Rundveehouderij

Foto & video 15 reacties

De ballen eraf

Een journalist uit de stad is erbij als een stier met een gebroken poot op het erf wordt geslacht. Een heftige, maar ook humoristische reportage uit Noorwegen.

Foto

 • Een journalist uit de stad heeft een vriendin die boerin is. Hij is erbij als een stier met een gebroken poot op het erf geslacht wordt. Vijf à zes uur nadat de beenbreuk geconstateerd is, arriveert de noodslachter.  Foto’s en tekst: Fredrik Norum, vertaling: Vera Wijnveen

 • Toen ik in de stal kwam, lag de stier er op deze manier bij.

 • Even later komt de stier overeind. Zijn linkerachterpoot is gebroken. Dat is duidelijk te zien. Hij probeert te staan, wat erop kan duiden dat hij minder pijn heeft. De stier geeft geen kik.

 • Ik voel als het ware de pijn, wanneer ik me bedenk hoelang de stier al met deze poot rondloopt.

 • Achter mij staat deze dame. Ze probeert mijn broek op te eten. Ieder zijn smaak!

 • Spanning in de stal. Om een betere controle te hebben over de stier wanneer het pistool gebruikt gaat worden, krijgt het dier een halster om. Je moet voorzichtig zijn als een stier zo’n 700 kilo weegt en een gebroken poot heeft. Degene die hem het halster om doet, kent het klappen van de zweep. De stier wordt er niet warm of koud van.

 • De stier wordt verdoofd [Let op: video bevat schokkende beelden] door middel van een kogel in de hersenschors. Hij valt onmiddellijk om en is volledig verdoofd. Vervolgens steekt de slachter een mes in het hart van de stier. Het lijkt alsof de stier brult, maar dat is niet zo. Het zijn de andere dieren in de stal die je hoort. Opvallend is dat de stuiptrekkingen stoppen zodra het bloed begint te stromen. Ik heb me laten uitleggen dat dit komt doordat het bloed dat de spiercellen aan de gang houdt, naar het hart is geraasd en daarna het lichaam uitstroomt.

 • Achter de dode stier zie je de twee stieren die het hok met de dode stier deelden. We nemen aan dat de stier zijn poot tussen de spijlen heeft gestoken en dat één van de andere stieren het heeft gebroken. Stieren stoeien veel met elkaar, de breuk is waarschijnlijk een gevolg daarvan.

 • Omdat de poot was gebroken, is de stier in de stal geëuthanaseerd. Je gooit echter niet een paar ton stier op je nek en kuiert ermee naar de buitendeur. Hier komen hydrauliek, sleeptouwen en spierkracht aan te pas. Kort nadat ik deze foto heb genomen, heb ik de camera aan de kant gelegd. Ik ben het hok ingegaan en heb staan toekijken, zonder iets nuttigs te doen.

 • De binnenplaats achter de stal is te klein om de stier te openen. Hij moet dus vervoerd worden naar een verder gelegen plek.

 • Hier is te zien hoe groot en zwaar een stier is die klaar is voor de slacht.

 • De slachter lokaliseert eerst de slokdarm. Het lijkt alsof hij de weg naar de maag kwijt is voordat hij een draad weet te binden, ergens waar zijn rechterhand is. Dan snijdt hij de slokdarm recht af. Het ziet er niet eens zo heel veel anders uit dan het doorsnijden van de navelstreng bij een baby. Deze handeling gebeurt terwijl de stier nog steeds aan de vork hangt.

 • De slachter heeft een haak aan het achterbeen van de stier bevestigd en deze aan de voorlader gehaakt. Zie hoe zwaar hij is. De kniklader kan de stier nooit hoog genoeg tillen, zelfs de voorlader komt nauwelijks hoog genoeg.

 • Deze foto moest er gewoon bij, hoe bizar het misschien ook is! Tegelijkertijd vind ik het mooi. Dood is een deel van het leven. Ook moeten we niet vergeten waar ons voedsel vandaan komt. Het merendeel van ons voedsel wordt in het slachthuis gedood. Maar het bloed is hetzelfde!

 • Nadat de slokdarm eruit is gesneden, staat het poepgat op de agenda.

 • De slachter snijdt rond het hol, zodat deze loskomt van de rest van het lijf.

 • Nadat het darmstelsel is losgehaald, wordt een plastic zak over de hele handel gelegd.

 • De plastic zak wordt met een strik vastgemaakt.

 • De hele handel wordt met zak en al in het binnenste van de stier achtergelaten.

 • Ondertussen is ook de staart eraf gesneden, uit hygiënisch oogpunt. De slachter wil niet dat mestbacteriën en dergelijke met het vlees in aanraking komen.

 • Dan is de tijd gekomen. De stier wordt van zijn testikels gescheiden.

 • Voor sommige kijkers ziet dit er pijnlijk uit. Maar ze moeten eraf!

 • Het afsnijden van de testikels gebeurt (gelukkig) heel snel.

 • Een paar laarzen ernaast om de grootte te vergelijken.

 • De buik is zover om te worden geopend.

 • Yep, je ziet het goed. De stierenpenis gaat eraan.

 • Vier magen, het darmstelsel en een boel ander raar spul; het moet er nu uit. Het valt allemaal niet mee.

 • Er zijn maar twee foto’s van dit gedeelte. Dat wil echter niet zeggen dat het een eenvoudig klusje is. Het gaat om vier magen en een darmstelsel. De inhoud ervan mag niet in de stier terechtkomen. Het is erg zwaar. We praten over minstens 100 kilo!

 • Achter de stier liggen de ingewanden. Een hele berg.

 • De stier wordt op een trolley gelegd en naar de slachterij vervoerd.

