omdat ze 100 kilo boven de maximale gewichtslimiet komt. Te goed voor de keuring dus eigenlijk. Economisch gezien is het natuurlijk een formidabele prestatie. In Frankrijk let men sterk op groei en dat is een goede zaak: Franse veehouders kunnen met gras en graan een dier zeer goed laten groeien.

 • Lagautriere fokt op zijn bedrijf met twee lijnen, een viande-lijn (vleestypisch) en een mixte/tardif-lijn (foktypisch). De viande-lijn is men name bedoeld om de Engelse markt te bedienen. Het stiertje links is een zoon van Volcan en heeft hele goede slachteigenschappen. Dit stiertje is voor €5.000 verkocht op de veiling van KBS. Het stiertje rechts (vader Attribut) komt uit de mixte/tardif-lijn. Ondanks dat het breed is, is te zien dat de slachteigenschappen minder goed zijn dan die van het stiertje links.

 • Lagautriere met zijn stier Esquimea op de nationale keuring in Limoges. De stier is zeer lang en is mooi rastypisch. Op de nationale keuring mag iedere rubriekswinnaar even op het podium komen om te poseren voor de fotografen. Zoals gezegd schopte hij het daar uiteindelijk tot reservekampioen bij de jonge stieren.

 • Het bedrijf van Sagne Lescure fokt met vleestypischer dieren, vooral voor Franse begrippen. De Fransen werken nauwelijks met ki. Maar Stephane Lescure kan zelf insemineren en maakt daarom redelijk veel gebruik van ki. Hier de stier Balzac, zoon van Sabayon. Deze stier hebben ze zelf gefokt en gebruikt. Balzac is breed, lang en heeft een mooie conformatie.

 • Deze stier van 16 maanden is een zoon van Ideal 19 (de bekende Ideal gefokt door Alrivie). Het goede kruis is opvallend. Van achteren is het rechthoekig en van boven is ook een rechthoek te zien, het loopt niet taps toe. Je kan ook aan de stand van de benen zien dat het kruis goed in elkaar zit. Lescure heeft voor Ideal gekozen vanwege de groei en de bespiering.

 • Deze vaars van 31 maanden oud is een dochter van ki-stier Retriaire. De dochters van Retriaire laten een goede bespiering zien, gecombineerd met een redelijk goede ontwikkeling. Op de keuring in Limoges waren ook enkele dochters van Retriaire die hetzelfde beeld lieten zien. Daaronder bijvoorbeeld de moeder van supervleesstier Celestin.

 • Dit is een dochter van ki-stier Haute Clair. Een mooie grote koe, maar de kleur en het rastypische haarkleed zijn minder goed. Het beenwerk mocht ook iets fijner.

 • Een typische koe van Sagne Lescure, een koe waar de slager blij van wordt. De vader van de koe is Prince, moedersvader is de bekende Haricot. De koe valt op door het mooie type, het perfecte kruis, de breedte in achterhand, middenhand en voorhand en de mooie overgangen. Deze koe is de moeder van het Ideal-stiertje (foto 12).

 • De tocht van de Nederlandse delegatie gaat verder bij een onbekende fokker, de familie Verdier. Deze familie maakt al veel jaren gebruik van stieren van topfokker Martin. De bezoekers zijn verrast door het goede niveau van de Limousins. Wel zijn de koeien iets onrustig. Of dat nu komt doordat ze niet zo vaak bezoek krijgen of door het vele Ibis-bloed in de koeien, dat is onduidelijk.

 • Een broutard (startkalf) van Verdier. De vader is Dany (vader Ramses II, fokker Chateil), de moeder is een dochter van Roudoudou. Het stiertje heeft een hele mooie conformatie en is niet vet.

 • Het volgende adres is dat van Jacky Chateil. Daar zijn ze druk bezig om zonnecellen op de stallen te installeren. In Frankrijk is deze vorm van energie-opwekking interessant omdat er subsidie op zit. Chateil hoopt dat de zonne-energie een goede aanvulling op het inkomen zal geven. Vooral omdat de zoogkoeienhouderij momenteel zware tijden doormaakt in Frankrijk. Op de foto een dochter van Sun Shine. Sun Shine is een Ideal-zoon met een hoge productiefokwaarde. Chateil heeft Sun Shine zelf gefokt.

 • Dat Chateil een topfokker is, is te zien aan Symphonie. Met deze koe is hij naar de keuring in Parijs geweest. Deelname aan deze keuring staat qua niveau gelijk aan deelname aan de NRM in Nederland. Symphonie valt op in de kudde, omdat ze groter en breder is dan de andere koeien zonder het rastypische te verliezen. Op dit moment heeft ze een stierkalf van Vario B.

 • Topfokker worden is moeilijk. Maar topfokker blijven is nóg moeilijker. Chateil koopt daarom soms samen met andere fokkers stieren aan. Zo kunnen ze meer stieren testen. Dit is een zoon van Ultime RRE VS, een topstier van Bossoutrot en gezamenlijk eigendom van Chateil en Bourdarias.

