Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Biologisch boeren in het kwadraat

Jan van Dorp bouwde op zijn biologische melkveebedrijf aan de rand van Alphen a/d Rijn een nieuwe gecombineerde pot- en ligboxenstal. De stal beschikt over flexibele glasfiberboxen en halogeenverlichting.

Foto

 • Jan van Dorp (54) houdt in Alphen aan de Rijn 125 koeien en 100 stuks jongvee op 74 ha weiland. Daarnaast heeft hij 26 ha akkerbouw. Hij bouwde een nieuwe stal voor 200 koeien. Die bestaat uit twee delen.

  Foto's: Fred Steenman, tekst: Dick van Doorn

 • De verse koeien (0-100 dagen) komen in het potstalgedeelte, dat wordt ingestrooid met een strooirobot. “Ik heb gekozen voor een potstal omdat het comfortabeler voor de koeien is en de stromest is zeer geschikt voor mijn akkerbouwbedrijf.”

 • Het potstalgedeelte kan in zes minuten ingestrooid worden met de BT 3600 van Van den Brink Techniek in Harskamp. De strooirobot hangt in een U-baan boven de potstal. In de machine kunnen balen van 1,40 × 1,40 × 3,60 meter. Doordat de robot dun kan strooien, kan Van Dorp 30 procent besparen op de hoeveelheid die hij strooit. In de machine stopt hij het tarwestro dat hij zelf teelt.

 • De melkkoeien (100-300 dagen) komen in het ligboxengedeelte met glasfiberboxen. Door de glasfiberboxen kunnen ze zich niet bezeren aangezien het materiaal flexibel is. Tevens is dit materiaal dunner dan gangbare materialen, wat 5 centimeter per box scheelt. “Dit is echt de nieuwste ontwikkeling”, zegt Jan van Dorp. In de boxen liggen rubber matten.

 • Onder de ligboxenstal zitten geen mestkelders. Een mestschuif werkt de mest in een mestputje onder de melkrobots. Een kleine mestput scheelt een hoop geld, vindt Van Dorp. De mest voert hij meteen af naar twee silo's waar ook de mest inkomt van twee pluimveehouders uit Flevoland.

 • Vervolgens wordt de mest via een mix- en pompsysteem naar de 60 kuubs voorraadbak van Trioliet gestuurd. Daar wordt het samen met andere reststromen als mais, AGF en bietenpunten vergist in de 1.800 kuubs vergister en vervolgens in de 5.400 kuubs navergister. Het digestaat uit de navergister is te vergelijken met kunstmest volgens de melkveehouder.

  Een deel van het digestaat wordt gebruikt om de 26 hectare akkerbouwgrond en de 74 hectare weidegrond van het biologische bedrijf mee te bemesten.

 • In het midden van de reusachtige stal staan twee luxe melkrobots van DeLaval. “Ik heb voor DeLaval gekozen omdat de robot een goed voorbehandelingssysteem heeft. Bovendien zit het servicepunt van de robotleverancier hier maar 3 kilometer vandaan.” Van Dorp heeft een optie voor een derde robot.

 • De melk wordt direct gekoeld en afgevoerd naar een staande DeLaval-melktank van 20.000 liter.

 • Van Dorp hoopt dat de Herd Navigator van DeLaval, waarmee hij de hele bedrijfsvoering tot in detail kan volgen, snel uit de testfase komt zodat hij het systeem kan gebruiken. De hele stal en alle automatisering is hier al op aangepast. “Van tochtigheidswaarnemingen en hormomenmetingen tot celgetal, alles is met dit systeem te volgen.”

 • Op de 26 hectare akkerbouwgrond teelt Van Dorp tarwe en rode grasklaver, alleen voor eigen gebruik.

 • Het bedrijf van Van Dorp is nu nog een eenmanszaak. Van Dorp gaat die eind dit jaar onderbrengen in een bv. “Wellicht dat mijn zoons het bedrijf in de toekomst willen overnemen. Ze zitten nu op de has in Dronten, maar zeker weten doen ze het nu nog niet.”

  Op 17 september is er open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  lol

  mag ik vragen waar die glasfiberboxen vandaan komen? Een website zou genoeg zijn, dankuwel!

Of registreer je om te kunnen reageren.