Rundveehouderij

Foto & video 1350 x bekeken 2 reacties

Laatste mestgift op maaipercelen

Herbert Stamsnijder in Enter (Ov.) heeft veel grond op afstand. Voor die maaipercelen is deze 14 kuub per hectare de laatste mestgift. De veehouder bemest bewust zelf.

Foto

 • Herbert Stamsnijder (34) heeft een melkveebedrijf in het Overijsselse Enter. Hij houdt 117 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 25 vleesstieren. Het rollend jaargemiddelde ligt op 7.225 kilo met 4,33 % vet en 3,54 % eiwit. Het melkquotum bedraagt 761.000 kilo met een vetreferentie van 4,25 %. Stamsnijder bewerkt 62 hectare grond; 51 hectare gras en 11 hectare snijmais. Het bedrijf is zwaar gemechaniseerd. Alleen het zaaien, spuiten en hakselen van de mais besteedt de veehouder uit. De overige werkzaamheden doet hij zelf.  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Jacco Keuper

 • Stamsnijder voert de laatste reguliere mestgift van dit seizoen uit op zijn grasland. De grond is warm en inmiddels ook weer vochtig, dus een zomerse mestgift vertaalt zich direct in goede grasgroei.

 • Door de droge periode in juli heeft niet alleen de grasgroei maar ook het bemesten een tijdje stilgelegen. Daardoor had hij begin augustus nog 700 kuub mest in de kelder.

 • Stamsnijder heeft een kleine huiskavel en de meeste grond op afstand. Hij moet tot vier kilometer rijden naar de percelen. Daarbij kruist hij ook de snelweg A1.

 • Een gedeelte van de percelen van Stamsnijder is laag gelegen. In deze droge zomer was dat een voordeel, maar in het voorjaar is het op de lage percelen afwachten tot het juiste moment om te bemesten zich aandient.

 • Het kiezen van het optimale bemestingsmoment is één van de redenen voor Stamsnijder om zelf te bemesten. Andere redenen zijn dat de arbeid beschikbaar is omdat zijn vader ook nog meehelpt op het bedrijf en dat een groot deel van de grond op afstand ligt. ,,Mijn uren op de weg zijn goedkoper dan die van de loonwerker. Daarnaast is het natuurlijk ook hobby.”

 • De veehouder bemest met een Schuitemaker Robusta van 11,6 kuub. Een tank van bouwjaar 1999, voorzien van spreidas en zuigarm. “We ruilden onze 8 kuubs tank in voor een grotere. Als je een gebruikte tank boven de 10 kuub zoekt, kom je al snel op een loonwerkersmachine uit.”

 • De 160 pk sterke Valtra kan de tank goed aan. ,,Zeker in de zomer. In een nat voorjaar laat het zich allemaal wat zwaarder trekken, maar ook dan komt hij ermee weg.”

 • Stamsnijder maakt dankbaar gebruik van de spreidas. Deze optie waarin de vorige eigenaar investeerde wordt op grasland altijd gebruikt. Bovendien is de tank voorzien van brede banden (1050). Dat scheelt volgens Stamsnijder aanmerkelijk in de insporing.

 • In het door de wielen platgedrukte gras is duidelijk te zien dat de wielen van de tank naast die van de trekker lopen.

 • Om de bodemdruk nog verder te verlagen heeft Stamsnijder een extra wielstel onder de bemester (in het midden) laten monteren.

 • Achter de tank hangt een zodebemester van Slootsmid met een werkbreedte van 7 meter.

 • Stamsnijder kan de veldkavel niet beregenen. Door de droogte stond de grasgroei stil. De veehouder heeft bewust gewacht tot de grond goed vochtig was voor hij er met de bemester op ging. ,,Bemesten in droge grond is geen succes. Het gras verpieterde zo al en als je er dan mest langs gaat leggen zeker.”

 • Een week geleden heeft hij gekuild. Het was geen zware snede. ,,Het gras was gaan schieten. Door de droge stengels af te toppen maakt het weer een nieuwe start.” Er staat nu al weer een frisse jonge snede op.

 • Stamsnijder verdeelt tijdens deze zomergift 14 kuub per hectare. ,,Dat levert met een week of vier hopelijk weer een mooie snede op. Die hebben we ook wel nodig, want door de droogte zijn we een hele snede kwijt.” Het is de laatste reguliere mestgift van dit seizoen. De restjes die straks nog in de kelder zitten, verdeelt de veehouder voor het uitrijverbod over de weidepercelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertie van

  Zwaar gemechaniseerd,117 mk+100 jv of loopt er toch nog een vader en/of opa rond in de schuren?

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Als je goed leest boertie dan weet je dat z'n vader ook op het bedrijf meewerkt en dat de auteur ook al geconstateerd heeft dat het bedrijf zwaar gemechaniseerd is. Als Herbert graag zo werkt geef ik hem groot gelijk, op het juiste moment bemesten en plezier in je werk is ook belangrijk. Ik was afgelopen weekend ook heel blij met mijn overbemeten combine. In de reacties op de artikelen doen we geloof ik niets anders dan onze collega's afkraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.