Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Robot voeren en in carrousel melken

In de nieuwe stal van maatschap Jaapies in Hensbroek (N.-H.) staat makkelijk werken voorop: voerrobot, korte loopafstanden en alles onder een dak.

Foto

 • Marco (41) en Arend (64) Jaapies verplaatsten hun bedrijf naar Hensbroek (N.-H.). Daar bouwden ze een nieuwe stal voor 120 koeien en 90 stuks jongvee. Ze melken er nu 90, die goed zijn voor een rollend jaargemiddelde van 9.806 kilo melk. Het bedrijf heeft 59 hectare grasland en 2 hectare mais. Via uitwisseling van grond teelt een akkerbouwer nog eens 8 hectare mais voor de maatschap.

  Foto's: Wick Natzijl, tekst: Robert Bodde

 • De nieuwe stal heeft een afwijkende opzet van gangbaar. De eerste zes spanten zijn 47 meter breed, de resterende zes overspannen 31 meter. In het eerste, bredere deel is de 24-stands draaimelkstal. Achter de groene gordijnen linksvoor zitten de voerbunkers van de Triomatic-voerrobot.

 • Door de afwijkende maatvoering van de spanten verspringt de open nok. Deze is bijna 3 meter breed. Samen met de 3 meter open zijgevels en de reflecterende isolatie zorgt dit ervoor dat de stal in daglicht baadt.
  De isolatie is voorgeschreven vanuit de Maatlat Duurzame Veehouderij. ,,We hikten even tegen de materiaalkosten aan”, stelt Marco. ,,Maar de panelen zijn in twee dagen gelegd, een golfplatendak vraagt meer tijd. Dus uiteindelijk vallen de meerkosten wel mee.”

 • De stal heeft een 3+2-opzet. Links voorin de stal zit de 24-stands carrouselstal en een separatieruimte. Rechts voorin zit de afkalfstal, dan volgt het jongvee. Aan het eind van de rechterkant zitten 29 boxen voor melkkoeien. Deze zijn nu nog niet in gebruik, Jaapies wil een volgende groeispurt maken na afschaffing van het melkquotum en tot dan alleen quotum aankopen bij dreigende overschrijding ervan.

 • Jaapies koos voor voeren met een voerrobot. Daarvoor is een voerpad van 3 meter breed voldoende. Hij plaatste deuren, zodat hij bij calamiteiten de koeien toch kan voeren.

 • De Triomatic-voerrobot heeft vijf bunkers voor ruwvoer. Dat is bij 90 koeien op volledig winterrantsoen voldoende voor drie dagen.

 • Voor de bunkers hangt windbreekgaas om ongedierte en vogels te weren. Het gaas is alleen open als de bunkers gevuld worden.

  Het vullen van de bunkers vanuit de sleufsilo’s direct naast de stal neemt ongeveer een uur in beslag.

 • Naast de draaimelkstal bleef een klein hoekje voorin de stal over. Dit is ingestrooid met scherp zand, wat ideaal is voor het afzonderen van zieke of kreupele koeien. Onder het zand zijn twee drains aangelegd om de urine af te voeren naar de mestkelder. Ook in de afkalfstal is zo’n voorziening aangebracht.

 • De afkalfstal waarin makkelijk vier koeien kunnen, is deels uitgevoerd als potstal. Daar ligt stro bovenop scherp zand. Voor de stroruimte liggen roosters. ,,Ik wilde alle dieren onder een dak houden”, stelt Jaapies junior. ,,Dat werkt het makkelijst.”

 • Een goedkope en simpele afscheiding maakten de veehouders van windbreekgaas. Dat kostte €10 per vierkante meter en €50 aan bevestigingsmateriaal, in totaal €210.

 • Alle jongvee vanaf zes maanden oud zit in de ligboxenstal. Bijzonder is de deur in de zijgevel. Die leidt naar een miniweitje tussen de stal en de sleufsilo’s. ,,Een trainingsveld, het jongvee leert daar wat schrikdraad is”, legt de veehouder uit.

 • De ligboxen zijn voorzien van Cowhouse-matrassen. Jaapies strooit de boxen in met gemalen stro. Tussen de boxen heeft hij preventief een band gespannen, zodat de koeien niet te ver naar voren gaan.

 • Bij het melkvee zijn in totaal vier doorsteken gemaakt. ,,Dat moest om aan voldoende punten voor de Maatlat Duurzame Veehouderij te komen. We hadden er zelf een minder willen doen”, aldus Jaapies.

 • Er is een 24-stands DeLaval-binnenmelker geplaatst. De 90 koeien zijn nu binnen een uur gemolken. Robots waren geen optie: ,,Ik wil niet geleefd worden door een pieper”, stelt Jaapies junior. Zijn vader geeft aan dat zijn zoon geen type is dat fluit of zingt, maar wel elke dag vrolijk de melkstal instapt en uitgaat. ,,Het bevalt erg goed.”

 • Boven de wachtruimte tussen de ligboxen zit een camera. In de melkstal is daardoor perfect te zien wat er in de wachtruimte gebeurt. ,,Vanuit de melkstal zelf zie je alleen de eerste meters van de wachtruimte. Het werkt heel makkelijk en plezierig met dit scherm.”

 • Het jongste vee, tot zes maanden, zit in de nieuwe loods. Na de geboorte starten de dieren in de eenlingboxen, daarna komen ze op stro. Vervolgens staan ze op platenroosters en tot slot op roosterbalken.

 • Makkelijk werken houdt het werk leuk, is het parool op dit bedrijf. Zo plaatsten de ondernemers een boiler (‘die komt van ons oude bedrijf, is niet zo oud’) direct bij de kalveren, ofschoon die slechts 10 meter van de melkstal zitten. ,,Zo heb je direct warm water en hoef je niet te slepen met emmers. Het kost misschien iets meer energie, maar dan blijft het werk wel leuk.”

 • Vrijdag 24 september is er open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Jaapies

  Ik kwam toevallig uw naam tegen op het internet, toch niet een veel voorkomende achternaam, dus ik dacht ik waag een mailtje. Kunt u mij vertellen van welke tak u afkomstig bent? Ikzelf ben enig zoon van Johan Jaapies en zijn vader heette Siemon Jaapies. Ik ben benieuwd.

 • no-profile-image

  robotboertje

  Hij wil geen melkrobot want wil niet door piepers geleefd worden. Maar op de voerrrobot zal toch ook wel een alarm zitten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.