Rundveehouderij

Foto & video

Mest overpompen uit bomvolle put

De mestkelder van melkveehouder Haye Schaap zat vorige week bomvol. Hij liet de inhoud van de put daarom overpompen naar de mestsilo op zijn bedrijf.

Foto

 • Haye Schaap (36) heeft in het Friese dorpje Tirns een melkveebedrijf. Op dit moment heeft hij 110 koeien aan de melk.
  Foto’s: Penn Communicatie en Bouke Poelsma, tekst: Bouke Poelsma

 • De mestkelder onder de ligboxenstal van Schaap zat tot eind vorige week nog bomvol. De melkveehouder schakelde Heeres Mix- en Pomptechniek BV in om de inhoud van de put over te pompen naar de mestsilo op het bedrijf. „Met 1.100 kuub mest zit de silo nu vol. Onder de stal heb ik ruimte voor 900 kuub mest. Daar heb ik nu weer wat ruimte. Ik heb er nu zeker weer tot eind februari opslagruimte”, vertelt Haye Schaap.

 • Heeres komt twee keer per jaar langs op het bedrijf van Schaap om de inhoud van de mestkelder over te pompen naar de silo. „Meestal is dat in november en in januari”, aldus Schaap. Op de foto is medewerker Reinier van der Steege van Heeres bezig om de zuigarm van de pomp te bedienen. De slang wordt bovenin de kelder gehouden, zodat de put van boven naar beneden wordt leeggepompt. Op die manier gaat de dikke fractie beter mee. Aan de donkere rand op de slang is op deze foto goed te zien hoe vol de kelder zat.

 • Daags voor het bezoek van Heeres heeft Haye de inhoud van de kelder gemixt. Dat was hij al eerder van plan geweest, maar vanwege het windstille weer durfde hij het niet aan. „Ik vond het te link. Je hoort te vaak dat het fout gaat", vertelt Schaap. Bij het mixen van mest kunnen zeer giftige gassen vrijkomen.

 • Wanneer de boer niet vooraf mixt, gaat dat ten koste van de capaciteit van de pompen. De maximale capaciteit van de pompen van Heeres ligt tussen de 500 en 600 kuub per uur. De gemiddelde capaciteit ligt rond de 400 kuub per uur. Het overpompen bij Schaap is in twee uurtjes gepiept. Hoewel zijn trekker de pomp draaiende houdt, heeft Schaap zelf verder geen omkijken naar het pompen. Heeres werkt op basis van een uurtarief van €58.

 • Heeres maakt gebruik van zelf ontwikkelde machines. Die werken prima, maar zijn nogal storingsgevoelig. Tijdens het pompen blijft Reinier van der Steege dan ook continu aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Hij let er met name op dat de pomp niet ‘droogdraait’. Wanneer er geen mest door de slang gaat als de pomp aanstaat, dan ligt oververhitting namelijk op de loer. Schade aan een kapotte pomp bedraagt al snel zo’n €5.000.

 • Deze foto is genomen door het mangat van de mestsilo van Schaap. Voordat Schaap de mest uit de silo uitrijdt op het land moet hij nog een keer mixen. Vanaf 1 februari mag Schaap de mest uitrijden. Dit laat hij doen door het loonbedrijf.

 • Een overzichtsfoto van de silo van Schaap.

  Voor Heeres, dat zich met name richt op het overpompen en mixen van mest, zijn de maanden november tot en met februari extra druk. „Tot en met januari moeten we voornamelijk mest overpompen. Volgende maand moeten de mestsilo’s worden gemixt”, vertelt eigenaar Gerrit Heeres.

 • Aan de condensvorming op de buitenkant is te zien dat de mestsilo steeds voller raakt.

  Heeres houdt zich al zo’n twintig jaar bezig met het overpompen van mest. Eigenaar Gerrit Heeres merkt dat boeren alsmaar preciezer te werk gaan. „Voorheen hadden we vaker last van storingen . Dat kwam dan vaak omdat er hout, ijzer of andere rommel in de mestkelders lag. Steeds vaker zit er gelukkig alleen maar mest in de putten.” • Een overzicht van de ligboxenstal van Schaap. De waterslang in het voerpad wordt door Reinier van der Steege gebruikt om de pompen en slangen grondig mee te reinigen. De wagen waaraan de pompen zijn bevestigd, zijn voorzien van spoelbakken (zie ook foto 5). Deze bakken worden gevuld met water, waarna de apparatuur - eventueel met ontsmettingsmiddel - wordt schoongemaakt. Zo kan Van der Steege met schoon materiaal naar de volgende veehouder. Op een werkdag kan hij, afhankelijk van de grootte van de klus, zo’n vier of vijf bedrijven bezoeken.

 • Tot slot nog een foto van de melkstal van Schaap. Zijn koeien worden sinds vijf jaar gemolken in een 22-stands carrousel van Westfalia.

Of registreer je om te kunnen reageren.