Rundveehouderij

Foto & video 10446 x bekeken 21 reacties

Zelfbedachte megastal voor 500 koeien

Bert-Jan en Manon Kloosterman hebben in Hellendoorn (Ov.) een nieuwe melkstal gebouwd met 500 ligplaatsen. Een unieke stal die nergens in Nederland te vinden is.

Foto

 • Manon (36) en Bert-Jan (38) Kloosterman zaten met hun oude bedrijf in een natuurgebied. Na overleg met de betrokken overheden zijn zij erin geslaagd het bedrijf te verplaatsen. Zes jaar hebben de onderhandelingen geduurd. Naast een verplaatsingssubsidie van €400.000 en €200.000 subsidie voor integrale duurzame stallen deed Kloosterman mee met een rood-voor-roodregeling. Op de oude locatie mag hij hierdoor vijf nieuwe huizen laten bouwen. De verkoop van de bouwpercelen is begonnen.


  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Martijn ter Horst

 • Een melkrobot is bij Kloosterman niet te vinden, wel een 40-stands carrousel van het Amerikaanse merk Beco. De stal is zo ingericht dat één persoon het werk kan doen. Bert-Jan: „Een robot is relatief duur melken en dan nog heb ik met de omvang van dit bedrijf vreemde arbeid nodig. Dan kies ik liever voor een carrousel. Het is een simpel systeem dat goed te managen is.”

 • Aan de buitenkant ziet het gebouw er al ongewoon uit. Het rode dak is niet alledaags. De eikenhouten gevels en de houten gebinten evenmin. Het is een bewuste keuze van Kloosterman. Hij wilde een stal bouwen die mooi oogt en functioneel is. De stal heeft de vorm van een ‘H’ met nog een uitbouw met daarin een kantine, wc, douche en machinekamer.

 • Achter de carrousel is de wachtruimte voor de koeien. In de eerste ‘vleugel’ komen de drachtige en de net afgekalfde koeien. In deze ruimte is er plaats voor 150 dieren. In de tweede vleugel is er huisvesting voor 350 koeien.

 • De stal is gebouwd met houten spanten. Kloosterman vindt dit mooier dan ijzer.

 • Met man en macht wordt er nog gewerkt aan de stal. Links en rechts naast de carrousel zitten grote deuren. In de zomer zet Kloosterman deze open, zodat er frisse lucht in de melkstal kan komen.

 • De 40-stands carrousel is van het Amerikaanse merk Beco. Kloosterman is niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze van de machines en het materieel. Hij heeft zo’n 20 bedrijven bezocht in Duitsland, Denemarken, Amerika en Canada. Het materiaal kocht hij zelf van stallenbouwers in Canada en Amerika. „Dat scheelt de helft in prijs en dan is het ook nog geplaatst”, vertelt Kloosterman over het hekwerk in de stal.

 • De stal is immens groot. Kloosterman koos voor deze bijzondere vorm van de stal, omdat hij één lange stal met 500 ligplaatsen niet mooi vindt.

 • Water op het voerpad. Foutje van de aannemer? Nee. Om geld te besparen zit er op de stal geen nok.

 • In de boxen zijn oude autobanden in beton gemetseld. Daarbovenop komt nog zand. De banden moeten voorkomen dat de koeien straks het zand uit de boxen krabt.

 • Grote ventilatoren moeten tijdens de warme zomermaanden voor verkoeling zorgen.

 • Omdat er zand in de boxen komt, is de vloer dicht. Een mestschuif zorgt dat het pad begaanbaar blijft voor de koeien. Op het bedrijf heeft Kloosterman een mestscheider. Deze scheidt de mest in een dunne en een dikke fractie. Kloosterman heeft zelf onvoldoende grond om de mest te plaatsen. Door de mest te scheiden verwacht hij deze voordeliger te kunnen afzetten.

 • Rondom de stal ligt asfalt. Kloosterman koos niet voor de goedkoopste bouwmaterialen. Per ligplaats komen de kosten van deze stal op €5.000. In deze prijs is alles inbegrepen, dus ook de aanleg van de infrastructuur en de vergunningaanvraag.

 • Veel wanden van de stal bestaan uit het ventilatiesysteem Lumitherm. Dit zijn opblaasbare slurven die in opgeblazen toestand een gesloten wand vormen.

 • Buiten naast de machinekamer staat de melktank met een inhoud van 35.000 liter. Kloosterman levert de melk aan DOC in Hoogeveen.

 • Terug naar de stal. De koeien worden gevoerd volgens het Kempen-systeem van Hendrix UTD. Naast krachtvoer krijgen de koeien hooi. Kloosterman heeft 51 hectare cultuurgrond. Daarnaast nog 45 hectare natuurgrond. Daar haalt hij het hooi vanaf.

 • Boven de machinekamer, douche, wc en kantine is een vergaderruimte. Deze gaat Kloosterman verhuren. Vanuit de ruimte is er goed zicht op de stal.

 • Bert-Jan Kloosterman controleert nog een keer zijn nieuwe carrousel. Na de open dagen worden zijn koeien van de oude locatie naar deze nieuwe imposante stal gebracht. Hij begint met 350 koeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kleine

  een MELKstal met 500 ligplaatsen is inderdaad zeer uniek!

 • no-profile-image

  grondgebonden

  dit gaat in de richting van de varkenshouderij !
  willen we dat ?

