Rundveehouderij

Foto & video

Dairy Event 2010

Een kantelbare klauwbekapbox, vers graan voeren en stierkeuze op basis van DNA; het is een greep uit de nieuwtjes van het Dairy Event, een toonaangevende Britse landbouwbeurs.

Foto

 • De Royal Show was de belangrijkste grote landbouwtentoonstelling voor de Britse melkveehouder. Deze internationaal vermaarde show is echter wegens gebrek aan belangstelling afgeschaft. De opvolger is het Dairy Event, dat op 7 en 8 september 2010 voor het eerst in de NEC-hallen in Birmingham werd gehouden. Het Dairy Event was een kleinere show, maar is dit jaar voor het eerst opgewaardeerd tot een show met landelijke uitstraling. Het blijkt een beurs met leuke nieuwtjes en menige buitenlander blijkt zijn producten er al aan te prijzen.  Foto’s en tekst: Robert Prins

 • Birmingham ligt in Midden-Engeland en is centraal gelegen voor de belangrijkste melkveegebieden in Devon (het Zuiden), Cheshire (het Westen) en Schotland (het Noorden). De NEC-hallen liggen aan de snelweg en ook met de trein is er rechtstreekse verbinding met de streken waar de melkveehouderij belangrijk is. En zelfs vanaf het vliegveld is het maar negen minuten naar het Dairy Event, dus ook internationale bezoekers kunnen eenvoudig de beurs bereiken en zelfs ’s avonds weer thuis zijn.

 • Om het belang van de landbouw aan te geven is dit jaar prinses Anne, de zus van prins Charles, aanwezig tijdens de beurs. Over belangstelling van pers en hoogwaardigheidsbekleders is dan ook niet te klagen.

 • Op de beurs is niet alleen aandacht voor de melkveehouderij, ook verbreding komt aan bod. Aan wind is er geen gebrek in Engeland, dus windmolens en windenergie worden in verschillende vormen en maten aangeboden. Maar ook in Engeland maken burgers en overheid het agrarisch ondernemers zeer lastig om te profiteren van een of enkele windmolens op hun land.

 • Er worden forums gehouden, die opvallend goed worden bezocht. Tussen de handelswaar is ruimte om onderwerpen als voeding, diergezondheid en vruchtbaarheid te bespreken.

 • Maar er zijn ook praktische zaken. Vier keer per dag gaat een klauwbekapper aan de slag en bespreekt wat hij zoals in de praktijk tegenkomt. Enkele tientallen bezoekers per keer staan 30 minuten naar hem te kijken en te luisteren. Klauwgezondheid is ook in Groot-Brittannië van groot belang, omdat het kostenpost nummer 2 is van de directe diergebonden kosten.

 • Als klauwbekapper maak je natuurlijk veel indruk als je het erf op komt rijden met deze robuuste klauwverzorgingsbox. De koeien worden in de box 90 graden gedraaid zodat zij plat komen te liggen waardoor de pedicure op werkhoogte uitgevoerd kan worden. De stoere aanhanger trekt veel bekijks.

 • Fodder Solutions is een nieuw voersysteem dat in Australië is ontwikkeld. Granen, vooral gerst, worden in kweekbakken gezaaid, geconditioneerd gevoed en gesprinkeld.

 • Na zes dagen kan het product worden geoogst. Het levert dan 18 kilo wortel en de groene spruit per kweekbak op. Het kan als geheel worden gevoerd aan rundvee en paarden. Volgens de verkoper is het altijd verse product zeer rijk aan energie en voedingsstoffen. Ook zou het qua prijs concurrerend zijn met gewone rantsoenen, maar met concrete cijfers komt de leverancier niet over de brug. Op internetfora wordt gesproken over een prijs van 6 pence (7 cent) per kilo voor dit hoogwaardige en eiwitrijke product.

 • Toevoegmiddelen worden in Groot-Brittannië veel meer gebruikt dan in Nederland. Niet alleen bacteriën, ook enzymen worden aangeprezen om de conservering van gras- en maissilage te verbeteren. De gewenste drogestofgehalten tijdens het inkuilproces liggen bij Britse veehouders tussen de 25 en 32 procent.

 • In Groot-Brittannië is de melkmarkt geregeld door ‘losse’ contracten van melkveehouders met supermarkten of melkfabrieken. De retailsector is daarom ook op het Dairy Event aanwezig. Ook het Deense Arla, dat in Groot-Brittannië een commerciële dochter heeft, is er met een stand. Op Arla UK is de laatste dagen veel kritiek omdat ze de komende acht jaar een halve pence (0,6 cent) per liter van hun melkleveranciers willen voor investeringen in een nieuwe fabriek.

 • De machines staan buiten opgesteld en met demonstraties wordt gepromoot wat ze allemaal kunnen.

 • Zelfs vanaf een stelling kan de werking van de voermengwagen van boven worden bekeken.

 • Het zelf testen en proberen van de verkoopwaar is natuurlijk belangrijk op een beurs. Een deugdelijke constructie en gebruiksgemak zijn vereisten waaraan het product moet voldoen. Gelukkig voor bezoekers en standhouders blijft het, op één bui na, mooi weer. Hierdoor krijgt iedereen voldoende tijd om zich te informeren en aankopen en verkopen te doen.

 • Naast machines is er ook levende have op het Dairy Event. Niet alleen Holsteins, ook kleinere rassen. De dieren worden gepoetst en drooggeblazen om er zo mooi mogelijk voor te staan. Deze Schotse Hooglander verzet geen stap tijdens het föhnen.

 • Het witte laken van de Belted Galloway en Red Poll zijn rassen die niet alleen hobbymatig worden gehouden. Het vlees van beide rassen staat bekend om de goede marmering en wordt door menig restaurant als speciaalproduct verkocht.

 • Voor de melkveehouder is het zusje van de Fries-Hollandse koe belangrijk. De British Friesian is bezig met een enorme opkomst in de melkveesector. Het ras wordt gebruikt voor de crossbreeding. Lage kostenbedrijven met een zeer hoog grasaandeel in het rantsoen melken liever een British Friesian dan een Holsteiner.

 • De tegenstrijdigheid in ontwikkeling van de veehouderij lijkt opmerkelijk: the Murray Grey Beef Society bestaat uit hobbyisten die een oud ras in stand willen houden...

 • … en multinational Merial is met zijn dochter Igenity hoofdsponsor van de keuring. Zij probeert door DNA-informatie te voorspellen welke eigenschappen worden geproduceerd.

 • Niet alleen bij melk en melkproducten, ook bij vleesproductie hoopt Igenity via ‘genomics’, de precieze plaatsbepaling van genen, in de toekomst een bijdrage te leveren aan de fokkerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.