Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe stal is groot, maar doelmatig

De nieuwe stal die Joan van de Boogaart heeft gebouwd is met 370 plaatsen groot te noemen. Toch heeft hij bij het ontwerp goed gekeken naar arbeidsefficiëntie en -gemak.

Foto

 • In het Brabantse Gilze hebben Joan (48) en Rian (47) van de Boogaart een melkveebedrijf met 270 koeien en 200 stuks jongvee. Van de vier kinderen is zoon Niels (21) actief bij het bedrijf betrokken. De bouw van een nieuwe stal voor 370 koeien maakt een doorgroei mogelijk naar 500 koeien. Van de Boogaart verwacht dit binnen vijf à tien jaar te realiseren. Ondanks de omvang is het bedrijf compact, efficiënt en arbeidsvriendelijk ingericht. Ook bij de nieuwbouw is dat doorgetrokken.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: René Stevens

 • De stal is van het type 0+6+0 en biedt plaats aan 370 koeien. Het voeren gebeurt dus aan de twee zijkanten. Deze opzet is volgens de ondernemer overzichtelijk en het koeverkeer optimaal. De wachtruimte creëert hij tussen de ligboxen.

 • Geïsoleerde dakplaten moeten de stal in de zomer koel houden. Ook de lichtplaten zijn van geïsoleerd materiaal. Van de Boogaart wilde een traditionele nok omdat die de beste luchtstroming geeft. Vier ventilatoren springen bij als er te weinig luchtstroming is. Deze hangen boven de voerhekken, zodat de koeien er tijdens het liggen geen last van hebben. Juist tijdens het vreten vinden ze de verkoelende lucht prettig, is zijn ervaring in de oude stal.

 • Naast de nieuwe stal blijft de huidige stal staan. In eerste instantie gaan alle koeien naar de nieuwe stal. Later kan de helft van de oude stal weer dienst doen voor de koeien. Via twee doorsteken gaan de koeien dan van de ene naar de andere stal. In de andere helft van de oude stal wordt het oudere jongvee gehuisvest.

 • De koeien worden gemolken in een 2 x 24 quick-s-melkstal van leverancier Fullwood. Van de Boogaart heeft melkrobots bekeken, maar verwacht daar bij zijn aantal koeien arbeidstechnisch minder voordeel van. Een carrousel heeft hij niet overwogen.

 • Opvallend is de krachtvoerverstrekking in de melkstal. In de stal zelf ontbreken krachtvoerboxen, zodat de koeien een individuele portie krijgen tijdens het melken. De ondernemer heeft goede ervaring met krachtvoer in de melkstal en merkt dat de koeien altijd gemakkelijk binnenkomen. Een nadeel is dat hij maar één type krachtvoer kan verstrekken. Mocht het nodig zijn, dan wil hij een krachtvoerbox plaatsen voor de groep verse koeien.

 • Alle leidingen en apparatuur hangen onder de vloer. Alleen de melkstellen en de apparaten voor melkmeting/afname hangen boven. De melkmeting is geschikt voor melkcontrole.

 • In de put zijn twee melkpompen geïnstalleerd. Tijdens het melken is er een in functie en springt de tweede bij als de melkhoeveelheid te groot is. Tijdens het spoelen draaien standaard beide pompen.

 • De melktank wordt overgezet vanuit de oude stal. Deze tank is pas vijf jaar oud en heeft een inhoud van 32.000 liter.

 • De vacuümpomp bevat geen olie. De pomp is wel wat duurder, maar heeft een grote capaciteit waardoor Van de Boogaart een tweede pomp uitspaart. Bovendien is maar één frequentieregelaar nodig.

 • Na het verlaten van de melkstal gaan de koeien door een selectiepoort. Daar kunnen ze de groep in, naar de behandelstraat of naar de ziekenbox. Deze box heeft zand als bedekking op de vloer. Via een opening in de zijgevel is deze gemakkelijk machinaal te reinigen.

 • De boxen staan op een afstand van 1,15 meter. Dat is wat breder dan de melkveehouder nodig vond, maar was nodig om aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij te voldoen. De boxen zijn voorzien van een Dunlop-koematras.

 • Opvallend is de knieboom; die is gemaakt van dikke tyleenslang. In totaal is 480 meter van deze slang gebruikt.

 • Alle waterbakken zijn van rvs. De ruimte tussen de rondgaande waterleiding en de waterbak is klein, zodat de kans op bevriezing gering is.

 • Tegelijkertijd met de nieuwbouw maakte Van de Boogaart drie nieuwe sleufsilo’s. Deze zijn voorzien van zuurbestendig asfalt.

 • De familie Van de Boogaart houdt een open dag op vrijdag 17 september van 10.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf ligt aan de Besterd 15 in Gilze (N.-Br.). Bezoekers worden verzocht niet in bedrijfskleding te komen omwille van de bedrijfshygiëne.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gerad vd Weijst

  Geachte, Joan vd Boogaart zal op de CRV jongerendag een inleiding verzorgen. Graag zou ik enkele fotot's zoals deze bij u op de site staan gebruiken.

  Is dit mogelijk???

  Groeten

  Gerard vd Weijst, medewerker verenigingszaken CRV Tel. 06-22491835

Of registreer je om te kunnen reageren.