 • no-profile-image

  boertje

  In de richting? Dit is intensieve veehouderij ten top, koeien aan het krachtvoer in een fabriekshal. Afschuwelijk! Dit moeten we als boeren ook niet willen. Ik kan me voorstellen dat dit veel weerstand oproept bij de burgers. Zonde van deze mooie sektor.

 • no-profile-image

  nogmaals boertje

  De beste man had op die 51 ha een pracht bedrijf kunnen hebben met 100 koeien. Ruwvoer voldoende, geen stront te veel en een goed leven en inkomen. Waarom zo groot? Als je het met een ton of 7 a 8 melk niet meer kan verdienen, ga dan lekker wat anders doen!

 • no-profile-image

  gerard

  Zo groot hoeft van mij ook niet maar vind het wel een mooie stal.

 • no-profile-image

  Freek

  Beetje negatief allemaal, man heeft een visie dat moeten ze juist stimuleren zulke ondernemers. Mooie stal de 1 is tevreden met een 70 koeien de ander wil er 500 voor iedereen een keuze maar om nou te gaan zeggen moeten we dit willen, nee dat hoeft maar hij wil dit wel dus laat hem zijn gang gaan !!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Mooie stal, goed doordacht, had alleen niet dat kempensysteem gewilt.
  Veel succes.

 • no-profile-image

  Johan

  Mooie stal, nergens op bezuinigd lees ik alleen vindt ik het jammer dat er dan geen nok op de stal zit wordt naar mijn idee een kledder boel op het voerpad, maar verder mijn complimenten en succes.

 • no-profile-image

  manusje van alles

  Lees ik het goed? Wil hij al het werk in de stal alleen gaan doen????
  Dan wens ik 'm veel succes!!!

 • no-profile-image

  jaco

  er is nog een bedrijf in markknessen
  heten steegro heeft ook stal voor 500 koeien dat is een oude buurman van mij
  en heeft hier ook een impressie gestaan

 • no-profile-image

  Sjaak

  Prachtige stal, mis alleen een nok, mischien iets voor de toekomst? En in de reportage mis ik eigelijk nog een luchtfoto... beetje jammer van de negatieve reacties hier. Mischien jalouzie?

 • no-profile-image

  richard slump

  ik vindt dat ze hier een prachtige stal hebben gebouwd, ik hou wel van de amerikaanse bouwstijl, er zijn wel heel veel hekken aanwezig in de stal waardoor het denk ik wel een beetje onoverzichtelijk wordt. en jammer dat er geen nok aanwezig is. ik ben wel van plan om aanstaande vrijdag te gaan kijken

 • no-profile-image

  erik kamphuis

  veel succes met je gigantisch mooi bedryf, doe ze allemaal de groeten .

 • no-profile-image

  DDI

  Schitterd mooi bedrijf. Wel een beetje onzinnige reacties hierzo van die "Boertje klein maar fijn". Deze slimbo denkt dat er vanuit het niets op eens een bedrijf van 500 koeien staat. Dat zijn gewoon 3 bedrijven samen gevoegd. In totaal veranderd er dus niet zoveel. Wij hebben het tegenovergestelde gedaan bij ons bedrijf, m'n broer en ik hadden samen 250 koeien, en nu ieder 125. Ik kan "boertje klein maar fijn" wel vertellen dat met z'n 2-en 250 koeien makkelijker en efficienter is dan ieder die 125. Naar de toekomst toe wilden we ieder onze eigen gang gaan, vandaar de splitsing.
  Ik denk dat "boertje" gewoon een beetje jaloers is dat ie zelf niet zo ondernemend is als die mts. Kloosterman.....

 • no-profile-image

  michel

  prachtige stal als het met het kempen systeem bevalt intensief maar ik zie het niet als een probleem. mensen succes doar

 • no-profile-image

  John Kloosterman

  zet hem op neef! heppie toch maar weer mooi voor mekaar gekregen.

 • no-profile-image

  boertje

  DDI Flevoland behoort nog tot de categorie die ondernemerschap afmeet aan de grootte van een bedrijf. Slaap lekker verder. Overigens mijn reactie heeft niks met jalouzie te maken, want ik zou niet graag in Kloosterman zijn schoenen staan. Al ging hij 5.000 koeien het is mij om het even. Maar als we met zijn allen in de melkveehouderij de kant van de varkens en kippen opgaan zijn we goed fout bezig. Doe dat in het buitenland, daar is plek zat, maar niet in Nederland. Jammer van de sector!

 • no-profile-image

  klaas

  Gefeliciteerd erg mooi,
  Dat willen ze in Fryslàn ek wol ha sa,..
  Bert Jan en fam.. we komen eens kijken..

  Oant sjen de Klaaas

 • no-profile-image

  Piet

  Dit is in ieder geval een boer met een eigen mening. Toch vraag ik mij af of er niet te extreem gekozen is in veel gevallen. Verder gefeliciteerd met het binnenhalen van de subsidies. Dit betekend overigens wel dat je meerkosten met je duurzame stal bijna 20% bedragen. Dat is wel veel... Is er verder sprake van groenfinanciering?

 • no-profile-image

  Qosay Shamkhi

  ik zoek melken machinens compleet. hoe kost en ik heb u telfoonnummer nodig dan kan ik met u bellen. groetjes Q.Shamkhi

 • dayo

  nu te koop!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.