Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Duurzaam mais verbouwen (2)

Bij Dick Looman in Zelhem (Gld.) is een maisdemoveld van vijf hectare aangelegd. Een terugblik op de opkomst, onkruidbestrijding en grasonderzaai.

Foto

 • De zes proefvelden zijn in duplo uitgevoerd. Op deze wijze kan het beste boordeeld worden welke methode de meest duurzame manier van maistelen op scheurgrond is. Het hele perceel is daarnaast opgedeeld in drie blokken, een gedeelte zonder drijfmest, een gedeelte met 20 kuub rundveedrijfmest en een gedeelte met de drijfmest en grasonderzaai.
  Op het eerste veld is de grondbewerking alleen frezen en dan gezaaid met een Woeler-packer combinatie. Het onkruid begint al te groeien.  Foto's en tekst: Judith Waninge

 • Op het tweede proefveld is er geen grondbewerking gedaan voor het zaaien. Er is met een combinatiemachine gewerkt. Dit veld is met een cultimessenfrees bewerkt en meteen gezaaid. Hier is onkruidbestrijding zeker nodig.

 • Het derde veld is ook met een combinatiemachine gezaaid, eerst spitten en meteen zaaien. Wel is dit gedeelte het grasland eerst gefreesd.

 • Het vierde veld is breedwerpig gezaaid. De voorbewerkingen zijn frezen en ploegen met een vorenpakker.

 • Het vijfde veld is gangbaar gezaaid, met frezen en ploegen met vorenpakker als voorbewerking.

 • Op het zesde veld is de mais gezaaid met drijfmest in de rij. De voorbewerking is frezen, ploegen met vorenpakker geweest.

 • Na een aantal weken droogte begint de mais al iets paars te worden.

 • Nu de mais 4 tot 5 blaadjes heeft, is het de ideale tijd voor het spuiten tegen het onkruid. Dick Janssen in Zelhem heeft een Agrifac veldspuit en gebruikt verschillende middelen tegen het onkruid. Op de trekker heeft Janssen een koolstoffilter om de bestrijdingsmiddelen buiten te houden. Deze vervangt hij jaarlijks voor het spuitseizoen.

 • De veldspuit heeft een boom van 27 meter breed. Met een gang van 7 kilometer per uur rijdt hij over het veld. Op de proefvelden waar groenbemester onder gezaaid wordt, gebruikt Janssen de middelen Samson, 0,25 liter per hectare en Kart, 0,7 liter per hectare.

 • Op de velden waar geen groenbemester komt gebruikt Janssen de middelen samson, 0,25 liter per hectare, Kart, 0,35 liter per hectare, Mikado, 0,5 liter per hectare en Frontier, 0,5 liter per hectare.

 • Het ideale weer voor het spuiten is weinig wind en geen felle zon. De mais is door de droogte slap, maar dat is een voordeel met spuiten. De maisplanten zijn nu flexibel en hierdoor is de schade van de trekkersporen minimaal.

 • Doordat Janssen het middel Frontier gebruikt heeft hij driftarme doppen op de veldspuit, zodat het middel niet weg waait naar een ander perceel of sloot.

 • Janssen gebruikt Agrotop airmix 110-04 doppen voor het spuiten. De driftarme venturie doppen hebben een driftreductie van 75 procent.

 • Nu de mais een halve meter hoog is, zaait loonwerker Luimes gras onder de mais. Eerder zaaien geeft het risico dat het gras boven de mais uitgroeit en de groei van de mais belemmerd. Er is 17 kilo Italiaans raaigras per hectare gezaaid.

 • Bij het onkruidbestrijden is er rekening mee gehouden dat er gras onder de mais komt. Er zijn geen middelen tegen bodemherbiciden gebruikt.

 • Met de grasonderzaai blijft de stikstof voorraad in de grond en spoelt deze minder uit. Na het oogsten kan het gras meteen beginnen te groeien en geeft dit in het najaar de mogelijkheid tot het weiden van de pinken. Dit geeft iets ruimte in de krappe ruwvoervoorraad dit jaar.

 • Het graszaad zaait Luimes met een wiedeg van 12 meter breed. Doordat het zo droog is, is de schade aan de maisplant minimaal, doordat de planten slap zijn. Wel geeft het een enorme stofwolk tijdens het zaaien.  Bekijk ook de fotoserie over het aanleggen van het demoveld »

Eén reactie

 • no-profile-image

  Steven

  Beste,

  Ik heb een website die mogelijk interessant voor uw webshop kan zijn om duurzame producten kenbaar te maken.

  Heeft u interesse om een keer in de zoveel tijd een kritische productreview te schrijven over een interessant duurzaam product. Deze plaats ik dan op de voorpagina van www.toekomstinvestering.nl. Natuurlijk kunt u ook een blog of forum naar keuze starten.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Niels

  Toekomst investering.nl
  www.toekomstinvestering.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.