Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Looplijnen bepalen inrichting stal

Maatschap Koster verplaatste haar bedrijf naar Zevenaar en bouwde een nieuwe stal. De stal is zo ingericht dat de veestapel van kalf tot melkkoe een ronde door de stal maakt.

Foto

 • Marchel Koster (39), hier op de foto met echtgenote Angelique (34) en dochter Stacey, melkt in maatschap met zijn vader Gerard 150 melkkoeien. De gemiddelde productie ligt rond de 9.000 liter met 4,80 procent vet en 3,65 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 52 hectare grasland.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Afgelopen najaar is het bedrijf van Wehl naar Zevenaar verplaatst en bouwde de maatschap een nieuwe stal. De cascobouwkosten, dus exclusief melkrobots, hekwerk en boxinrichting en inclusief de inpandige werktuigberging lagen op €1,5 miljoen.

 • De stal is ingericht op zo ideaal mogelijke looplijnen. In tegenstelling tot veel nieuwe stallen met 0+6+0-opstelling koos Marchel Koster voor een 1+4+1, waarbij het jongvee en de droge koeien in de buitenste rijen staan. De veestapel maakt van kalf tot kalfvaars door middel van een doorschuifsysteem een ronde door de stal.

 • Met behulp van wanden is de stal in drie segmenten ingedeeld. In het voorste segment liggen de afkalfstal, een werkplaats en de kalverafdeling. Het grootste middensegment is de ligboxenstal. Achterin is een werktuigenberging.

 • Droge koeien komen zo’n drie weken voor afkalven in de kraamstal. Ze staan in een potstal met achter het voerhek roosters. De koeien blijven na afkalven in de pot totdat ze vol vertrouwen over het rooster lopen. Voor koeien die langer moeten blijven, is er een mobiel melkapparaat. De koeien beschikken over een eigen krachtvoerstation.

 • Tegenover de afkalfstal staan twee rijen verrijdbare eenlingboxen. Hier worden de kalveren de eerste dagen opgevangen.

 • Rechtsvoor in de stal zijn twee grote stohokken met een drinkautomaat voor kalveren. De voorgevel van de stal is afgelopen voorjaar alsnog geïsoleerd. Koster merkte dat het in de wintermaanden te koud was voor de kalveren.

 • Zodra de kalveren groot genoeg zijn, steken ze over van het strohok naar de ligboxenstal. Met het omzetten van een paar hekken is het een klus die een man alleen kan doen. De deuropening is nu nog open, maar kan voorzien worden van een roldeur of kunststof flappen om de scheiding dicht te maken.

 • Dwars door de stal loopt een doorsteek om vee over te jagen. Aan weerszijden staan drie groepen melkkoeien met de robots.

 • Jongvee schuift aan de rechterkant van de stal op totdat de dieren geïnsemineerd zijn en dwars de stal oversteken naar de droge koeien. Koster kan de dieren in zijn eentje verjagen.

 • Ter hoogte van de doorsteken is de coating van de voergoot onderbroken. De lichtgrijze coating is te glad voor de koeien. Koster strooide de gewone vloer met wat zand in voor voldoende grip.

 • De drie robots staan separaat in het midden van de stal. Zo kan Koster zijn melkkoeien in drie groepen houden. Een melkeiland wilde hij niet, omdat door onderhoud of een storing aan een van de robots de kans bestaat dat nieuwsgierige koeien de doorstroming bij de andere twee ophouden. Nu draaien de robots zonder problemen door als er een monteur in een van de ruimtes is.

 • Achter elke robot is een separatieruimte met zes ligboxen voor koeien met bijvoorbeeld een hoog celgetal of klauwproblemen. Koeien die hier staan, kunnen via een apart hek de robot in en via een selectiepoortje weer terug.

 • In de separatieruimte zijn de roosters voorzien van een rubber toplaag om zwakkere koeien de beste ondergrond te geven. Koster nam de stal in oktober 2009 in gebruik en heeft intussen is de rubberlaag al vervangen. De eerste bleek toch te hard te zijn. “Nu zakken de klauwen er echt een stukje in en glijden ze ook helemaal niet weg”, merkt de veehouder op.

 • De diepstrooiselboxen bestaan uit een prefab-bak die zo op de putranden of op een dichte vloer geplaatst kan worden.

 • De boxafscheiding staat lager dan normaal. De schoftboom ligt op 1,10 meter in plaats van de standaard 1,25 tot 1,30 meter. Koster voorkomt zo dat de koeien in de diepstrooiselboxen te ver naar voren schuiven en schoftbeschadigingen oplopen.

 • De achterste twee spantvakken zijn ingericht als werktuigenberging. De mestkelders zijn met het oog op een toekomstige uitbreiding doorgetrokken en afgedekt met betonplaten.


  Op 20 augustus is het bedrijf tijdens een open dag te bezichtigen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Super stal! Goed over separatie nagedacht, zal je zeker veel plezier van hebben, waardoor het robotmelken nog meer een ideaalplaatje wordt. De robots staan echt goed voor de koeien, hierdoor heb je als boer zijnde dus ook beter.
  Succes ermee!

 • no-profile-image

  Menno

  Erg mooie opzet, lijkt me ideaal zo'n stal. Een genot om in te werken. Maar als je kijkt naar de bouwkosten 1,5 miljoen en daar is nog niet alles van betaald (inrichting e.d. moet er nog bij) ik weet niet hoeveel ligplaatsen zijn. Maar als je uitgaat dat de stal nu al vol zit met 150 heb je dus 150 ligplaatsen. Dat brengt de bouwkkosten op meer dan € 10.000 per koe. Dit lijkt me onacceptabel hoog. Verder erg mooi.

 • no-profile-image

  redactie

  Menno, die 1,5 miljoen is voor het hele gebouw, dus inclusief afkalfstal, kalverstal, rij jongveeboxen en rij droge koeien aan buitenzijdes en werktuigberging. Veel collega-veehouders hebben daar meer gebouwen voor. Reken in zo'n geval is alle bouwwerken terug naar een bedrag per koeplaats

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik zag ook nog een woonhuis staan! vind het een stal van goede opzet succes ermee

 • no-profile-image

  nopje

  wie kan mij vertellen wie de leverancier van het damwanddak van de stal is?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.