Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Braziliaanse megamelker

Braziliaan verdient op zeer extensieve wijze de kost met 4.000 stuks rundvee, waarvan 1.000 melkkoeien, op 7.000 ha cultuurgrond.

Foto

 • Mauricio Silveira Coelho heeft 1.000 koeien aan de melk. Inclusief de droge koeien en het jongvee lopen er 4.000 dieren op het bedrijf. Naast het melkvee hebben Mauricio en zijn drie broers nog 5.000 zeugen en 32.000 ha grond, waarvan 25.000 ha bos.

  Tekst en foto's: Guus ten Hove

 • Op het bedrijf van Silveira Coelho lopen uitsluitend kruislingen. Silveira Coelho kruist Holstein-koeien met Gir Leitero, een zeboe-ras. De Holstein-genetica betrekt Mauricio van CRV Lagoa, een dochteronderneming van het Nederlandse CRV.

 • Eén van de beste koeien van Mauricio Silveira. De meeste koeien zijn driekwart Holstein en een kwart Gir. Deze kruising geeft de grootste hoeveelheid melk.

 • Op het bedrijf van de vader van Maurico worden de zuivere Gir-dieren gefokt. De flaporen en de grote bult op de rug zijn kenmerkend voor dit zeboe-ras.

 • Silveira Coelho staand bij het jongvee. Om zo veel mogelijk vrouwelijke nakomelingen te hebben, insemineert hij alle vaarzen met gesekst sperma. Ook maakt hij gebruik van embryotransplantatie om veel nakomelingen van zijn beste koeien te krijgen. De Braziliaan haalt ongeveer de helft van zijn inkomen uit de verkoop van fokdieren.

 • De andere helft van het inkomen van Mauricio komt uit de melk. De dieren produceren gemiddeld 5.000 kilo per jaar.

 • De melkstal is de enige overdekte stal op het bedrijf. De koeien worden tweemaal daags gemolken. Daarnaast lopen de dieren jaarrond buiten.

 • Wel hebben sommige groepen dieren de mogelijkheid in de schaduw te gaan liggen. Zo is er voor de kalveren een doek gespannen tegen de brandende zon. Het afkalven doen de koeien in een bos op één van de vele heuvels.

 • De productiewijze van Silveira Coelho is erg extensief, waarbij de koeien hun rantsoen voornamelijk zelf bij elkaar grazen. Daarvoor is in totaal 300 hectare beschikbaar. De verste percelen liggen ongeveer 2,5 kilometer van de melkstal. Dat is volgens Silveira Coelho ongeveer het maximum dat de dieren voor een melkbeurt kunnen lopen.

 • Naast het gras krijgen de melkgevende dieren in de zomer een minimale hoeveelheid krachtvoer. In de winter, van maart tot oktober, leven de dieren vooral op een rantsoen van mais en resten suikerriet. De productie per koe per dag ligt in de winter zo’n 2 kilo hoger.

 • In de warme zomers groeit het gras meer dan 5 centimeter per dag. De koeien worden na 12 uur grazen omgeweid. Op die manier blijft het gras goed groeien.

 • Eén van de vele fraaie vergezichten op het bedrijf. De groene weilanden in het heuvelachtige gebied zorgen voor een prachtige aanblik.

 • Het voordeel van kruislingen is dat deze dieren goed bestand zijn tegen de hitte. De temperatuur schommelt door het jaar heen tussen de 25 en 30 graden in Passos, de stad waar Silveira Coelho boert. Passos ligt een paar honderd kilometer ten noordwesten van Sao Paulo. Vanwege het gematigde klimaat zijn de meeste koeien, varkens en kippen in het zuiden van Brazilië te vinden.

 • De totale voerkosten zijn met €0,15 per liter laag. De voerkosten zijn ongeveer de helft van de totale kostprijs, die daarmee op €0,30 per liter komt. Op het moment van het bedrijfsbezoek in oktober bedroeg de melkprijs €0,37 per liter. De melkprijs schommelt sterk in Brazilië.

 • Helemaal afhankelijk van de melk is de Braziliaan zeker niet. Naast het melkvee hebben Maurico, zijn vader José (links) en vier andere broers ook nog 5.000 zeugen met bijbehorende vleesvarkens, een koffieplantage en 32.000 hectare grond met bos en vleesvee. Een jaartje met lage melkprijzen is voor de familie zodoende prima op te vangen.  Lees meer over dit bedrijf in de Editie Rundveehouderij van Boerderij nr. 14, 2011.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer in opleiding

  Het valt me toch nog tegen dat op zo'n bedrijf de kostprijs niet lager is als €0,30 per liter melk.

 • no-profile-image

  casev

  Wat is het voor speciaal huizenhoog gras waar de koeien in staan? Vertrappen ze zo niet gigantisch veel?
  @ boerinopleiding. Als je overal ter wereld heel eerlijk alle kosten zou optellen kom je overal wel rond die 30 cent. Zelfs in NZ, waar de grondprijzen inmiddels ook skyhigh zijn !

 • no-profile-image

  pedro

  dat is <>referrer:source?}&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGLM_nl&redir_esc=&ei=v9UiTYuxDsPtOeHG4LkJ

 • no-profile-image

  Jan Ovinge

  Brazilië maakt eem grote groei door daardoor neemt de behoefte aan voedsel toe.
  Agro E & I organiseert eind mei een studiereis naar Zuid brazilie om landbouwbedrijven te bezoeken.

 • no-profile-image

  Harry van der Vliet

  Het gras is inderdaad brachiaria, tropisch gras veel gebruikt om slachtvee te mesten. Voor melkvee zijn betere grassen voorhanden Tifton 85 o.a. Het vee is een kruising van hollands vee met gir, een zebu ras, en wordt hier als Girolando verhandeld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.