Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe Duitse ligboxen

Degelijk en comfortabel; Jan Houtackers koos bij de uitbreiding van zijn stal bewust voor Duitse boxinrichting. De boxen zijn opvallend gevormd.

Foto

 • In het Limburgse Dieteren runt Jan Houtackers (54) met echtgenote Marian en hun vier kinderen (Jos, Thijs, Mark en Evelien) en een vaste medewerker een melkveebedrijf met diverse verbredingsactiviteiten. Het bouwplan van de circa 50 hectare cultuurgrond omvat maïs, granen en gras. De 85 melkkoeien produceren gemiddeld 8.400 kilo melk met 4,18 procent vet en 3,58 procent eiwit. In een vof met zijn zonen Thijs en Mark voert Jan Houtackers ook loonwerk uit. Daarnaast is hij regionaal dealer van Berg-skelters en bestiert hij een kleinschalige machinehandel.  Foto’s en tekst: Guus Queisen

 • Een jaar geleden breidde maatschap Houtackers de ligboxenstal uit met 30 ligplaatsen. De keuze voor de ligboxen viel op de Duitse 120 centimeter brede en 185 centimeter lange Doro-box in combinatie met de eveneens Duitse Zimsoft-matras. „Ik had deze gezien bij een melkveehouder in Duitsland. Ik was direct onder de indruk van dit systeem. De koeien liggen bijna allemaal perfect in hun box. Voor mij aanleiding de staluitbreiding ook van dit type box en matras te voorzien. Bij deze box ga je niet voor een lagere prijs, maar kies je voor degelijkheid en koecomfort”, aldus Jan Houtackers.

 • De opvallende vormgeving van de boxen zorgt ervoor dat de koeien recht en allemaal op één lijn in de boxen liggen en daardoor schoner blijven. De eerste ervaringen met en reacties op de stalinrichting en de samenwerking met fabrikant Zimmermann zijn zo positief, dat Houtackers besloten heeft de Doro-box en Zimsoft ook voor Nederlandse en Belgische veehouders te importeren.

 • Door de beweegbare geveerde nekketting en het ontbreken van een schoftboom en kopboombuis heeft de koe volledige bewegingsvrijheid bij het opstaan en liggen gaan.

 • De Doro-box is volledig gebogen uit een twee duims buis en wordt gemonteerd in een zware dubbele montagevoet.

 • Vier ankerbouten verankeren de montagevoet waarin de ligboxafscheiding wordt gemonteerd door middel van een klemplaat.

 • De gebogen schoftbuis zorgt voor een uitermate stabiele constructie en maakt het mogelijk om gebruik te maken van een geveerde nekketting.

 • De nekketting positioneert de koeien dusdanig dat ze niet voor in de box liggen. Een knieboom is overbodig. De nekketting wordt afgesteld op de kleinere koeien uit het koppel.

 • Met een spanner aan het uiteinde kan de geveerde nekketting worden ingesteld.

 • De Zimsoft-matras is opgebouwd uit een slijtvaste polyethyleen topmat met daaronder vijf centimeter dikke schuimplaten van hoogwaardige latex. De weefselstructuur van de bovenmat zorgt dat deze makkelijk is schoon te houden, het instrooimateriaal goed blijft liggen en dat de koeien voldoende grip hebben.

 • De koeien van Houtackers liggen op de door de Duitse testinstantie DLG als ruim voldoende beoordeelde Zimsoft-matras. De mat is volkomen vloeistofdicht en voldoet aan de Maatlat duurzame veehouderij. De zachtheid en de isolerende werking van de matras zorgen ervoor dat de koeien langer blijven liggen; meer lig-uren resulteert mede in een hogere melkproductie.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Rollie

  Dat is mooi gedaon....

Of registreer je om te kunnen reageren.