Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Melkveehouderij in India

De melkveehouderij in India is groot, maar het gros van de bedrijven is kleinschalig. De meeste koeien worden gehouden in de backyard.

Foto

 • De melkveehouderij in India is groot. Dit jaar wordt er circa 110 miljoen ton melkproducten geproduceerd. Veruit het grootste deel van de productie vindt in de marge plaats. Een buffel of koe wordt bij huis gehouden en krijgt een zeer matige kwaliteit voer. Een productie van 1.500 liter per dier is dan ook in vele gevallen normaal.


  Tekst: Robert Prins, foto’s: Gerbrich Andringa

 • Slechts in één deelstaat, Punjab, wordt de melkveesector echt gestimuleerd. De regio Punjab ligt deels in Pakistan (60 procent) en deels in Noordwest-India (40 procent). De regio behoort tot de meest welvarende van beide landen. Het is de graanschuur en tevens de zuivelproducent voor de landen. Het gematigde klimaat en de watervoorziening die via vijf rivieren door Punjab stroomt, maken de regio zeer belangrijk. Het voedsel wordt veelal door kleine ondernemers aan de man gebracht.

 • De hoofdstad van Punjab in India is Chandigarh en in die streek zijn twee vooraanstaande bedrijven bezocht. Niet traditionele bedrijven maar bedrijven van de toekomst, waar tientallen tot honderden koeien worden gemolken. Naamborden met onderscheidingen zijn op de bedrijven tegen de muur bevestigd. De naam Singh betekent ‘leeuw’ en komt veel voor in de naam van de bevolkingsgroep Sikhs.

 • Hier de eigenaren van S. Karnail Singh Maan farms. De heer rechts met rode tulband (een dastaar genoemd) en zijn broer met zwarte tulband hebben het bedrijf ontwikkeld naar ongeveer 125 dieren. De dagelijkse leiding was in handen van de jongere generatie (midden). Het is gebruikelijk dat hele families dicht bij elkaar wonen in enkele huizen.

 • De familie Maan heeft al een wat ouder bedrijf dat vooralsnog dezelfde omvang houdt. Het bedrijf is belangrijk omdat de familie veel heeft gedaan aan het opleiden van jonge mensen die een professioneel melkveebedrijf willen runnen.
  De platte gebouwen geven schaduw in de hete zomer (april-juni) en bescherming in het regenseizoen dat van juli tot september duurt. Met temperaturen van circa 22 graden is de winter (oktober-maart) aangenaam te noemen. Een stierkalf ligt vastgebonden aan een paal bij het bedrijf. Stieren zijn een probleem in India. Omdat runderen heilig zijn, worden stieren niet geslacht en hun vlees niet gegeten. Daarom is er grote interesse in gesekst sperma, want melk van koeien is welkom.

 • De koeien worden gemolken in een zeer eenvoudige 2 × 1 melkstal. De vacuümleiding boven en de melkstellen met melkemmer doen het meeste werk. Toch al een vooruitgang ten opzichte van handmelken.

 • De wachtruimte en het voorgedeelte zijn van beton. Aan de zolder tegen de spanten hangt een sprinklerinstallatie. In de zomer om de koeien te verkoelen, maar water is ook altijd makkelijk bij het schoonmaken. De melkkoeien zijn van verschillende soorten en maten. Het Holstein-ras was al vrij lang op dit bedrijf aanwezig. Gesproken werd over een melkproductie per koe van 24 kilo per dag. De indruk was dat de productie wat lager lag.

 • Personeel staat bij het open waterbassin dat naast de bedrijfsgebouwen ligt. Ondanks dat India meer dan 1,16 miljard inwoners heeft, is er in de deelstaat Punjab, met 30 miljoen inwoners, een personeelstekort. De Punjabi zijn rijker dan de gemiddelde Indiër en niet meer zo genegen om in de landbouw te werken. Daarbij heeft de snelgroeiende industrie en economie een grote aantrekkingskracht op de relatief goedgeschoolde Indiërs. Personeel uit andere deelstaten is door regelgeving en subsidies vaak lastig te krijgen. Overigens liepen er veel medewerkers rond op de bedrijven en in de huizen, die allemaal een kleine taak hadden.

 • Het hele jaar loopt en ligt het vee meestal in de met zand en klei omheinde ruimte. In de achtergrond is de open ruimte en laagvlakte van de streek goed te zien.

