Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Tropische ligboxenstallen in Brazilië

Open stallen waar het koeler is dan buiten, voorzien voorzien van dichte vloeren die worden gespoeld. Harry van der Vliet schetst de moderne Braziliaanse melkveebedrijven.

Foto

 • Een groot deel van de Braziliaanse melkveehouderij vindt plaats op kleinschalige gezinsbedrijven. Maar het land biedt ook kansen aan grootschalige bedrijven. De productiekosten op deze bedrijven lopen heel erg uiteen, maar een voordeel is dat sojaschroot, katoenpitten, mais en sinaasappelschroot goedkoop te krijgen zijn. Ook personeel is er volop en goedkoop voor handen. Zij moeten echter wel op de bedrijven opgeleid worden, want hun kennisniveau is laag. Hier twee tropische ligboxenstallen, met 312 ligplaatsen elk, op een modern melkbedrijf in de Braziliaanse plaats Descalvado.  Foto’s: William Xavier, tekst: Harry van der Vliet, Landbouwkundig adviseur bij Bethel Agro Agropecuária Ltda en Jacco Keuper

 • Ook de bouwkosten zijn laag. Inclusief voerhekken komen dergelijke open stallen uit op ongeveer €1.000 per ligplaats. Dat is wel exclusief de melkstal met bijbehorende installaties, het tanklokaal en een ruimte voor het behandelen en insemineren van koeien. De open nok en de steile constructie van het dak zorgen voor een goede ventilatie in de stallen. In de stal kan het tot ruim 8 graden koeler zijn dan buiten.

 • De open nok ligt boven het hart van de voergang, want in Brazilië kan het flink regenen. Zo wordt het voer niet nat. Water is een schaars goed, dus kan regenwater worden opgevangen en naar een reservoir worden gepompt.

 • De koeien kunnen in groepen worden gezet. Hier is gekozen voor een voerbuis, omdat dit een stuk goedkoper is dan zelfsluitende voerhekken. Deze kunnen in de toekomst wel eenvoudig worden gemonteerd.

 • De boxen zijn gevoerd met matten en daarop ligt strooisel van zaagsel. Zand wordt ook veel gebruikt, maar moet dan weer gescheiden worden van de mest.

 • Tussen de stallen is een open ruimte, een zogenoemd solarium, waar de koeien in de koele uren van de dag kunnen lopen. Het is een goede plek voor het observeren van tochtige koeien.

 • In een Australisch waterreservoir wordt spoelwater opgeslagen. Hiermee worden de stalvloeren schoongespoeld. Brazilianen gebruiken in het algemeen geen roosters vanwege de ammoniakemissie, die met de hoge temperaturen erg groot is.

 • Regenwater van de daken wordt opgevangen en naar het reservoir gepompt. Door het niveauverschil komt er flink druk te staan op het water.

 • Spoelwater moet voldoende snelheid hebben om de mest mee te nemen. Daarom wordt met grote buisdiameters gewerkt.

 • Het met mest vervuilde spoelwater wordt opgevangen in deze goten en drijft naar de mestsilo’s. Het wordt verspreid over de mais- en graspercelen. De meest voorkomende soort is Tifton 85 Bermudagrass.

 • De mest wordt gescheiden. Het vaste gedeelte wordt over de velden uitgereden, terwijl de gier met een irrigatie systeem wordt verspreid.

 • De melkstal op het bedrijf is een 2x8 zij-aan-zij van GEA Westfalia. Deze heeft voldoende capaciteit om toekomstige uitbreiding aan te kunnen. Ook hier is de dakconstructie bewust hoog, om een lagere binnentemperatuur te bereiken.

 • De GEA Westfalia-melkstal heeft automatische afname en is gekoppeld aan een managementprogramma dat volledige controle van het hele proces mogelijk maakt. Over het hele bedrijf worden nog camera’s geïnstalleerd, zodat de managers vanuit het kantoor de verrichtingen van het personeel kunnen volgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  test

  test

 • no-profile-image

  Jeroen de Best

  Heel interessant, een erg hoog gebauw en lekker vris. Ik kan allen niet begrijpen hoe je er zoveel plaatzen per gebauw zijn (312 koeien), ze lijken er niet groot genoeg voor! hoe groot is elk gebauw, en groot zijn de beden?

Of registreer je om te kunnen reageren.