Rundveehouderij

Foto & video 1503 x bekeken

Nieuwe stal op oude plek

De oude stal van Ab en Els de Wit heeft plaatsgemaakt voor een 230 plaatsen tellende royale ligboxenstal met drie melkrobots. De stal staat centraal op het bedrijf.

Foto

 • Ab en Els de Wit melken momenteel circa 130 koeien. De oude stal was te klein en versleten en heeft daarom plaatsgemaakt voor een nieuwe stal. De oude stal is afgebroken en op dezelfde plaats is de nieuwe verrezen. De koeien zijn vanaf april op een bedrijf op circa 3 kilometer afstand gemolken. De nieuwe stal biedt plaats aan 230 koeien; een aantal waar de ondernemers de komende jaren naartoe willen groeien.  Foto's: Bert Jansen, tekst: René Stevens

 • De nieuwe stal staat bijna op dezelfde plek als de oude en daardoor dichtbij de woning. Qua bouwblok en afstand tot buren was dit de meest logische plaats. Die heeft als voordeel dat de stal gemakkelijk bereikbaar is. Door de grote overstek kan de melkveehouder vanuit huis altijd droog bij de twee ingangen van de stal komen.
  De sturing van de windzijlen gebeurt volautomatisch met een weerstation. Dat leverde extra punten op voor de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Zelf had hij daar misschien niet voor gekozen, maar De Wit noemt het wel een gemakkelijk systeem.

 • De meeste functies zijn in het midden van de stal gemaakt. Naast de drie robots bevindt zich daar ook het strohok. Als De Wit ’s avonds naar een kalvende koe gaat, hoeft hij niet de hele stal door te lopen. Dankzij grote deuren in de zijgevel is het strohok gemakkelijk uit te mesten.

 • Als melksysteem koos De Wit voor melkrobots. Vooral het arbeidsgemak was doorslaggevend. Aan één kant van de stal staan twee robots, aan de andere kant staat er nog een en daar is ook de machinekamer. In principe kan De Wit drie groepen apart melken, maar in de praktijk zal hij dat (nog) niet doen, in verband met weidegang. Door de centrale plaats in de stal zijn de robots voor alle koeien gemakkelijk bereikbaar.

 • Naast de robot aan de kant van de strohokken is de machinekamer. Het kleine tankje linksonder op de foto is een zogenoemde breaktank. De Wit heeft een eigen bron voor de watervoorziening, maar die moet af en toe worden gereinigd. Om toch continu spoelwater voor de robots beschikbaar te hebben, springt het tankje met leidingwater bij.

 • Een mestrobot zal de roosters schoonhouden. Er is werk genoeg; onder de roosters bevindt zich een put voor 4.500 kuub mestopslag.

 • De roosters achter het voerhek zijn 4 meter breed. Zelf had hij daar niet voor gekozen, maar voor de MDV kreeg De Wit extra punten.

 • De ligboxen staan op een afstand van 112,5 centimeter uit elkaar. Dat is net te weinig om punten voor de MDV te scoren. De ondernemer had deze punten niet meer nodig en koos daarom voor een wat smallere box, zodat de koeien beter op hun plaats blijven liggen. De afstand tussen onderkant box en bodem is maximaal 55 centimeter; dat is relatief laag en voorkomt volgens De Wit dat koeien scheef in de box gaan liggen.

 • De koeien mogen liggen op een watermatras. In zijn oude stal had de ondernemer diepstrooisel. Een prima systeem, maar het kost veel arbeid. Als voordeel van een watermatras noemt De Wit dat het systeem de veerkracht behoudt. Het matras bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn. Als een koe gaat liggen, sijpelt heel langzaam het water uit het voorste deel naar het achterste deel, zodat er nog steeds voldoende water inzit om zacht te kunnen gaan liggen.

 • De indeling is traditioneel, met een voergang in het midden. Dit maakt het volgens de melkveehouder gemakkelijker om met groepen te werken. Nadeel is wel dat koeien de voergang moeten oversteken. De voergoot is ruim een meter breed gecoat.

 • Het dak is geïsoleerd en de nok is voorzien van geïsoleerde lichtplaten. Lichtplaten tussen de golfplaten ontbreken daardoor. De nok ligt iets verhoogd, waardoor er toch luchtstroming is.

 • De nieuwe melktank heeft een inhoud van 21.000 liter en staat in een aparte ruimte aan de voorkant van de stal. In verband met energiebesparing is een platenkoeler in het systeem geïnstalleerd, evenals een systeem voor warmteterugwinning.

 • In diezelfde ruimte is ook het kantoor gemaakt, met een fantastisch uitzicht op de koeien in de stal. Boven de ruimte aan de voorkant is er een opslagzolder.

 • Omdat de stal een stuk langer is dan de oude, heeft De Wit nieuwe kuilplaten moeten maken. In totaal heeft hij twee nieuwe platen; een bestaande sleufsilo naast de stal kon blijven liggen.

 • De familie De Wit zet vrijdag 24 september de deuren van de nieuwe stal open van 11.00 tot 16.30 uur. Het adres is: Beleinberkdijk 30 in Someren.

Of registreer je om te kunnen reageren.