Rundveehouderij

Foto & video 14 reacties

Gezond vee op natuurlijke wijze

Om het antibioticagebruik te verminderen kan natuurgeneeskunde helpen. Birgit Bakels maakt nu een half jaar gebruik van deze adviezen.

Foto

 • Sandra de Wit-Vis in Berkhout (N.-H.) is natuurgeneeskundig adviseur voor dieren. Daarbij maakt ze gebruik van onder andere homeopathie en fytotherapie. Boerderij volgde haar op een van haar bedrijfsbezoeken bij melkveehouder Birgit Bakels in Oudendijk.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Birgit Bakels melkt 70 koeien met een gemiddelde productie van 7.471 kilo melk, 4,08 procent vet en 3,51 procent eiwit. Bakels stapte vorig jaar over van gangbare veehouderij naar een natuurlijke werkwijze. In februari riep ze de hulp van Sandra de Wit in. In juni kwam De Wit langs om de voortgang te bespreken.

 • Het natuurlijk werken dat Bakels hanteert, volgt de seizoenen. De koeien staan in de winter allemaal tegelijk twee maanden droog. De melkproductie komt tussen april en oktober volledig uit het weidegras, aangevuld met 2 kilo krachtvoer en 2 kilo gewelde bietenpulp per koe per dag. De koeien lopen zo’n 22 uur per dag buiten.

 • Na eerst de gang van zaken door te spreken gaan veehouder en adviseur naar de stal. Bakels riep De Wits hulp in voor onder andere diarree bij de kalveren. Dit werd volgens De Wit met name veroorzaakt door de stress die kalveren leiden bij het afspenen en individuele huisvesting.

 • Nu blijven de kalveren een week bij de koe lopen. Daarna direct in groepshuisvesting neemt veel van deze stress weg. Dat een koe de eerste week hierdoor weinig melk geeft, neemt Bakels voor lief. Het is alleen oppassen geblazen met kalveren in de sloot. Omdat de koeien buiten afkalven is er altijd een risico dat een kalf in de sloot belandt.

 • Een speenemmer werkt beter dan een gewone emmer omdat dit de slokdarmsleufreflex stimuleert. Bakels kocht verschillende groepsemmers waar zes kalveren tegelijk aan kunnen drinken. De jongere leren van de oudere kalveren en er is geen onderlinge strijd om emmers.

 • De kalveren hebben direct vrije uitloop naar buiten. Sinds Bakels het kalverregime veranderde, hebben de kalveren minder last van diarree. “Er hadden er wel een paar last, maar dat was het gevolg van te koude melk. Ze krijgen koemelk en die koelde te veel af. Sinds we de melk opwarmen, is dat opgelost”, legt de veehouder uit.

 • Voordat de dames richting de koeien gaan worden in het kantoortje bij de melkstal nog even de mpr-uitslagen bekeken. Bakels kampt met een hoog gemiddeld celgetal in de veestapel. Voor een deel wordt dat volgens haar veroorzaakt door de selectie van koeien die in het voorjaar afkalven. Daarom zijn er een paar hoogcelgetalkoeien blijven lopen.

 • Voordat de dames richting de koeien gaan worden in het kantoortje bij de melkstal nog even de mpr-uitslagen bekeken. Bakels kampt met een hoog gemiddeld celgetal in de veestapel. Voor een deel wordt dat volgens haar veroorzaakt door de selectie van koeien die in het voorjaar afkalven. Daarom zijn er een paar hoogcelgetalkoeien blijven lopen.

 • Bakels past stripgrazen toe. De draad wordt vijf keer per dag verzet, zodat de koeien de hele dag door vers gras voor zich hebben.

 • Omdat de veehouder binnen korte tijd naar een veestapel wil die tussen februari en april afkalft, is tochtdetectie essentieel. Daarvoor wordt op elke koe een verfstrip geplakt waaraan te zien is of een koe besprongen is.