 • De groeiende bevolking en de toenemende vraag naar melkproducten, samen 7 procent per jaar, doet de veehouders overstappen naar hoogproductieve rassen als Holstein. In het verleden zijn er koeien geïmporteerd, maar nu gebeurt dat nauwelijks meer. Ook de import van sperma is nog altijd een probleem. Slechts enkele landen, zoals de VS, heb de regelgeving en politiek doorbroken en mogen sperma exporteren naar India. De EU worstelt nog met India over de toelating van sperma. Het kan nog jaren duren voordat de markt open is voor West-Europese ki-organisaties. De 12 miljoen koeien in India blijven echter aantrekkelijk voor de handel.

 • Ook in India worden lokale rassen gekruist met andere rassen. Van fokkerijsentimenten heeft de gemiddelde melkveehouder weinig last. Een sterke en productieve koe is gewenst.
  Het gevlekte dier is een kruisling van een lokaal ras met een Holstein en geeft ongeveer 3.500 kilo melk. Holstein-koeien hebben een hogere productie, maar dan hebben ze ook betere voeding nodig. De bruine koe met laaghangende oren heeft kenmerken van het Sahiwal-ras dat veel voorkomt in India.

 • De maiskuil op het bedrijf was verrassend goed van kwaliteit. Een van de voordelen van professionele bedrijven is dat het voer voor het vee sterk wordt verbeterd. Normaal krijgt het vee overblijfselen van de oogst of restpartijtjes. Dat kan niet resulteren in een hoge productie. Een sleufsilo met kleed en zanddek is niet duur, terwijl de basis van het rantsoen goed is. Ondanks de aanwezigheid van enkele trekkers duiden de vork en de jutezakken op het betere handwerk.

 • 65 procent van de geproduceerde melk gaat rechtstreeks naar de consument. De melkbussen staan al klaar. Met een maatbekertje wordt de melk rondgebracht. De melk is niet lang houdbaar, maar door er yoghurt van te maken of ghee (geklaarde boter) blijven de zuivelproducten langer houdbaar.

 • De melk wordt niet met mooie auto’s of met handkarren rondgebracht. De brommer is een veelzijdig vervoer- en transportmiddel. Snel, handig te manoeuvreren en sterk. Zolang de bestuurder maar in balans blijft, gebeurt er niks.

 • De grote verrassing op de melkveebedrijven kwam als laatste. Al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is mestvergisting en biogas een welkome aanvulling op de bedrijven. Een eenvoudig maar doeltreffend systeem, waar gas boven in de bol wordt afgetapt.

 • Om de ontwikkeling van de zuivel te stimuleren worden er veel prijzen toegekend. Kamaljeet Dairy Farm is een groot en modern bedrijf met uitstekende resultaten. De eigenaar was voorheen varkenshouder, maar varkensvlees wordt niet veel gegeten in India. Toen ging hij in opleiding bij Karnail Singh Maan Farm, leerde het vak en ontwikkelde en vooruitstrevend bedrijf met ruim 70 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

 • Kamaljeet heeft een doorloopmelkstal met vier swingover melkstellen.

 • Ook is er een melktank aanwezig. De melk werd dagelijks opgehaald.

 • Het rantsoen bestaat deels uit mais en wortelen. Het seizoen bepaalt in sterke mate de samenstelling van het rantsoen. Zo krijgen de dieren ook aardappelen en groenten evenals krachtvoer.

 • Hoewel er op dit bedrijf enkele tractoren zijn, verrichten de medewerkers veel handwerk.

 • Verschillende koeien hadden kralen en een belletje aan het nektouw. De functie van deze versiering bleef onduidelijk.

 • Wat direct opvalt is de grote variatie binnen het koppel dieren. Zeer afhangende kruizen en erg kromme benen trekken de aandacht. Dat komt deels doordat de grootouders tot een ander ras dan Holstein behoren. Hoewel het beengebruik niet goed is, blijkt het niet veel schade te veroorzaken. Uierontsteking is een veel groter probleem. Met name in de moessontijd is de hoge vochtigheid een probleem bij besmetting van de uier. Veel dieren zijn dan ook driespeen.

 • Nestlé en Verka zijn twee grote melkverwerkers. Per hoofd van de bevolking is er 260 gram melk per dag beschikbaar. Melk is een belangrijke eiwitbron in het overwegend vegetarische India. De melk wordt vooral verwerkt tot koffiemelk, drinkmelk en yoghurt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Casev

  Erg boeiende reportage.

  Overigens is het maar in enkele deelstaten van India zo dat Koeien heilig zijn. In de rest worden koeien gewoon geslacht.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Interessante reportage, dat vind ik ook!!!... Het zal ook snel ontwikkelen (de melkproductie in India), ook daar ben ik van overtuigd. De Singh-familie is niet dom en heeft héél véél potentieel !!!...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Maar wat doen ze op deze 2 bedrijven dan met de stiertjes?/Koeien die niet meer voor de melk gebruikt kunnen worden?
  Voor de rest zeker intressant om zoiets te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.