Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Arbeidsvriendelijke stal met overzicht en koecomfort

De nieuwe ligboxenstal van de familie Van de Wouw is goed doordacht. Daarbij zijn niet-alledaagse keuzes gemaakt.

Foto

 • John (51) en Elly (51) hebben met hun vier kinderen (op de foto staan Michel van 21 en Eric van 24) in het Brabantse Moergestel een melkveebedrijf met circa 90 koeien. Een nieuwe stal moet een doorgroei naar 190 koeien mogelijk maken. Ze huren nu een jongveestal bij, zodat het eigen jongvee kan worden aangehouden. Binnen vijf jaar moet de nieuwe stal vol liggen. Eric werkt parttime bij Lely als begeleider melksystemen en heeft zo de afgelopen jaren veel stallen van binnen gezien. Die ervaring kwam van pas bij het ontwerp van de eigen stal.

  Foto's: Bert Jansen, tekst: rené Stevens

 • Het eerste wat opvalt, is dat nieuwe stal overzichtelijk is. De melkrobots staan voor en achter en de voergangen aan de zijkant. Dankzij deze 0-6-0-opstelling zitten alle koeien bij elkaar en dat is gemakkelijk om productiegroepen te maken. Bijkomend voordeel is volgens Eric dat er geen boxen tegen de buitenmuur geplaatst hoeven te worden.

 • De ondernemers hebben goed over de zaken nagedacht. Doel was een boxconstructie te realiseren waarbij de koeien zowel gemakkelijk als recht in de box gaan liggen. Het oorspronkelijke plan voor een R-box heeft plaatsgemaakt voor een zwevende box met flexibele schoftboomketting. Dat is een ketting die door een veer op spanning wordt gehouden. Deze eigen vinding moet zorgen dat zowel grote als kleine koeien goed kunnen liggen, de box schoon blijft en koeien gemakkelijk opstaan. Kleine koeien komen tot de ketting; grote koeien kunnen de ketting omhoog tillen.

 • Een detail van het kettinkje. Op de foto staat een proefmodel omdat de ketting in de stal nog niet gereed was.

 • De ligbox werkt in combinatie met de matras. Dit Deense product is van vochtdoorlatend materiaal (polypropyleen) en aan de binnenkant voorzien van met plastic afgedekte slurven van licht indrukbaar materiaal (foto). Dit materiaal van polyethyleen gaat zich na enkele maanden zetten naar de vorm van de koe, zodat een duidelijke ligplaats ontstaat. Melk, water of urine zakt in de matras maar trekt volgens de ondernemers niet in het materiaal; de vloer loopt wat af, zodat het vocht in de put verdwijnt. In Denemarken is het een gangbaar systeem.

 • Twee robots staan aan de ene kant van de stal, een toekomstige, derde robot komt bij de andere kopgevel (foto). Het idee hierachter is dat er anders te veel koebewegingen zijn op een kleine oppervlakte. Eric en Michel rekenen met meer dan 1.000 bewegingen per dag en dat gaat vooral ten koste van de jonge vaarzen die te weinig bij de robot komen. In de achterwand is al plaats gemaakt voor de derde robot. Een lange melkleiding zal deze over enkele jaren met de rest van het melksysteem verbinden.

 • De ruimtes voor de twee robots en het kantoor (midden) staan los van elkaar, zodat bij de robots meer licht binnenvalt en er vanuit het kantoor optimaal zicht naar buiten is. De twee robots zijn uitgevoerd met stoomreiniging en stappentellers. Ze hebben beide aan dezelfde kant de in- en uitgang, zodat het voor de koeien geen verschil maakt. De robot rechts is bruikbaar voor beweiding. Daarvoor is in de zijgevel een deur gemaakt.

 • Achter de ruimte voor robots en kantoor komt een strohok en een separatieruimte. Via een zogenoemde split-entry kunnen koeien zowel vanuit het separatiehok als vanuit de stal altijd bij de robot komen.

