Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Mais onder folie al in de kuil

Vroeg mais zaaien onder folie levert Friese veehouders meer zetmeel op, dat blijkt uit de eerste kuilanalyses. Het vroege oogstmoment is sowieso een must op de onbetrouwbare grond.

Foto

 • Veehouder Hoekstra in Uitwellingerga (Fr.) liet begin deze week zijn twee hectare mais hakselen. Het vroege oogstmoment was mogelijk doordat de mais op 27 april onder folie gezaaid is. Naast meer oogstzekerheid levert het vroege zaaien onder folie meer zetmeel op, zo blijkt uit de eerste kuilanalyses van collega-veehouders die ook onder folie zaaiden en nóg eerder konden hakselden.

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: penn communicatie

 • Maisteelt is in de meeste jaren een lastig verhaal in Friesland. Vooral in het 'Lage Midden', een veengebied dat zich uitstrekt van de zandgronden in het oosten tot de kleigrond in het westen van Friesland. Ook veehouder Hoekstra boert in dat gebied, zijn mais staat op klei-op-veen. Een verraderlijke grondsoort waar je in oktober in de meeste jaren geen mais meer van het land krijgt. Vandaar dat de meeste veehouders altijd kozen voor 100% grasland. Dit resulteerde vaak in een ruwvoeroverschot.

 • Het zaaien onder folie biedt nu dus uitkomst voor hen. Door een week eerder dan normaal te zaaien, de snellere opkomst (zeven dagen) en de keuze voor een vroeg ras is het groeiseizoen in totaal ongeveer 3 weken korter dan bij traditionele maisteelt. Dit maakt dat de mais (vroeg) in september gehakseld kan worden, wanneer de kans op droge omstandigheden nog relatief groot is.

 • De folie is voor 80 procent verteerd. Als de folie ondergeploegd wordt duurt de vertering van de restanten langer.

 • Bij oppakken blijkt het spul inmiddels zeer poreus te zijn; het valt zo uit elkaar.

 • Hier worden twee rijen gehakseld, vanwege een naastgelegen greppel in het perceel.

 • Het water staat hier op dinsdag 21 september nog op het perceel, na de vele regenval. Toch gaat het oogsten goed, een enkele keer zakt de silagewagen door de 30 centimeter dikke kleilaag.

 • Om de opbrengst in tonnen te bepalen wordt de lengte van het perceel opgemeten. Vervolgens worden 12 rijen (twee werkgangen) in één silagewagen gehakseld.

 • De 12 rijen vormen in totaal een blok van 9,6 meter breed bij 231 meter lang. Dat gaat over de weegbrug.

 • Door de grote steekproef kan projectleider Hein Willem Leeraar eenvoudig en nauwkeurig de exacte hectare-opbrengst uitrekenen. Die komt hier op ongeveer 50 ton uit.

 • Ook wordt een monster genomen. Uit de eerste uitslagen van de 16 hectare die op 13 september bij collega-veehouders gehakseld is, blijkt dat zowel de opbrengst in tonnen als ook de zetmeelopbrengst hoger is bij onder folie geteelde mais. Gangbaar in de regio is 45 ton product per hectare bij een drogestofpercentage van 32 procent. Bij de onder folie gezaaide zijn er percelen die boven de 50 ton komen en tot 6.700 kg zetmeel per hectare opleveren. Hiermee zijn dan de meerkosten van de folie (225 euro per hectare) ruim terugverdiend, ervan uitgaande dat de 1.700 kilo's extra zetmeel per hectare een plus van ongeveer 500 euro per hectare vertegenwoordigen. Zeker voor de veehouders met een overschot aan graskuil is dit natuurlijk van belang.

 • De hogere zetmeelopbrengst is volgens Hein Willem Leeraar vooral te danken aan een eerdere kolfzetting ten opzichte van traditioneel gezaaide mais. In de maand juli is er meer zon, waar de maisplant door de vroege start beter van kan profiteren.
  Bekijk hier een reportage van het zaaien van mais onder folie

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter van Roessel

  12 rijen is 9 mtr en geen 9.6
  Dus is de opbrengst 46.8

 • no-profile-image

  Matthijs

  Peter, als u uitgaat van een kleinere oppervlakte bij het gewogen aantal tonnen (feit), dan zou de berekende opbrengst per hectare juist toenemen ipv afnemen. De extra 60 centimeter is de niet beteelde zone tussen de volgende rij, die natuurlijk ook meegeteld moet worden om een correcte hectare-opbrengst te berekenen.

 • no-profile-image

  hendrik-jozef

  Het monsternemen is ook lekker betrouwbaar een handje van bovenaf. prutswerk!

 • no-profile-image

  jonge

  En zo te zien namen ze de buitenste rijen, want de afstand werd gemeten in grasland, dus aan het rand van het perceel, iedereen weet dat aan de lange randen, veel zon is, dus de beste mais staat.........tja, als je een proef wilt doen, doe het dan fatsoenlijk dus eerst even de buitenkantjes wegmaaien aub.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Matthijs,
  Uw verklaring van de breedte van de proefstrook is natuurlijk onzin. Als je 12 rijen oogst op een rijenafstand van 75 cm dan is de netto geoogstte oppervlakte 9 meter en geen 9,6 meter breed. Als u nu zegt dat we er 60 cm bij moeten tellen omdat we hier en daar een bredere rijafstand hebben dan 75 cm ivm met de in de reportage genoemde greppels dan zou het kunnen kloppen of het moet zo zijn dat de aansluitrijen sowieso veel te breed zijn door zeer slordig zaaiwerk. In dat geval zult u dus de netto breedte moeten bepalen door de afstand tussen de eerste en de dertiende rij te meten. Wat betreft het meten van de lengte van het perceel op het naastgelegen grasland: Aangenomen dat het maisperceel even lang is als het grasperceel, geeft meten met een meetwiel op een vlakke ondergrond (spoor in grasland) een nauwkeurigere danwel minder onnauwkeurige meting dan meten op een ruw maisstoppelland.

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  Zo te zien zijn de boeren die niet kunnen rekenen in Nederland gebleven!!

 • no-profile-image

  hendrik

  Het zijn foto`s geen bewegende beelden dus ik vind niet dat jullie een oordeel kunnen vellen.
  En ik neem aan dat deze onderzoekers wel weten waar ze mee bezig zijn.
  Mensen houd jullie stil als je niet weet hoe de situatie er heen ligt.

  We zullen zien mischien staat over 5 jaar alle nederlandse mais wel onder deze folie.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hendrik,
  Het staat ons dunkt mij vrij om te oordelen over wat we zien in deze reportage, ook al zijn het foto's ipv bewegende beelden.
  Op basis waarvan neem jij danwel aan dat deze onderzoekers WEL weten waar ze mee bezig zijn ondanks het feit dat er gewoon rekenkundig iets niet klopt in het verhaal? Overigens is het m.i. wel vaker zo dat de onderzoekers wel weten wat ze willen onderzoeken maar de mensen die in het veld het werk voor hen op moeten knappen de fouten maken. Diskwalificeert gelijk de onderzoeker zelf weer want die moet beter opletten.

 • no-profile-image

  Thomas

  haha Jan zonder-land. En dan te weten dat hij akkerbouwer is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.