 • De strip is duidelijk zichtbaar op de achterhand. Een verfvlek dus helemaal. Alle kalveren die voor 30 april worden geboren, worden aangehouden. Met strakke opfok en tijdig afkalven kan de voorjaarskalvende veestapel op peil blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Nu nog niet echt duidelijk antwoord of de werking werkt?
  Heb zelf met een fantatiek veearts in Denemarken gewerkt, die alleen maar homopatische middelen gebruikte, mijn ervaring was erg wisselvallig het was er toch vaak in geloven en naar mijn idee had de koe ook meer "pijn/stress"

 • no-profile-image

  henk

  Leuke foto's. Maar homeopathie is een pseudowetenschap en het succes ligt puur bij het placebo-effect en de naïviteit van mensen.

 • no-profile-image

  goedgelovig maar niet naief

  Wat een onzin dat het om een placebo-effect zou gaan, vragen de dieren dan zelf om een pilletje en voelen ze zich daarna beter? ongeacht wat het pilletje bevatte. Uit eigen ervaring weet ik dat bepaalde homeopatische middelen uitstekend werken zowel bij mens als dier. Misschien is de huidige generatie "boeren" gewoon onvoldoende geschoold/ervaren om "alles" van diergeneeskunde cq genezingsprocessen te weten. gegroet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Goed gelovig daar ben ik het niet mee eens, ligt het niet aan de ernst van de kwaal. Koe heeft ook een eigen immuumsysteem, dus met andere woorden zouden we als veehouder soms iets langer moet aanzien voor ingrijpen? Ik heb een half jaar als die druppels, goedjes gebruikt, totdat ik het niet meer kon aanzien en ben ik gewoon door me ervaring pennicilline gaan gebruiken.

 • no-profile-image

  henk

  Een placebo-effect bij dieren bestaat wel degelijk, alhoewel bij mensen natuurlijk meerdere factoren meewegen.

  Homeopathische middelen zijn zover verdund dat er geen werkzame stoffen meer inzitten. Bijvoorbeeld ter vergelijking; een verdunning van één druppel in het IJsselmeer. • no-profile-image

  goedgelovig maar niet naief

  Henk, Placebo-effect bij dieren bestaat m.i. niet, het dier heeft nml. geen "verwachting, geloof of hoop" op genezing na toediening van welke stof dan ook. Als je bedoelt dat er bij de veehouder een soort placebo-effect ontstaat doordat hij denkt dat het dier is genezen dankzij de toediening van bepaalde stoffen (die misschien helemaal niet werken) dat kan wel.
  Jeroen, natuurlijk heeft een koe een eigen immuunsysteem, gelukkig maar. Dit immuunsysteem optimaal laten functioneren bijv. door gebruik te maken van homeopatische middelen of meer alternatieve inzichten/methodes lijkt mij niet verkeerd. Gericht ingezet vind ik penicillines uitstekend, constant meteen en voor alles penicillines gebruiken, lijkt mij een doodlopende weg. Alleen al de gedachtegang achter andere dan reguliere methodes is boeiend cq leerzaam en tenslotte weet de hedendaagse wetenschap nog steeds niet overal een antwoord op.
  wederom gegroet.

 • no-profile-image

  henk

  Dieren lijken toch niet ongevoelig voor prikkels, er zijn koeien die hun melk niet laten schieten zonder een spuitje oxytocine waarbij een prikje met een spuit zonder inhoud ook werkt.
  Verder weet de wetenschap natuurlijk nog niet alles, anders konden ze ook wel stoppen.
  Ik heb niks tegen nieuwe dingen proberen maar als goede wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat iets niet werkt, zoals homeopathie, dan vind ik het verontrustend er geld word verdiend over de ruggen van onwetende mensen met de belofte dat het wel werkt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik denk dat er veel meer in de voeding moet worden gekeken.
  Kijk voor de lol eens de mineralen die je voert na, hoeveel daadwerkelijke mineralen erin zitten.
  80%zout? Maar goeie balans in voer, doet veel problemen verkomen.
  Ja ik geloof hellaas niet in dit, heb het een half jaar geprobeerd, maar moet toch constanteren dat ik niet het gewenste effect had daar.