 • Het gaat er om dat de stier in één keer op de juiste plaats komt te liggen, zodat geen mankracht hoeft te worden gebruikt.

 • De trolley wordt aan een lier bevestigd die in het noodslachtbusje zit. Aan het meeste is gedacht, behalve aan het feit dat de rubber bandjes van de velg zijn gelopen.

 • De slachter neemt de stier met inhoud mee naar de slachterij. Hij snijdt de pens kapot, zodat het onverteerde voedsel niet meegaat.

 • De inhoud van de pens is zeer gevarieerd. Het kan vloeibaar zijn, maar ook meer vast van vorm. Zo is vee nou eenmaal!

 • Ook de staart neemt hij mee naar de slachterij. God weet wat ze daarmee zullen doen.

 • Zo ziet het decor er naderhand uit.

 • Sommigen weten altijd overal een slaatje uit te slaan!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Aan 'sensatie'; eigenlijk zou ik de moeite niet moeten nemen, te reageren op dit soort berichten. Maar voor het geval meer sensatiezoekers op het punt staan... de bedoeling/achterliggende gedachte die de maker met de reportage heeft, en die in de blog staan vermeld, zijn; dit soort dingen (noodslacht) krijg je als boer voor de kiezen bij het uitoefenen van je bedrijf én wat komt er allemaal bij kijken, voordat een stukje vlees op het bord v.d. consument ligt.

 • no-profile-image

  henk

  ik vond het wel een mooie reportage.
  Het is niet leuk natuurlijk, maar wat moet dat moet.

 • no-profile-image

  Maessen

  Dit zijn weer van die taferelen die (vanuit de ogen van de consument) slecht zijn voor het imago van de agrarische sector.

 • no-profile-image

  scholier

  Dit filmpje is belachelijk voor de melkveehouderij, dit is toch geen reclame voor de boeren.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Scholier, waarom dat dan? Zoals aangegeven hoort dat bij het boeren leven, wat was dan beter, volgens jou?
  Niemand heeft dit graag, maar je staat voor keuze, al mag dit niet in Denemarken, als het een open wond, mag je wel thuis slachten, maar niet naar slachterij.

 • no-profile-image

  Student

  Inderdaad geen reclame, maar reality. Dat is in!

 • no-profile-image

  michel

  Slecht dat uitgerekend Boerderij z'n reportage plaatst.. Dat heeft niks met moderne landbouw te maken. Het blad had ik al opgezegd, de site gaat dezelfde kant op.

 • no-profile-image

  hero

  sjonge lekker fris zeg je mag de hond dankbaar zijn dat die dat bloed ff wil opruimen.

 • no-profile-image

  wat een show

  Wie verzint het om zulke lange reportages te maken over deze onderwerpen. Elke boer weet best hoe een noodslachting in zijn werk gaat daar ga je als informatief magazine reportages met de titel 'de ballen eraf' over maken denk ik.
  Of zijn we met z'n alle van mening dat we de consument zo moeten gaan voorlichten.
  De kwaliteit van dit vakblad gaat steeds verder achteruit. Zou het niet eens tijd worden dat we weer eens fansoenlijke reportages gaan schrijven over bedrijven die innoveren of er andere werkmethodes op nalaten, in plaats van 35 fotoreportages te plaatsen van veel te luxe stallen die gebouwd worden door voornamelijk uitgekochtte boeren.

 • no-profile-image

  Karin

  Prima reportage over een 'doodnormaal' agrarisch onderwerp. Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal. Het is ook niet anders dan het slachten en villen van een konijn, alleen wat groter er bewerkelijker. De ingewanden en geslachtsorganen moeten er echt direct uit resp. af wil het vlees niet gaan bederven.
  Vegetariërs zullen zich er wel weer aan storen, maar die hebben op deze site ook eigenlijk niets te zoeken vind ik.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Belachelijk dat er zo'n reportage op internet gezet is, elke boer weet wel hoe het gaat en de gewone burgen gruwelt hier van. Dus wat is het nut van zo'n rapportage. Dit doet het imago geen goeds!! Zo bi zo al vreemd dat de stier al zo lang "gelopen"heeft met z'n gebroken poot. Dit was niet van 1 dag dat geloof ik niet.

 • no-profile-image

  Gerrit

  @show utrecht. Helemaal met je verhaal eens en vooral dat laatste. Er staan regelmatig reportages van en over stallen die inderdaad te lux zijn voor de normale boer. Meestal zit er wel een verhaal bij achter. weg voor stadsuitbreiding is een lot uit de loterij......voor sommigen dan....

 • no-profile-image

  fryske boerin

  Jammer dat er mensen zijn die een kijkje over de grens niet waarderen. Ik vond het best interessant, terwijl ik het thuis helaas ook wel meemaak dat er eens wat naar de noodslachting moet.

 • no-profile-image

  Vera

  Aan alle mensen die positief hebben gereageerd: ook namens Fredrik bedankt voor jullie reactie. Hij heeft hem gemaakt om de onwetende, vleesetende consument te laten zien, wat je als boer allemaal mee moet maken. Jullie hebben dat begrepen!
  En aan alle zeurpieten: Het is zoals 'Fryske boerin' schrijft: het is een kijkje over de grens. Er zijn ook landen waar GEEN noodslacht is, en het rund geëutanaseerd en afgevoerd wordt als een nutteloos kadaver.

 • no-profile-image

  Wesley

  Ik vindt het een (mooie) informatieve reportage. Zo word er tenminste nog iets nuttigs gedaan met zo'n prachtige stier. En waarom negatieve reacties? Er word toch echt bij vermeld dat het schokkende beelden kan bevatten. Als je er niet tegen kunt klik het dan gewoon weg, maar verdoe niet uw tijd voor negatieve reacties. Niemand zit daar op te wachten.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.