Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Functionele nieuwbouw

De familie Van Dijk verplaatste haar bedrijf voor natuur en waterberging. Ze bouwde een nieuwe stal voor 130 koeien in Blijham (Gr.). Ondanks de ronde vorm van de draaimelkstal is er nauwelijks loze ruimte.

Foto

 • Ludolf (55), Henny (50), Bertjan (22) en Rolf (19, ontbreekt op de foto) van Dijk hielden in Peize (Dr.) 65 koeien met een rollend jaargemiddelde van rond 9.400 kilo. Hun land grenst aan een natuurgebied en is ingetekend als waterberging. Daarom verplaatsen ze 1 oktober naar Blijham (Gr), waar ze een akkerbouwbedrijf met 58 ha (meest klei-) grond kochten. Daar houden ze eerst 90 koeien om geleidelijk via eigen aanfok te groeien naar 130 koeien.

  Foto's: Dennis Beek, tekst: Robert Bodde

 • De Van Dijks bouwden een nieuwe ligboxenstal waar in totaal 250 stuks vee in kunnen. Het melken gebeurt in de voor de stal gebouwde draaimelkstal, linksvoor op de foto. De bouwkosten, exclusief grondwerk, bedroegen zo’n €850.000.

 • De nieuwe stal heeft een 3+2-opzet en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Er zijn (aan de linkerkant van de stal) 130 boxen voor melkkoeien. De roostervloer tegen het voerhek is 4 meter breed, de roostervloer tussen de twee rijen is 3,50 breed. De rechterzijde van de stal biedt plek voor 40 droogstaande koeien, 100 stuks jongvee vanaf een halfjaar, een afkalfruimte voor tien koeien en een paar losse hokken voor een pinkenstier en een incidentele zieke koe.

 • De afkalfruimte kan makkelijk tien koeien herbergen. Het is een groot strohok met roostervloer ervoor. Het stro ligt op roosters met weinig mestdoorlaat. De roosters liggen ongeveer 10 centimeter onder peil.

 • Naast de afkalfruimte zitten de droge koeien. Nog verder naar achteren staat het jongvee vanaf 6 maanden leeftijd. Alle koeien hebben boxen van 112,5 centimeter breed, het jongvee staat op 90 centimeter. ,,In de praktijk zie je vaak 115 centimeter, maar wij vinden dat net te ruim’’, stelt Bertjan. ,,De koeien kunnen dan te makkelijk scheef staan in de boxen, met als gevolg bevuiling.

 • Tussen de dubbele boxen zit een keerbuis, zodat de koeien steun hebben bij het opstaan. ,,Je ziet tegenwoordig ook sjorbanden daarvoor, maar wij twijfelen aan de levensduur daarvan”, aldus Ludolf.
  De boxen zijn voorzien van koematrassen. Die worden ingestrooid met gemalen stro. ,,We hebben voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst graan geteeld. Honderd grote balen zijn naar een maalderij gegaan, we kregen 20 pellets met zakken gemalen stro retour.” Die zijn opgeslagen in de graanschuur van de Oldambster boerderij.

 • De hele stal is voorzien van zelfsluitende voerhekken. Bij het melkvee en de droge koeien is het een veiligheidsvariant.

 • Van Dijk houdt de roosters schoon met mestschuiven.

 • Opvallend is dat aan het eind van de stal een grotere mestopening is gemaakt door een roosterbalk weg te nemen. De kelderwand loopt er ook schuin. Hierdoor kan de mest die de mestschuif brengt, zich niet ophopen. Er is ook een flinke beveiliging aangebracht, zodat de koeien zich niet aan de opening kunnen bezeren.

 • In de stal zitten zes grote drinkbakken (vier bij de 130 melkkoeien, twee bij de droge koeien) en vier zelfdrinkers bij het jongvee. De grote drinkbakken zijn voorzien van draaistoppen, zodat reiniging een fluitje van een cent is.

 • Ook opvallend is dat de deuren aan de binnenkant voorzien zijn van traanplaat. Dat is veel duurzamer dan werken met schotten.

 • Aan de onderzijde is de traanplaat bijgebogen, zodat urine niet naar buiten kan lopen.

 • Snel melken door één man is het parool. Daarom heeft Van Dijk een aparte wachtruimte gebouwd aan de zijkant van de stal. Deze is 63 meter lang en 3,50 meter breed en voorzien van een elektrisch opdrijfhek. Aan de linkerzijde is de afscheiding gemaakt met geplastificeerde staalkabels. De kabels moeten voorkomen dat koeien die in de wachtruimte staan met de kop bekneld raken.