 • no-profile-image

  goedgelovig maar niet naief

  Henk, slecht voorbeeld. Placebo-effect is m.i. door de gedachte/hoop dat een geneesmiddel werkt (ook al werkt het middel echt niet) word de zieke beter. Prikkels is weer wat anders, een kalf stoot ook tegen het uier van de koe waarna de koe de melk laat schieten. Oxytocine maakt de koe ook zelf aan bij bepaalde pijn- of genots- of aanrakings- of soms zelfs geluid- (geluid melkmachine)prikkels.
  Je schrijft "onwetende mensen" zit daar niet het probleem, dat men net niet genoeg weet?
  Je kunt het ook anders zien 1 bacterietje of virusje kan afweersysteem in de allerhoogste staat van paraatheid brengen (ibr-virus kan volwassen stier doden). Dan kun je je ook voorstellen dat een kleine hoeveelheid (homeopatisch) middel (of zelfs een giftige stof) je afweer systeem plotseling activeerd maar dat er door het middel zelf geen ziekte ontstaat. Het gevolg van het geactiveerde immuunsysteen kan dan weer zijn dat (een sluimerend) ziekte of ontstekingsproces word overwonnen. Dus feitelijk genezing door "poging"tot ziek maken. Een ander voorbeeld waarom zouden bijvoorbeeld pijnstillende middelen op homeopatische en/of plantaardige basis niet werken? mensen kunnen er ontzettend high van worden.
  Jeroen, voeding en (verhouding tussen de) verschillende mineralen is uiteraard super belangrijk. Maar ondanks dat kan er toch een ziekte of kwetsuur ontstaan (of misschien erger sluimerend aanwezig zijn) die behandeld moet worden. Gegroet.

 • no-profile-image

  henk

  Inderdaad misschien niet een juist voorbeeld.
  Maar homeopathie vergelijken met een vaccin is absurd. Misschien een leuk filmpje om te kijken over dit onderwerp
  http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U
  De man looft overigens 1 miljoen dollar uit voor iemand die kan aantonen dat homeopathie werkt.

 • no-profile-image

  van maanen

  En ik wou nog even zeggen dat deze vrouw hele mooie koeien heeft.
  Niet van die magere dingen,niet beledigend bedoeld.

 • no-profile-image

  goedgelovig maar niet naief

  Henk, ik bedoel het niet als rechtstreekse vergelijking met een vaccin. Stel een (sluimerende) ontstekingsreactie geeft constant 0,5 graden koorts(koe niet echt fit maar ook niet echt ziek en heeft pijn van de ontsteking) vervolgens word een homeopatisch middel toegediend (of zelfs een giftige stof). Als reactie op het toegediende middel krijgt de koe 1 dag 1,5 graad koorts gevolg afweersysteem nog actiever, tevens werkt het middel bijv. bloedverdunnend en/of bloedvatverwijdend zodat de ontstoken plek beter doorbloed raakt. Het lijkt mij dan logisch dat er daarna spoedige genezing kan optreden. Dat er bepaalde homeopatische middelen zijn die koortsverhogend of verlagend werken of bloedvatvernauwend of juist niet of bloedverdunnend of juist niet lijkt mij logisch en zelfs bewijsbaar en kan de genezing verklaren. Een ander voorbeeld waarom zou een homeopatisch middel dat de samentrekking cq opzuivering van de baarmoeder bevordert niet bestaan en niet werken? Volgens mij zit er best vaak een kern van waarheid in, zo "zweverig"is het eigenlijk allemaal niet, en ik heb er (ook zelf) al goede resultaten mee behaald. Overigens kan ik die miljoen dollar wel gebruiken! gegroet.

 • no-profile-image

  rini ter veen

  hey dat vind ik nu leuk, heb je ontmoet in ierland en daar deed je grasland kennis op. tot grote hilariteit van velen zei jij in de bus `dat strippen lijkt me wel wat``.
  het heeft je die dagen een beetje achter volgt. dit artikel is een bewijs dat je toch iets hebt meegenomen uit ierland.
  marjan nog gezien op nrm maar had telaat in de gaten dat zij het was.
  oja er is volgens mij ook een relatie tussen veel gras voeren en een hoger celgetal!! gr rini ter veen

 • no-profile-image

  lol

  Als er gemiddeld een hoog celgetal is en er diarree bij de kalveren is, dan kun je toch nagaan dat het niet werkt? Ik zag op een van de foto's ook meerdere koeien met rode strepen op de benen, ik neem aan dat die koeien mastitis hebben? ...

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.