 • Veel Limousin-fokkers houden hun dieren zomer en winter buiten. In de winter wordt het vee wel bijgevoerd. Het is een goedkope manier om de dieren te houden en de dieren kunnen er goed tegen. Chateil heeft hiervoor vreetplaatsen gecreëerd naast de schuur waarin het hooi wordt opgeslagen. Het voer blijft op deze manier droog.

 • Voor de gespeende kalveren is een betere stal gebouwd. Hier kunnen ze binnen liggen en vreten, maar ze hebben ook een uitloop naar buiten. Het hooi is aan de andere kant opgeslagen; dit bespaart tijd met het voeren.

 • Maatschap Hilaire heeft net een nieuwe stal gebouwd. Deze stal heeft een brede voergang. Achter het voerhek loopt een 4 meter brede gang waar de koeien staan als ze vreten. In de winter wordt de mest dagelijks weggeschoven uit deze gang. De koeien liggen in een conventionele ondiepe potstal. De potstal is ongeveer 15 meter breed. Achter de pot loopt weer een gang van 4 meter breed, die dient als looppad naar een ander hok, naar de behandelbox/weeginstallatie of naar het weiland.

 • Dit is de ‘behandelstraat’ in de stal van maatschap Hilaire. De dieren worden bij elkaar gedreven in de achterste gang. Vervolgens komen ze eerst in een gedeelte waar ze een injectie of pour-on-behandeling krijgen, dan komen ze door de weegschaal en het laatste gedeelte is om de klauwen te bekappen. Een efficiënt en compleet behandelcentrum!

 • Maatschap Hilaire heeft goede koeien van het type mixte/tardif. Hun koe Touraine wist dit jaar zowel op de keuring in Brive als op die in Limoges kampioen te worden bij de koeien. Touraine steekt duidelijk boven de andere koeien van Hilaire uit. Op de foto fokstier Cardinal. Cardinal is gefokt door Le Sage. Die staat garant voor grote en lange dieren.

 • Speciaal voor de ‘viande-liefhebbers’: dit is Celestin. Vlees, vlees en nog eens vlees. De vader is Objat en heeft een vleesindex (DM) van 144. De moeder is Voyenne, een dochter van Retriaire. Op de keuring in Limoges was Celestin eigenlijk te extreem vleestypisch, maar kwam bij de klassering toch net boven de middenmoot uit. Celestin wordt bij Damien Champeval ingezet. Champeval staat bekend om de goede bespiering van zijn koeien in combinatie met voldoende melk.

 • Dit is Flambeur, een zoon van Celestin. Het stiertje realiseerde in de eerste negen maanden van zijn leven een gemiddelde groei van meer dan 1.600 gram per dag. Het is zeer lang en zeer breed. De fijnheid van het bot is ook goed. De hoogtemaat ligt naar de Franse maatstaven iets onder het gemiddelde. Het is niet makkelijk om een stiertje van die kwaliteit in de vingers te krijgen, maar een Nederlandse topfokker is het toch gelukt.

 • Nog een zoon van Celestin, Fantastic genaamd. Hij heeft ook een goede groei en een superbeste conformatie. Zijn moeder is een dochter van Stop. Ondanks haar goede bespiering ligt haar melkgift op gemiddeld niveau. Champeval heeft veel van dit type koeien. Koeien die zeer goed bespierd zijn en toch een redelijk goede ontwikkeling en een redelijke melkgift hebben. Dit bedrijf is erg populair bij Engelsen, Ieren enz. en daarom is het moeilijk om daar fokmateriaal te kopen. Overigens, Fantastic komt ook naar Nederland.

 • Een blik op een koppel koeien en enkele pinken bij Champeval. Veel van deze dieren voeren bloed van Nectar GNL, Junior TVS, Nino en Domino.

 • Terug in Nederland valt op dat het gras hier duidelijk groener is. Op de foto Christien (vader Utah, moedersvader Jeremy) met dochter Frederique (vader Unisson RRE VS). Ondanks dat Christien op driejarige leeftijd 88 punten voor Algemeen Voorkomen heeft, een kruishoogte heeft van 1,50 meter en een kruisbreedte van 65 centimeter, komt ze toch tekort ten opzichte van de Franse koeien. Maar daar gaan we natuurlijk wat aan doen! In 2013 wordt de Franse nationale keuring in Metz gehouden. Waarschijnlijk mogen daar ook de buurlanden acte de presence geven. Daar moeten we als Nederland goede dieren laten zien, dieren die echt meekunnen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  nico hamstra

  beste mensen, hoe kom ik aan de werkelijk prachtige geplaatste fotoserie.
  uiteraard tegen vergoeding. en zeker niet voor commerciele doeleinden , maar een paar voor aan de muur in mijn woning. hopend dat U mij kunt helpen. m. gr. nico hamstra, Pilmeroth 13 54483-Kleinich Duitsland. ( zelf heb ik ooit GlanDonnersberger Rinder gehad)

Of registreer je om te kunnen reageren.