 • De voergang is niet gecoat, maat geasfalteerd. Dit materiaal is ruwer dan coating en het idee is dat het voer dan beter blijft liggen. Ook geeft het meer grip als koeien via de voergang moeten oversteken. Hoe de reinigbaarheid van dit materiaal is, moet nog blijken.

 • Isolatie is een belangrijk aspect in de stal. Het dak is voorzien van geïsoleerde golfplaten, geïsoleerde lichtplaten en ook de voor- en achtergevel zijn voorzien van geïsoleerde platen. Opvallend detail zijn de dikke lichtplaten die wel licht doorlaten, maar geen sterke zonnestraling. Daardoor valt er geen direct zonlicht in de stal, zelfs niet op een zeer zonnige zomerdag als vandaag.

 • Een harmonicazeil is geplaatst tegen de grote lichtinlaat van 3 meter hoogte. Een harmonicazeil blijft schoner en is sterker, aldus Michel. Het materiaal is wel iets duurder dan traditioneel windzeil. Het voordeel is dat één motor de hele zijkant tegelijkertijd open en dicht doet.

 • De nieuwe melktank met een inhoud van 20.000 liter is klaar om geplaatst te worden. Deze krijgt een plaats in het bestaande tanklokaal. Die ruimte blijft toch behouden en ligt pal tegen de nieuwe stal aan. In de nieuwe stal blijft zo meer effectieve ruimte voor de koeien over.

 • Op donderdag 15 juli houdt de familie Van de Wouw een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dan Roumen

  Geachte redactie,
  Op de fotoreportage van het artikel Arbeidsvriendelijke stal met overzicht en koecomfort zag ik dat de ventilatoren die wij produceren (Vostermans Ventilation) mooi in beeld gebracht zijn (foto 2 en 7). Zou ik u mogen vragen deze beide foto's voor intern gebruik te mogen ontvangen van u?
  Hopende op een positief antwoord, met vriendelijke groet,
  Dan Roumen

 • no-profile-image

  wim

  ja het ziet er allemaal mooi uit maar nu moet er voor gewerkt worden jongens mooie stal dat wel petje af het ga jullie goed grt wim

 • no-profile-image

  Niek van den Broek

  Ziet er prachtig uit fam. van de Wouw! Ik zal binnenkort is komen kijken!

  Vriendelijke groeten, Niek

  P.s. Nu nog bio dan is het helemaal af ;-)

 • no-profile-image

  h van het erve

  Wij willen graag informatie over harmonicazeil

 • no-profile-image

  jan houtackers

  Duitse schoftboomketting
  Boerderij nr. 41, 13 juli, pag. 29: ‘Niet-alledaagse ligbox en doordachte matras’

  In de reportage over de nieuwe ligboxenstal van de familie Van de Wouw uit Moergestel lees ik tot mijn verbazing:”… een zwevende box met flexibele schoftboomketting. Dat laatste is een eigen vinding. Het is een gewone ketting die door een veer op spanning wordt gehouden. Kleine koeien komen tot de ketting, grote koeien kunnen de ketting omhoog tillen.”
  Dit is helemaal geen eigen vinding van de familie Van de Wouw. De flexibele schoftboomketting is een ontwikkeling van de Duitse stalinrichter Zimmermann Stalltechnik, die dit sinds 1992 op de markt brengt. Ons melkveebedrijf was het eerste in Nederland die ligboxen van een dergelijke ketting heeft voorzien. Aangezien wij sindsdien Zimmermann Stalltechnik in Nederland vertegenwoordigen hebben wij John en zoon Eric Van de Wouw laten kennismaken met dit schoftboomkettingsysteem. Dit op zowel ons bedrijf als dat van meerdere Duitse collega’s die, al langer en naar volle tevredenheid, deze flexibele schoftboomketting gebruiken. Na de publicatie in Boerderij concludeer ik dat de familie Van de Wouw pronkt met andermans veren. Het idee van de flexibele schoftboomketting heeft deze familie gekopieerd. Er is zeker géén sprake van een eigen vinding.

  Jan Houtackers Dieteren
  Importeur Zimmermann Stalltechnik


  Breedenweg 4
  6114 LA SUSTEREN
  Tel. 046-449 1934

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.