 • De stal staat vrij in het Groningse vlakke land. Daarom is de inlaatopening minder groot dan wat je normaliter ziet. Er is eerst vanaf peil circa 1,50 meter dicht betonpaneel geplaatst. Van Dijk: ,,De stal heeft veel inhoud per dier, dat zal ook met deze inlaatopening prima gaan.”
  Hij koos niet voor groen, maar voor wit windbreekgaas. ,,Groen heeft weinig lichtdoorlaat.” Er is keurig gaas aan de binnenkant aangebracht om vogels en ongedierte te weren.

 • De Van Dijks kozen voor hoogfrequente tl-lampen in stal en melkstal. Door spiegels in het armatuur gaat nagenoeg alle licht naar beneden. ,,De elektrakosten zijn €3.500 per jaar lager dan bij natriumlampen. Ook bij vervanging van een lamp zijn de kosten lager”, aldus de melkveehouders.

 • De DeLaval-draaimelkstal telt 24 standen. Dat is een maat waarbij één man het werk makkelijk aankan. Het melken van 90 koeien zal ongeveer een uur in beslag nemen.

 • De vloer is nu nog kale traanplaat, er komt nog een rubbervloer overheen van 1,5 centimeter dikte. Het wordt geen gietrubber, maar prefab platen die als puzzelstukjes in elkaar vallen. ,,We wilden geen betonvloer”, legt Bertjan uit. ,,Die heeft te veel massa. Dat vraagt een zwaardere constructie en geeft hogere onderhoudskosten. Daarnaast scheurt beton. We gingen eerst nog voor kale traanplaat, maar die heeft als nadeel dat die veel kabaal maakt door de beweging van de dieren. Daarnaast wordt kale traanplaat na enige tijd glad, met kans op uitglijden. Rubber is makkelijk te reinigen, gietrubber werd afgeraden vanwege de verwachte levensduur.”

 • Het bedrijf werkt met bronwater. De unit is geplaatst in een loze ruimte naast de draaimelkstal. Daar hangen ook alle stoppenkasten.
  De grondwaterunit pompt water op, zuivert het en pompt het naar een 9 kuubs betonnen kelder naast de stal. Van daaruit gaat het water via een rondpompsysteem de stallen in.

  Het spoelwater van de melkstal wordt opgeslagen in een aparte put. Van daaruit pompt een dompelpomp het in het gemeentelijke drukriool.

 • Het dak steekt ongeveer 1,30 verder uit dan de gevel. Dit moet voorkomen dat regenwater de stal inwaait. Het regenwater gaat via goten naar een sloot.

  Het windbreekgaas wordt nu nog met de hand bediend. Er is wel een computersturing op aangebracht, maar die mag wegens Arbo-wetgeving niet in werking zijn. Het risico bestaat dat het gordijn zakt of stijgt terwijl iemand ermee bezig is.

  Let ook op de roestvrijstalen windvangers. Die verminderen de windinvloed in de stal.

 • Het jongvee tot zes maanden leeftijd is ondergebracht in de graanschuur. Er zijn 11 eenlingboxen en twee rijen met elk drie groepshokken op stro. Het beton loopt flink op afschot naar een putje per rij hokken. Via een rioleringssysteem loopt de dunne mest naar een gierkelder.

 • Direct naast de kalveren is het stro (in 20 kilobaaltjes) opgeslagen, dat Van Dijk in de hokken gebruikt.

 • Er zijn vier sleufsilo’s en een mestplaat gerealiseerd direct achter de stal. Via de betonnen trapjes is makkelijk op de kuilen te komen, maar de trapjes hebben vooral als doel zand op te sluiten.  Zaterdag 25 september is er open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  De HF TL efficienter als een natrium lamp. Wat een onzin! Wijsman hier actief geweest?

 • no-profile-image

  wim

  petje af voor zo weinig geld zo.n mooie stal echt een mooie stal heel veel geluk ermee grt wimmm

 • no-profile-image

  wim

  ja ik weer sorry dus alleen had je een bruis meer bij moeten maken bij die deur nu staan de koeien nog tegen de deur aan je weet hoe ze zijn ooit grt wimmm

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik kom bij veel stallen waar de boxen op 1,20 of breder staan. Hier liggen de koeien kaarsrecht in de boxen. Een koe kan namelijk niet recht naar beneden gaan liggen maar valt een beetje naar links of rechts. Daarvoor is dus die breedte nodig.
  Verder super goede stal, vraag me alleen af of je het red met de prijs van 850.000?? Succes ermee!

 • no-profile-image

  Frenk Schoenmaker

  Weer een uitgekochte boer. Bijna alle reportages van Boerderij.nl over nieuwe stallen zijn van uitgekochte boeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.