Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Drie uur korter melken

De familie Ter Maat in Ruurlo (Gld.) melkt sinds eind juli in een nieuwe 44-stands draaimelkstal van het Nieuw-Zeelandse merk Milfos. Ten opzichte van de oude 14 stands caroussel scheelt dat drie uur melken per dag.

Foto

 • Gerrie (59) en Wim (60) ter Maat, Anne-Marie Kersing (31) en Gerwin ter Maat (30) hebben een melkveebedrijf met 180 melkkoeien en 150 stuks jongvee. Het melkquotum is 1,5 miljoen kilo met 4,3 procent vet. Ze bouwden een nieuwe stal met een 44 stands draaimelkstal.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Wim Esselink

 • De nieuwe stal ligt enkele tientallen meters naast de ligboxenstal met daartussenin de jongveestal en werktuigenberging.

 • Een imposant gezicht. 44 koeien worden tegelijk gemolken in de nieuwe draaimelkstal. De buitenmelker is de eerste draaimelkstal van de Nieuw-Zeelandse fabrikant Milfos in Nederland.

 • Gerwin ter Maat (30) sluit hier de koeien aan. Hij deed het idee voor deze melkstal op tijdens zijn stage in Nieuw-Zeeland, nu 13 jaar geleden. Zijn eerste gedachte was toen: “Wat doen we in Nederland toch moeilijk, dit systeem moeten wij ook hebben.”

 • De oude melkstal uit 1993 telde 14 stands. De binnenmelker werd te klein voor de koeien en het melken nam uiteindelijk ruim vijf uur per dag in beslag. Drie jaar geleden werden de eerste mogelijkheden bekeken voor vervanging.

 • Het eerste deel van de ligboxenstal is gebouwd in 1973. In 2005 is de stal verlengd met dezelfde houten spanten die nog steeds in goede staat zijn. In de stal is nu ruimte voor 180 melkkoeien. Omdat de roosters nog de ‘oude’ maten hebben van minder dan 3 meter voldeed de ruimte tussen de boxen ook niet meer als wachtruimte.

 • Even is nog gekeken naar de mogelijkheden van melkrobots. Daarvoor moest echter te veel verbouwd worden in de oude stal. Bovendien wilde Gerwin zelf de koeien blijven melken. Het werd dus een nieuwe stal met een flinke wachtruimte met oplopende vloer voor 180 koeien, die volledig is onderkelderd voor extra mestopslag.

 • In de nieuwe volledig geïsoleerde stal is ook een strostal voor aandachtskoeien en nieuwmelkte koeien. Aan de open zijkant is een separatieruimte voor koeien die moeten worden behandeld of geïnsemineerd.

 • De melkstal is robuust en relatief sober uitgevoerd. Geen individuele koeherkenning of uitgebreide melkmeting met koppeling naar het managementprogramma. Wel een melkmeting die de koe naar keuze laat doordraaien als ze minder geeft dan 3,5 liter of bijvoorbeeld het melkstel aftrapt. Een rubberen band achter de koe voorkomt dan dat ze de melkstal kan verlaten.

 • Een opdrijfhek zorgt dat de koeien voldoende snel de melkstal inkomen.

 • Via een selectiepoort gaan de koeien terug naar de ligboxenstal, naar het separatiedeel of naar de strostal.

 • Voor de detectie van tochtige koeien maakt de familie Ter Maat gebruikt van een bewegingsdetectiesysteem van het Israëlische SCR. Via een sensorensysteem wordt de beweging van koeien gesignaleerd. Na ongeveer een week insteltijd levert dat volgens Wim ter Maat een verrassend betrouwbare voorspelling op van tochtige koeien.

 • Na het melken worden de spenen nu nog met de hand gedipt. Ter Maat overweegt een automatische installatie in de terugloopgang te plaatsen. Melken kan in principe door een persoon, meestal Gerwin, maar ook zijn vriendin Anne-Marie melkt graag.

 • Op de vloer waar de koeien draaien na het verlaten van de melkstallen, zijn rubbermatten aangebracht. Dat is veel beter voor de klauwen dan elk melkmaal draaien op beton.

 • De indeling van de nieuwe stal is voor een groot deel door de familie Ter Maat zelf uitgedokterd. Via een onderdoorgang is het binnenste deel van de melkstal te bereiken. De standvloer ziet er robuust uit en is ter plekke gestort. Daaronder bevindt zich ook een deel van de melkmachine.

 • In de melkstal zijn ook details te vinden als een beweegbare vloer voor melkers van verschillende groottes. Brokken krijgen de koeien niet in de melkstal, ze gaan er zo sneller uit en alles blijft beter schoon omdat er geen stof van de brokken is.

 • Voor en na het melken gaan de koeien via een drijfpad van en naar de stal. ’s Zomers is dat van en naar de wei. Familie Ter Maat past weidegang toe. In totaal heeft de familie 100 hectare in gebruik, waarvan 70 hectare gras en 30 hectare mais.

 • In de koeienstal staan geen krachtvoerautomaten. De koeien krijgen een TMR-rantsoen van gras en mais, maisgluten, aardappelsnippers, geplette tarwe en tarwegistconcentraat. De gemiddelde productie is 9.300 kilo met 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit. Het komende stalseizoen wil Ter Maat overschakelen op twee groepen koeien: oudmelkte en nieuwmelkte met aangepaste rantsoenen.

 • Tijdwinst wordt onder meer behaald doordat melkstellen al in de reinigingsstand gezet kunnen worden als de melker nog koeien melkt.

 • De standvloer wordt na het melken automatisch gereinigd. Zodra de laatste koe gemolken is, is een groot deel van de melkstal al schoon. In ruim een uur zijn circa 155 koeien gemolken, ten opzichte van de oude situatie een tijdwinst van drie uur per dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gerard

  "Geen individuele koeherkenning of uitgebreide melkmeting met koppeling naar het managementprogramma. Wel een melkmeting die de koe naar keuze laat doordraaien als ze minder geeft dan 3,5 liter of bijvoorbeeld het melkstel aftrapt."

  Hoe kan dit bovenstaande?

Of registreer je om te kunnen reageren.