Rundveehouderij

Foto & video

Schat zo maisopbrengst en oogsttijdstip

Weinig snijmaistelers doen aan opbrengstbepaling, hoewel het inzicht geeft in de te verwachten maisvoorraad. ForFarmers-productmanager Johan Temmink laat zien hoe het werkt.

Foto

 • Johan Temmink, productmanager bij ForFarmers, heeft op 13 september een drogestof- en opbrengstbepaling uitgevoerd in een maisdemoveld in Laren (Gld.). Om dit zelf te doen, loopt u zo’n 5 meter het perceel in. Haal daar tien planten uit een rij. Zorg dat ongeveer bekend is hoeveel maiszaad u per hectare heeft gezaaid. Dan zijn de gegevens van de tien planten door te rekenen naar een totaal.  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Weeg de gehele planten met behulp van een veerunster. In het demoveld komt Temmink tot een totaalgewicht van 7,6 kilo.

 • De gehele plant is nog groen. Wring een steel van een plant uit om te zien of er nog vocht uit loopt. Dit was nog het geval, het droge stofpercentage van de plant lag op 18 procent.
  Bij een driekwart groene plant waar geen vocht meer uit komt ligt het drogestofpercentage op 21%. In dit stadium zijn veel van de stay greenrassen al oogstrijp. De gewogen 5 kilo plant komt daarmee uit op 0,9 kilo droge stof.

 • Haal van alle planten de kolf af en weeg deze om het kolfaandeel te bepalen. Een hoger kolfaandeel is belangrijk voor de voederwaarde, die komt uit de kolf en niet uit de plant. De kolven in het demoveld wegen 2,6 kilo, wat neerkomt op een kolfaandeel van 34 procent.

 • Breek de kolf in tweeën om het aandeel korrels te bekijken. Er zijn twee soorten kolven: met een brede spil en kleinere korrels óf met een smalle spil en lange korrels.

 • Haal een korrel uit de kolf en knijp deze fijn om de rijpheid te bepalen. Uit deze korrel komt nog vocht, maar er is geen sprake meer van eruit spuiten. Conclusie: de korrel is zacht deegrijp. Voor de oogst moet de korrel hard en niet meer in te drukken zijn.

 • Het doorsnijden van de korrel bevestigt de knijpproef. Ongeveer het bovenste eenderde van de korrel is hard, de rest is nog zacht. Met een kolfgewicht van 2,6 kilo en een droge stof van 40 procent bevatte de mais op 13 september 1,04 kilo droge stof. Voor de oogst hoort het drogestofpercentage op 60 procent te liggen  Lees meer in Boerderij nummer 51, 21 september 2010, pagina 22-24.

Of registreer je om te kunnen reageren.