Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Bouw FleXhal-ligboxenstal afgerond

Boerderij volgt de bouw van de eerste FleXhal-ligboxenstal in Nederland. De bouwwerkzaamheden zijn afgerond.

Foto

 • Boerderij.nl volgt de bouw van de eerste FleXhal-ligboxenstal in Nederland. De afgelopen weken zag u hoe de stalbouw van start ging en hoe het doek over de spanten werd getrokken. In deze reportage is het eindresultaat te zien. Op de foto poseert de familie Mulder, met op de achtergrond de voorzijde van de FleXhal. Gjalt (40) en Jacqueline (39) Mulder staan naast zoon Thomas (12), met voor hun Jorrit Jan (14), Majorie (8) en Lennart (7). Hond Misha (10) mag niet ontbreken.  Foto's: Henk Riswick, tekst: Bouke Poelsma

 • Op 3 mei ging de eerste schep de grond in. In een paar maanden tijd is er vervolgens veel veranderd bij de Mulders. Van de voormalige ligboxenstal is alleen de onderbouw nog over. Met een nieuwe voor- en achterwand en natuurlijk een nieuw dak is er een nieuw gebouw ontstaan.

 • Het contrast tussen oud en nieuw is in de stal duidelijk aanwezig. De bestaande ligboxen en melkstal hebben letterlijk een nieuw jasje gekregen.

 • De vijzel, die achter de voerwagen zichtbaar is, geeft nog het beste het verschil aan met de oude situatie. Op de foto zit de vijzel al een kleine meter boven de nok van de oude stal. Met andere woorden: in de FleXhal is flink aan hoogte en volume gewonnen. In de stal zitten nu 90 ligboxen. Er is ruimte voor nog eens 80 boxen. De rechterzijde van de stal (links op de foto) wordt door Mulder straks gedeeltelijk gebruikt als afkalfstal. Ook komen hier enkele paardenboxen.

 • In de FleXhal komt ontzettend veel licht binnen. Niet alleen via beide zijkanten en de achterzijde van de stal, maar zeker ook door de nok. De open nok is 40 centimeter breed. De totale lichtinlaat via de nok is 6,40 meter breed.

 • Aan de rechterzijde van de FleXhal is het ventilatiegordijn al geplaatst. Een paar dagen voor de open dagen moet het gordijn aan de andere zijde nog worden bevestigd.

 • Met een druk op de knop kan Mulder het ventilatiegordijn aansturen.

 • Aan de andere zijde van de stal moet het gordijn nog worden geplaatst. Links op de achtergrond is de jongveestal zichtbaar.

 • Mulder heeft oog voor detail. De deuren naar het tanklokaal zijn in de ouderwetse kleuren donkergroen en rood geschilderd. De raampjes in de gevel zijn nieuw, maar doen denken aan het verleden. Gjalt Mulder is goed te spreken over de afbouw van de FleXhal. „Je kan zien dat er is gebouwd door woningbouwers. De stal is mooi afgewerkt", aldus Mulder, die aannemer Van der Woude in Gorredijk een compliment maakt. Mulder heeft overigens zelf de coördinatie en de planning van de stalbouw voor zijn rekening genomen.

 • Een detailfoto van de stalen boogconstructie met het daarover heen gespannen doek. In totaal is er 1700 vierkante meter doek gebruikt voor het dak van de FleXhal. Met drie zoons is het niet ondenkbaar dat Mulder in de toekomst gaat uitbreiden. De FleXhal leent zich daar goed voor. „Het avontuur past bij ons", aldus de veehouder, die na de bouw zijn vizier weer kan richten op zijn bestuurlijke werkzaamheden voor FrieslandCampina.

 • Een installateur is bezig met het aansluiten van de het elektrischciteit, een van de laatste klussen voor de open dagen.

 • Mulder heeft veel hulp gehad bij het bouwen van de FleXhal. In de aanloop naar de open dagen moest nog veel gebeuren, terwijl ook de dagelijkse werkzaamheden gewoon doorgingen. Mulder is daarom blij dat hij hulp kreeg van enkele 'fitte vutters'. „Ik ben een echte koeienman. De fitte vutters houden zich bezig met andere klusjes." Een van hen zorgde ervoor dat deze ladder in ieder geval veilig te beklimmen is en niet verschuift.

 • Tijdens de bouwwerkzaamheden kon Mulder gewoon door blijven melken. Het tanklokaal en de melkput waren immers blijven staan. Mulder doet aan weidegang, zodat de koeien tijdens de bouw meestentijds buiten stonden te grazen.

 • Het doek achter de houten voorzijde van de FleXhal dient als extra slot op de deur om water en wind te weren.

 • De stalen spanten van de boogconstructie zijn gebouwd op een fundament van beton. Om het contact tussen de grond en de stalvloer te herstellen en de structuur te verstevigen heeft Mulder aan beide uiteinden van de ligboxen 20 kuub vloeispecie gestort. De ligboxen zijn hierdoor ook zo'n 60 centimeter langer geworden.

 • Mulder besloot ook twee nieuwe bulksilo's te plaatsen. „We hebben echt het idee dat we hier helemaal opnieuw beginnen", aldus de veehouder. De bouwwerkzaamheden zijn hem niet tegengevallen, al was het een hectische periode.

 • In de FleXhal komen vier Powerstar Daylight-lampen (400 watt) te hangen van Osram. Ze worden bevestigd aan de stalen spanten en schijnen omhoog richting het doek. Via de witte binnenzijde van het doek weerkaatst het licht zo de stal in.

 • De achterzijde van de FleXhal. Mulder is onder de indruk van het bouwwerk. „De stal is mooier, robuuster en volwaardiger geworden dan ik had verwacht."

 • Van een afstand is het niet te zien, maar de schuifdeuren in de achterzijde van de stal zijn met doek bespannen.

 • En zo ziet de binnenkant van de schuifdeur er uit.
  Op donderdag 19 en vrijdag 20 augustus houdt de familie Mulder open dag.


  Meer foto's van de stalbouw en het eindresultaat zijn hier te zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  De hal is af, nu de stal nog.
  Wel erg weining ruimte, tussen boxenrij en buitenmuur, die nog open is. Hoe wil je daar nu roosters, boxen of voerhek maken?

 • no-profile-image

  boer twente

  wat een hobby stal helemaal uit twente daar heen om een mooie stal te zien kom je daar wat een oude bende!! tent wel mooi veder oud spul had je niet zo veel reclame voor hoeven maken jammer!!

 • no-profile-image

  Frank

  wat zijn we weer collegiaal bezig hier op boerderij.nl! walgelijk!

  Iedere (domme) boer zit alleen maar op die nieuwe 5 sterren koeienstallen te geilen terwijl ondernemers die het niet zo breed hebben worden afgezeken omdat zij een mooie nieuwe kap zetten en hun overigens degelijke inventaris lekker laten zitten.

 • no-profile-image

  farmer

  mooie stal, tegen woordig moetje wel goedkoop bouwen , om nog wat onder je koeien weg te kunnen halen

Of registreer je om te kunnen reageren.