Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Grote serrestal welstand-proof

Vanwege lagere bouwkosten heeft Gerrit Stevens een serrestal gebouwd voor zijn 110 koeien. De welstandscommissie van de gemeente had een grote vinger in de pap.

Foto

 • Het bedrijf van Gerrit Stevens in Riethoven (N.-Br.) telt 110 melkkoeien en omvat ruim 30 hectare grond. De oude ligboxenstal dateert uit 1967 en was één van de eerste van Nederland. Hij bouwde een nieuwe stal met 170 boxen en een strohok waarin 10 koeien kunnen. De nieuwe stal is gebouwd op de plaats van de oude jongveestal, zodat de jonge dieren tijdelijk elders zijn ondergebracht.

 • Het bouwen van een serrestal was niet eenvoudig vanwege welstandseisen. De commissie welstand van zijn gemeente wilde niet dat de boogstal naast een traditionele stal kwam te staan. Daarom maakte Stevens een apart gebouw voor de machinekamer, kantoor en tankruimte. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het volledig geïsoleerd is, in tegenstelling tot de serrestal zelf. Ook mochten de bogen vanaf de straat niet zichtbaar zijn.

 • Stevens bouwde een serrestal omwille van de lagere bouwkosten per vierkante meter. Dat zit vooral in de dakconstructie. De serrestal is voorzien van twee lagen dakbedekking: onder zit een geweven doek en daarboven windbreekgaas. In oudere serrestallen werd een soort folie gebruikt, maar een geweven doek is degelijker. Om het materiaal te beschermen zijn de metalen boogjes voorzien van kunststof bedekking.

 • Een gedeelte van de hekken is afkomstig uit de oude jongveestal. Stevens schat zo’n 200 meter hekwerk hergebruikt te hebben. Veel hekwerk is gebruikt rondom de robots en de strohokken. Ook enkele delen voerhek zijn gebruikt. De ondernemer heeft wel overal nieuwe palen en bevestigingsmateriaal gebruikt.

 • De leidingen voor de melkrobots zijn strak tegen de tralies van de dakconstructie gewerkt. De 80 centimeter ruimte in de constructie biedt plaats genoeg.

 • De voergoot van circa 1 meter breed is gecoat; de voergang is van gevlinderd beton.

 • Om te voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij zijn verschillende typen roosters overwogen. Omdat bleek dat de serrestal überhaupt niet in aanmerking kwam voor de Maatlat, plaatste Stevens traditionele roosters.

 • De ligruimte is voorzien van zand waar strooisel bovenop komt te liggen. Onder het zand liggen zogenoemde blistermatten. Na twee weken is het zand dusdanig aangedrukt dat het een vaste laag vormt, maar toch minder hard is dan beton. Stevens verwacht dat de combinatie zand/strooisel zorgt voor een zachte ondergrond met voldoende grip, maar toch schoon en droog blijft.

 • De blistermat die de onderste laag vormt van de ligboxen. De openingen in de mat houden het zand goed bij elkaar. Let ook op de vloer: onder het strohok liggen roosters die gemaakt zijn voor aardappelbewaarplaatsen. Deze hebben veel meer draagkracht dan rundveeroosters, waardoor uitmesten met de trekker geen probleem is.

 • Stevens plaatste twee melkrobots in de stal met ruimte voor een derde. De robot heeft de voorkeur vanwege arbeidsbesparing en –gemak. Een bijkomend voordeel van de robot vindt hij dat de ruimte in de stal efficiënter kan worden benut omdat een grote wachtruimte ontbreekt.

 • De twee robots zijn via een kleine gang met elkaar verbonden. Via een split-entry blijven de koeien in de strohokken apart van de rest. De andere robot is voorzien van een selectiepoort, waarlangs de koeien naar het behandelhok kunnen.

 • De koeien krijgen krachtvoer in de melkrobot, maar voor met name de hoogproductieve koeien kan dat te weinig zijn. Daarom zijn er twee extra krachtvoerboxen geplaatst in het midden van de stal.

 • Rechts nog het puntje van de oude ligboxenstal. Stevens gaat deze stal aanpassen tot opfokruimte voor het jongvee. Tot die tijd is het jongvee elders gestald.

 • De kleur van de gordijnen aan de zijkant van de stal is door de commissie welstand bepaald. Als het gordijn dicht is, ontstaat een vlak van 5 bij 60 meter aan de kant van de straat. Deze kleur groen past volgens welstand goed bij de rest van de bouw en de omgeving.

 • De melktank heeft een inhoud van 15.000 liter. Doordat beide melkrobots apart zijn aangesloten op de tank, zijn er relatief veel (spoel)leidingen aan bevestigd.

 • Zaterdag 18 september is er een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan.

  Ik dacht dat we van die welstand af waren?

 • no-profile-image

  Niels

  Die zandboxen met zaagsel werkt super. Blijft goed liggen, kurkdroog, en laag zaagselverbruik. Ook met autobanden erin gaat net zo goed

Of registreer je om te kunnen reageren.